Hayır ve Ötesi: Ortada bir sıkıntı var

Hayır ve Ötesi referandumda yaptıkları bir ön rapor hazırladı. Hayır ve Ötesi Koordinasyon Kurulu üyesi Doğan Ergün: “Özellikle bazı seçim bölgelerindeki sandıklarda tulum evet oyları var. Tulum evet çıkan seçim bölgelerinde önceki seçimlerde ne oldu diye bakıyorsunuz, hayırcı muhalefet partilerine az ya da çok çeşitli oylar çıkmış. Demek ki ortada bir sıkıntı var.”

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Hayır ve Ötesi 16 Nisan Anayasa değişikliği referandumu çalışmalarına ilişkin bir 'ön rapor' hazırladı. Rapor hakkında Gazete Duvar'a açıklama yapan Hayır ve Ötesi Koordinasyon Kurulu üyesi Doğan Ergün, “Ortada bir sıkıntı var. Türkiye’de sandıktaki bütün seçmenlerin tamamının oy kullandığı, ayrıca sandık görevlileri dahil, sandıkta kayıtlı seçmen sayısından fazla kişinin oy kullandığı 7 bin küsur sandık var” diyor.

'YSK VERİLERİNE BAKTIK'

“Biz referandum propaganda dönemi başlamadan önce başkanlığa doğru giden süreçte bir Hayır çalışması yapılmasını çok önemli gördük. Ve Hayır'ın korunması amacıyla bağımsız bir yurttaş hareketi olarak böyle bir oluşum kurduk” diyen Ergün şunları söyledi, “Türkiye’de 55 milyon küsur kayıtlı seçmen var. Sandık sayısı 174 bin 460. Biz iki tane kaynaktan besleniyoruz. Birisi gönüllülerimizin topladığı ve sistemimize giriş yaptığı tutanaklar, ikincisi YSK’nın verileri. YSK Referandum gecesi sandıklar açılmaya başladıktan 2-3 saat sonra ortada bir dizi tartışma olmasına rağmen çıktı ve 'Bu referandumun sonucu ‘Evet’tir' dedi. Bununla YSK durumu çok büyük bir açmaza sokmuştur. Siz internette basit bir arama ile ulaşılabilecek YSK verilerine bakarak dahi muazzam bir oyun oynandığını görebilirsiniz.”

'DEMEK Kİ ORTADA BİR SIKINTI VAR'

Ergün, ortada bir 'sıkıntı olduğunu' ifade ederek, bazı seçim bölgelerindeki sandıklar için şunları söyledi: “Özellikle bazı seçim bölgelerindeki sandıklarda tulum evet oyları var. Tulum evet çıkan seçim bölgelerinde önceki seçimlerde ne oldu diye bakıyorsunuz, hayırcı muhalefet partilerine az ya da çok çeşitli oylar çıkmış. Demek ki ortada bir sıkıntı var. Dahası, Türkiye’de sandıktaki bütün seçmenlerin tamamının oy kullandığı, ayrıca sandık görevlileri dahil, sandıkta kayıtlı seçmen sayısından fazla kişinin oy kullandığı 7 bin küsur sandık var. Bu da yaklaşık 1 milyon 672 bin oya tekabül eder. Buralarda hiç kimse hastalanmamış, ben oy vermeyeceğim dememiş, hiç kimse bacağını sakatlamamış, torun torba gitmişler oy kullanmışlar. Ve bunların önemli bir kısmında blok olarak evet, ya da çok az hayır ama büyük oranda evet oyları çıkmış. Örneğin 300 seçmenin olduğu bir sandıkta, görevlilerle beraber 302 oy varsa 2’si hayır 300’ü evet. Bu hayatın doğal akışına aykırı bir durum.”

'BUNLAR BİZE NEYİ ANLATIR?'

Ergün, geçersiz oyların geçerli gibi ya da kullanılmamış oyların da kullanılmış gibi gösterildiğini de belirtiyor: “Esas olarak yayınladığımız raporun özü budur. Bunun kanıtları, belgeleri vardır. Blok oyların sayısı ve ağırlığı, istatistik bilimi yöntemlerinden faydalanarak incelendiğinde anomaliye işaret etmektedir. Özetle İstatistik bilimi dahi buna hayır diyor. Bugün-yarın yeni raporlarımız yayınlanmaya devam edecek. Yurttaşlarımızdan bizi takip etmelerini ve ellerindeki belgeleri, bilgileri bizlerle paylaşmalarını istiyoruz. İşe başlarken sandık bize emanet demiştik, sözün hakkını vermeye çalışıyoruz.” Hayır ve Ötesi raporun tamamlandığında kamuoyuyla paylaşılacak.

