Savcılıktan yeni darbe uyarısı

FETÖ iddianamesinde, yeni darbe uyarısı yapıldı. TSK'de hala 'FETÖ'cü askerler olduğu belirtildi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - "FETÖ'nün darbe girişimine iştirak eden medya unsurları" soruşturması tamamlandı ve 17 kişi hakkında iddianame hazırlandı. Aralarında yazar Ahmet Altan, kardeşi Prof. Dr. Mehmet Altan, gazeteci Nazlı Ilıcak ve Zaman Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Ekrem Dumanlı'nın da olduğu 16 kişi için 3'er kez müebbet hapis cezası isteniyor. İddianamede darbe girişimine katılmayan Fetullah Gülen cemaati üyesi askerlerin yeni bir darbeye kalkışabileceği öne sürüldü.

Al Jazeera'dan Selahattin Günday'ın haberine göre, İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından hazırlanan iddianamede, Gülen cemaatinin medya yapılanmasının yanı sıra TSK içindeki örgütlenmesi hakkında da bilgiler yer aldı.

'47 ASKERE ABİLİK YAPTIM'

TSK içindeki Gülen cemaati üyesi askerlerin hepsinin 15 Temmuz darbe girişimine katılmadığı iddia edildi. Savcılık iddiaya dayanak olarak, ABD’de Colorado eyaletinin imamlığını yapan Hasan Polat’ın ifadesini gösterdi. Polat'ın ifadesine göre, bir kısım askerler darbe girişiminde kullanılmayarak deşifre olmamaları için saklandı.

İtirafçı olduğu öne sürülen Hasan Polat, 1993-1994 yılında "asker abiliği" yaptığını söyledi. Polat, "abilik" yaptığı 47 askerin isimlerini savcılığa bildirdi. Bu isimleri fotoğraflardan da teşhis etti. Savcılık 47 askerle ilgili yaptığı incelemede söz konusu askerlerin tamamının albay rütbesinde olduğunu, büyük çoğunluğunun da "generallik rütbesine" yüksele bilecek "kurmay albay" olduğunu tespit etti.

'47 ALBAYDAN 2'Sİ 15 TEMMUZ'A KATILDI'

Savcılık araştırmasında, bu 47 albaydan sadece 2'sinin darbe girişiminde aktif rol aldığını belirlendi. Darbe girişiminde hazırlanan "atama listeleri" de incelendi. Albayların isimlerinin de bu listede geçmediği ve bir görev verilmediği ortaya çıktı.

'BYLOCK KULLANAN ASKERLERİN 3'TE 2'SİNE GÖREV VERİLMEDİ'

İkinci darbe ihtimaline dikkat çeken savcılık, ByLock kullanan 800’e yakın askerinden 500'den fazlasının 15 Temmuz'da harekete geçmediği öne sürüldü. Buna göre İstanbul’da görevli ByLock kullanan askerlerin üçte ikisine darbe girişiminde görev verilmedi.

'GELECEĞE YÖNELİK TEDBİR'

Bu verilerin ışığında savcılık, "Terör örgütünün darbe girişiminde özellikle Silahlı Kuvvetler içerisindeki mensuplarının bir kısmını harekete geçirmek suretiyle kullanmıştır. Darbe girişimine katılan askeri birlikler personel bazlı incelendiğinde aynı birlikte görev yapıp da terör örgütüyle bağı tespit edilebilen bir kısım hücrelerin eylemlere iştirak ettiği, diğer bir kısım hücrelerin ise iştirak etmedikleri görülmüştür" dedi.

Savcılık Gülen cemaatine mensup askerlerin bir kısmının kullanılması, önemli bir kısmının ise kullanılmamasının sebebini "geleceğe yönelik tedbir" olarak tanımlıyor.

AKINCI ÜSSÜ DAVASI BAŞLIYOR

Darbeci askerlerin merkezi olan Akıncı Üssü'yle ilgili hazırlanan iddianame, Ankara 4'ncü Ağır Ceza Mahkemesi tarafından kabul edildi. İddianamede 1 numaralı sanık olarak Fetullah Gülen, 2 numaralık sanık olaraksa Adil Öksüz gösteriliyor. 481 sanık hakkında, 303 kez müebbet hapis cezası isteniyor. Dava 1 Ağustos 2017'de başlayacak.