Tunceli'de hâkim ve polisleri taşıyan helikopter düştü

Tunceli'de 1'i hâkim, 7'si polis 12 kişiyi taşıyan helikopterle 11.43'te irtibat kesildi. Arama kurtarma ekipleri helikopterin enkazına ulaştı. Helikopterdeki kişilerin tamamının hayatını kaybettiği belirtildi. İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, kazanın hava şartları nedeniyle meydana geldiğini açıkladı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Tunceli'de içinde 7 polis, 1 hâkim, 1 astsubay ve 3 personelin bulunduğu helikopterle irtibat kesildi. Bölgeye çok sayıda arama kurtarma ekibi sevk edilirken, öğleden sonra bir personelin acil kodla 112'yi arayarak, "7 yaralımız var" dediği öne sürüldü. Tunceli Sağlık Müdürlüğü ise 112'ye böyle bir arama yapılmadığını belirterek, DHA'nın servis ettiği haberi yalanladı.

Tunceli Valiliği kriz merkezi yetkililerinden edinilen bilgiye göre; Kocatepe Jandarma Karakolu'ndan hareket eden 2 askeri tim enkaza ulaştı. Enkaza ulaşan askerler arama, düşen helikopterdeki yolcu ve mürettabatın tamamının yaşamını yitirdiğini bildirdiler. Kazayla ilgili açıklama yapan İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, "Dış etken söz konusu değil. Hava şartlarından dolayı bir kazanın olduğu görülüyor" dedi.

tunceli-helikopter-enkaz

11.43'TE İRTİBAT KESİLDİ

Tunceli’den kalktıktan sonra Pülümür ve Ovacık’ta 16 Nisan referandumunda görev yapan hâkim ve özel harekat timini taşıyan Emniyet Genel Müdürlüğü’ne ait helikopterle telsiz teması Çambulak kırsalı yakınlarında saat 11.43’te kesildi. Bölgeye hem karadan hem de havadan arama kurtarma ekipleri gönderildi.

Helikopterin Diyarbakır merkezli Havacılık Şube Müdürlüğü’ne bağlı olduğu öğrenildi. Sabah saatlerinde Diyarbakır’dan kalkan helikopterin önce Tunceli’ye gittiği bildirildi. Tunceli’den kalkan helikopterde 1 hakim, 7 polis özel harekat timi, 1 astsubay ve 3 pilot bulunuyordu. Helikopter, referandumda görev yapan hakim ve polisleri görev noktalarına bırakmak üzere havalanmıştı.

YOĞUN SİS VAR

Bölgede yoğun sisle birlikte görüşün kısıtlı olduğu öğrenildi. Uzmanlar, muhtemel düşük görüş şartları nedeniyle kazanın gerçekleşmiş olabileceğine dikkat çekti.

ARAMA KURTARMA UÇAKLARI SEVK EDİLDİ

Hava Kuvvetleri, bölgede arama kurtarma çalışmaları için Diyarbakır’dan CN235 tipi uçağı yönlendirdi. Havadan İhbar Kontrol (HİK) olarak adlandırılan E-7T Barış Kartalı uçağı da Tunceli’de helikopterden gelecek sinyali tespit etmek için uçuyor. Özel donanıma sahip bu uçaklar, çarpma ile devreye giren özel sinyali tespit edebiliyor. Bölgede ayrıca Malatya’dan kalkan 2 Sikorsky S-70 arama kurtarma helikopteri de arama-kurtarma çalışmalarına destek veriyor.

YOLDA HEYELAN OLDU

Arama kurtarma ekipleri karadan helikoptere ulaşmak için çalışmalarını sürdürüyor. Ancak Sarıgül Köyü'ne giden yolda yine yoğun yağmur nedeniyle heyelan meydana geldi. Buraya da iş makineleri sevk edildi. Ekiplerin bölgeye ulaşma çalışmaları sürüyor.

VALİLİK: DÜŞTÜĞÜ DEĞERLENDİRİLİYOR

Tunceli  Valiliği, "Pülümür'den  saat 11.40'ta havalanan helikopterden 10 dakika sonra sinyal alımı kesilmiştir. Helikopterde 7 polis, 1 hâkim, 1 astsubay ve 3 mürettebat olduğu değerlendirilmektedir. Helikopterin olumsuz hava şartlarından dolayı düştüğü değerlendirilmekte olup bölgeye çok sayıda arama kurtarma ekibi sevk edilmiştir" açıklamasında bulundu.

ENKAZA ULAŞILDI

Kocatepe Jandarma Karakolu'ndan hareket eden 2 tim, helikopterin enkazına ulaştı. Enkaza askerlerin verdiği bilgiye göre, düşen helikopterdeki 7 polis, 1 hâkim, 1 astsubay ve 3 mürettebat hayatını kaybetti.

SOYLU: DIŞ ETKEN SÖZ KONUSU DEĞİL

Konuyla ilgili açıklama yapan İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, helikopterin düştükten sonra ters dönmüş olarak bulunduğunu söyledi. Kazanın hava şartları nedeniyle yaşandığını belirten Soylu, "Yaklaşık 2 bin 500 metre yükselikte yoğun kar, yağmur, görüş mesafesi darlığı yüzünden yaklaşık 2,5 saatlik tırmanma sonucunda il jandarma komutanı ve yardımcımız 4 timimiz birlikte enkaza saat 16.34 sıralarında ulaştılar. 12 vatan evladımızın hayat belirtileri olup olmadığını kontrol ettiler. Maalesef 12 evladımız hakkın rahmetine kavuştu, şehit olmuşlardır. Helikopterde herhangi bir dış etken söz konusu değil hava şartlarından dolayı bir kaza olduğu görülüyor" dedi.

Soylu, 12 kişinin cenazelerinin Tunceli'ye götürüleceğini kaydetti.

İSİMLERİ AÇIKLANDI

Kazada hayatını kaybeden 12 kişinin isimleri şöyle: Komiser pilot Abdullah Ortanca, polis memuru teknisyen Murat Ködük, sözleşmeli pilot Dilaver Karsavuranoğlu, hâkim Onur Alan, Jandarma Astsubay Kıdemli Çavuş Yavuz Selim Karaman ile polis memurları Ekrem Dereli, Saadettin Demir, Candaş Kaplan, Mesut Özdemir, Ahmet Cihan Kilci, Hasan Yıldırım ve Azam Gündede.

S-70’LERİN TEKNİK ÖZELLİKLERİ

Amerikan Sikorsky şirketinin imalatı S-70 Black Hawk tipi helikopterler, genel maksat amaçlı kullanılıyor. Uçuş ekibi 2 pilot ve bir teknisyenden oluşan helikopter 18 tam teçhizatlı asker taşıyabiliyor. Tam yüklü 7 bin 375 kilogram ağırlıkla havalanabilen helikopter, 592 kilometre menzilli. Saatte 296 kilometre hıza çıkabilen S-70’ler 5 bin 790 metre yüksekliğe kadar yükselebiliyor.

(DHA)