Özkök: AKP’lilerin yerinde olsam oturur düşünürüm

Ertuğrul Özkök'ten referandum yorumu: AKP'lilerin yerinde olsam oturur düşünürüm.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - FOX TV’nin referandum özel yayında konuşan Hürriyet Gazetesi yazarı Ertuğrul Özkök, “Sonuçlar böyle giderse Türkiye’nin şapkasını öne koyup çok ciddi düşünmesi gereken bir tablo ile karşı karşıyayız” dedi.

Hürriyet Gazetesi yazarı Özkök, referandum sonuçları için “Kimse kendine bir zafer ya da hezimet çıkarabilecek durumda değil” dedi. Özkök, şöyle devam etti: “Yüzde 50’yi kim alırsa o yürürlüğe girecek. Bu tablo 1987’de Türkiye’nin siyasi yasakları kaldırması referandumuyla aşağı yukarı aynı tablo. Bugün başkanlık sistemine hayır diyen illerin hepsi o günde siyasi yasakların kaldırılması için oy kullandı. Yani daha demokratik bir Türkiye için oy kullandı.”

SİYASİ OLARAK BİR ZAFER YOK

“Yüzde 50.01 evet çıkarsa Türkiye’de başkanlık sistemi uygulanmaya başlanacak. Şu tabloda AKP’lilerin yerine olsam oturur düşünürüm. Cumhuriyet tarihinin en ağır, en orantısız devletin imkanlarının sonuna kadar kullanıldığı bir kampanya sonucunda geldiğimiz durum bu. Başkenti başa baş, sahilinde ve ekonomisinin en canlı olduğu şehirlerde de böyle bir tablo var.  Sosyolojik olarak bir zafer yok ortada, siyasi olarak da yok bence.”

AKP’NİN EN GÜVENDİĞİ İKİ YER GİTTİ

AK Parti'nin bundan önce girdiği referandumda yüzde 58 oy aldığını belirten Özkök, bu oranın yüzde 51’e düştüğüne dikkat çekti ve şöyle konuştu: “AKP’nin yükselişi İstanbul ve Ankara ile başlamıştı. Gerileme de İstanbul ve Ankara ile başlıyor. Bu çok önemli. Türkiye, ortasından ikiye bölündü. Bana göre böyle köklü bir değişikliği bu kadar küçük farklarla yapmamalıyız. Ayrıca, AKP birleştirici politika yürütse daha çok oy alırdı.”

Anayasa değişikliğinin yeterince desteklenmediğine dikkat çeken Özkök, şu ifadeleri kullandı: “Yarın sabahtan itibaren Türkiye’nin rejimi başka bir rejim olacak. Peki, bunu alan cumhurbaşkanı bu yetkiyi nasıl kullanacak? Biz eğer 21. yüzyılda medeni, demokratik, barışık bir ülke olmak istiyorsak oturup doğru düzgün bir anayasa yapmamız lazım ve bu anayasanın en azından yüzde 70 oy alması lazım. Yüzde 70 gibi oy alan bir sonuç çıksaydı, bu hepimizin anayasası olurdu.”

'SONUÇ AZ FARKLA GELECEK'

FOX TV'ye değerlendirme yapan bir diğer Hürriyet Gazetesi yazarı Akif Beki ise, Türkiye'de köklü bir değişiklik yapıldığını ve bu değişikliğin nitelikli çoğunluk tarafından destek bulmadığını söyledi. Beki, ‘evet’ oylarının yüzde 52’nin üstüne çıkamayacağının görüldüğünü belirterek, ‘Evet az bir farkla önde bitirecek’ dedi. Beki, Türkiye’nin bu kararı almakta gerçekten zorlandığını belirtti ve şöyle konuştu: “Anketlerde kampanya dönemi boyunca gördüğümüz üzere durumun bıçak sırtı olduğunu gösterdi. Böyle köklü bir anayasa reformu için nitelikli çoğunluk önemli. Yasa bunu mecbur kılmıyor, 50+1’i aldı mı bu meşrudur ve yasaldır diyor. Böyle bir değişiklik toplumun minimum yüzde 60’nın 70’inin desteğini almıyorsa; bu nitelikli bir çoğunluk yok anlamındadır.”