HSYK'nın yapısı hemen değişecek, Erdoğan AK Parti'ye üye olabilecek

Referandumun ardından ilk bir ay içinde HSYK'nin yapısı değişecek. Ayrıca cumhurbaşkanının parti üyelik hakkı hemen uygulanabilecek. TBMM iç tüzüğü de 6 ay içinde değişecek, askeri yargı ve Anayasa Mahkemesi'nin yapısı da 2019 beklemeden değiştirilebilecek.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Referandumda resmi olmayan sonuçlara göre yüzde 51.41'le başkanlık sistemine onay verilmesiyle 3 değişiklik 2019'daki seçimi beklemeye gerek kalmadan hayata geçirilebilecek. Kabul edilen 18 maddelik anayasa değişiklik teklifi uyarınca, ilk aşamada Hâkimler Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK) 30 gün içerisinde yeniden yapılandırılacak. Cumhurbaşkanının partiye üyelik hakkı da hemen uygulanabilecek. TBMM’nin yeni sisteme uyum düzenlemelerini ve içtüzüğünü 6 ay içerisinde değiştirmesi gerekiyor.

YENİ ÜYELER GÖREVE BAŞLAYACAK

13 üyeli HSYK’nin yeni üyeleri seçim sonucunun Resmi Gazete’de yayımlanmasından sonraki 40. günde görevlerine başlayacak. Bu süreçte Cumhurbaşkanı, Adalet Bakanı ve Adalet Müsteşarı dışındaki 4 üyeyi atayacak ve Meclis de 7 üye için geçici maddede ayrıntıları yazıldığı şekliyle seçim yapacak. Hakimler Savcılar Yüksek Kurulu'ndaki 'Yüksek' ünvanı kalkacak. HSK’ye girmek isteyen Yargıtay, Danıştay üyeleri ile hukukçu öğretim üyeleri ve avukatlar, seçim ilanından itibaren 5 gün içinde TBMM Başkanlığına başvuracaklar.

'YILDIRIM' DAVETLE ÜYE OLABİLECEK

YSK’nin sonucu açıklamasından sonra AK Parti Genel Başkanı Binali Yıldırım’ın davette bulunması ve Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın da AK Parti’ye kaydını yaptırması bekleniyor. Siyasi Partiler Yasasına göre Erdoğan’ın genel başkanlık koltuğuna oturması için ise kongre toplanacak. Yıldırım, AK Parti olağan kongresinin 2018’de öngörüldüğünü, ancak erkene alınabileceğini açıklamıştı.

AYM'NİN ÜYE SAYISI DÜŞECEK

Hemen uygulanacak üçüncü konu askeri yargının kaldırılması olacak. Askeri Yargıtay, Askeri Yüksek İdare Mahkemesi ve askeri mahkemeler lağvedildi. Burada görev yapan hâkimler, HSK’ca sivil mahkemelere veya Milli Savunma Bakanlığınca muvazzaf görevlere atanacaklar; yaş sınırını geçenler emekliye ayrılabilecekler. Askeri Yargıtay ve Askeri Yüksek İdare Mahkemesi kontenjanından Anayasa Mahkemesi'ne (AYM) giden iki üye görevlerine devam edecekler. Ancak bu üyeliklerin boşalmasından sonra yerlerine atama yapılmayacak ve AYM üye sayısı 17’den 15’e düşecek.

İÇ TÜZÜK İÇİN KHK

TBMM’nin yeni sisteme uyum düzenlemelerini ve içtüzüğünü 6 ay içerisinde değiştirmesi gerekiyor. Kapsamlı yasaların mevcut parlamento yapısında bu sürede yapılması zor görünüyor. Hükümetin Meclis’e genel bir yetki kanunu tasarısı getirmesi ve buna dayanarak KHK’larla mevzuat uyumunu gerçekleştirmesi planlanıyor.

BAŞKANLIK SEÇİMİ 3 KASIM 2019'DA

3 Kasım 2019’da yapılması öngörülen genel seçime kadar Başbakan ve Bakanlar Kurulu görevine devam edecek. Bu arada seçim sisteminin de yeniden düzenlenmesi bekleniyor. 3 Kasım 2019’dan önce Meclis erken seçim kararı alırsa, genel seçim ile cumhurbaşkanı seçimi birlikte yapılacak. Seçim yasası değişikliklerinin bir yıldan önce uygulanmayacağına ilişkin anayasal yasak, ilk erken seçimde geçerli olmayacak.

(HABER MERKEZİ)