Ön raporda neler var?

Hayır ve Ötesi gönüllülerinin temin ettiği ve veri sistemine girişi yapılan ıslak imzalı sandık sonuç tutanaklarının tek tek incelenerek YSK verileriyle birlikte değerlendirildiği belirtilen raporda 5 iddia ve tespite yer verildi:

HAYIR MÜHÜRLÜ OY ADET VE YÜZDE OLARAK SIFIRDIR: Raporun 1'nci tespitinde başta Şanlıurfa'nın Akçakale, Viranşehir, Hilvan ve Muş'un Hasköy, Yozgat'ın Çekerek ilçeleriyle Sakarya’nın Akyazı ilçeleri ile ilgili şunlara yer verildi: Bu bölgelerde 961 adet seçmen sandığında kullanılan oyların tamamı, yani yüzde 100’ü evet mühürlü olup, hayrı mühürlü oy adedi ve yüzde olarak sıfırdır. 1 Kasım 2015 Genel Seçimlerinde, ihmal edilemeyecek derecede muhalefet partisi seçmenine sahip olduğu anlaşılan söz konusu sandıklardaki bu sonuç, hayatın olağan akışına ters olarak değerlendirilmektedir.

TÜM SEÇMEN FİRESİZ OY KULLANMIŞ: Raporun tespite konu örnek sandıklar hakkında yapılan incelemeler sonucu; “Yukarıda söz konusu edilen ve oyların tamamı EVET çıkan 961 sandığın yüzde 30'unda, seçmenlerin tamamının yani yüzde 100’ünün firesiz sandığa gittiği anlaşılmaktadır” denildi. Ayrıca bu konuyla ilgili olarak raporda, tüm seçmenin firesiz oy kullanmış gibi görüldüğü sandıklarda bulunan seçmenlere ulaşılarak oy kullanıp kullanmadıklarının belirlenmesine yönelik çalışmaların devam edildiği bilgisi de yer alıyor.

BLOK OY KULLANILDI: Şanlıurfa'nın Viranşehir ilçesinde kullanılan oylara ilişkin olarak raporda şu ifadeye yer verildi: “Seçmen listelerinde yer alan seçmen imzalarının aynı olduğu; dolayısıyla tek elden çıktığı anlaşılmaktadır. Bu durum, blok oy kullanıldığı gerçeğini şüpheye yer bırakmayacak şekilde ortaya koymaktadır.”

DETAYLI SORUŞTURMA GEREKLİ: Blok oy konusunda soruşturma açılması gerektiği savunulan raporda, "7 bin 48 adet seçmen sandığında, kullanılan oy sayısının ilgili sandıktaki seçmen sayısına eşit olduğu veya sandık görevlileri de dikkate alındığında, seçmen sayısı ve sandık görevlileri toplam sayısından da fazla olduğu tespit edilmiştir. Söz konusu sandıklarda kullanılan oyların toplamı 1 milyon 672 bin 249'dur. Bu oyların yüzde 60,7'si evet olarak gerçekleşmiştir. Blok oy kullanımına ilişkin önceki tespitler de dikkate alındığında, oy kullanmaya gelmeyen seçmenler adına bilahare evet yönünde oy kullanılmış olabileceği şüphesi; söz konusu 7 bin 48 adet sandık için ihmal edilmemesi gereken ve detaylı soruşturmaya muhtaç bir olasılık olarak değerlendirilmektedir" denildi.

YETERLİ KANIT VAR: 1 Kasım 2015 Genel Seçimlerinde, ihmal edilemeyecek derecede muhalefet partisi seçmenine sahip olduğu anlaşılan; ancak 16 Nisan 2016 Halkoylamasında 5 adetten düşük sayıda hayır oyunun çıktığı seçmen sandıkları tespit edilmiş olup; bir önceki seçimlerdeki oy verme davranışı ile mukayeseli inceleme devam etmektedir. Salt bu verilerden de anlaşılacağı üzere yapılan usulsüzlük ve sahtekarlık oy pusulalarının mühürlü mü yoksa mühürsüz mü olduğunun çok ötesinde bir vehamete işaret etmektedir. Tek başına bu tespitler bile Referandum iptaline ilişkin yeterince kanıt oluşturmaktadır. (HABER MERKEZİ)

Etiketler YSK hayır evet seçmen