Erdoğan'ın gittiği hayır çadırında son durum

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın geçen haftalarda Sarıyer'de uğradığı Hayır çadırının hemen yanında Evet çadırı da var. Cumhurbaşkanından sonra Evetçiler çadırlarına CHP milletvekillerinin de geldiğini söylüyor. Hayırcılar da çadırlarına AK Parti milletvekilleri ve bakanların uğradığını, kendilerine, 'Evetler olsun' dedikten sonra soru sormadan ayrıldığını ekliyorlar.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Anayasa referandumuna 3 gün kaldı. İstanbul’un referandumda kaderini belirleyebilecek ilçelerden birisi de Sarıyer. 1 Kasım seçimlerinde 246 bin 521 seçmenin bulunduğu Sarıyer'de 216 bin 251 kişi oy kullandı. Sarıyer'de AK Parti bu seçimde 88 bin 928, CHP 86 bin 415, MHP 18 bin 469, HDP, 15 bin 738 oy aldı. Bu kez 'Evet, Hayır' çalışmalarını izlemek için Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın geçtiğimiz haftalarda Hacıosman Metro çıkışında uğradığı Hayır çadırı ve hemen yanı başındaki Evet çadırındayız.

Metro çıkışındaki Ak Parti ve CHP stantları neredeyse yan yana. MHP'liler öğleden sonra çadır açıyor, HDP'liler ise burada yok. Metroya girip çıkanları stant görevlileri ellerindeki broşürlerle karşılıyor. Çadırların hemen yanında akrep adı verilen zırhlı araçla polisler nöbet tutuyor. İşte Sarıyer'deki referandum çalışmaları...

YARIM SAAT AK PARTİ YARIM SAAT CHP

Metro çıkışında kurulan çadırlardan yarım saat aralıklarla CHP ve AK Parti'nin propaganda müzikleri çalıyor. Fakat öğleden sonra MHP'lilerin de stant açmasıyla AK Parti ve MHP çadırlarından 1 saat, CHP çadırından ise yarım saat müzikler çalıyor. Görüştüğümüz AK Partililer bundan memnunken CHP'liler ise, “Bundan memnun değiliz” diyor. CHP'liler HDP'lilerin de burada olması gerektiğini fakat buna izin verilmediğini ifade ediyor.

'SARIYER'DE YÜZDE 75'İN ÜZERİNDE 'HAYIR' ÇIKACAK'

CHP çadırında bizi Elif Kılıç karşılıyor. Kılıç, sandıktan 'hayır'ın çıkacağından emin olduğunu söyleyerek, "Sarıyer'de kesinlikle yüzde 75'in üzerinde hayır bekliyoruz diyor" ve ekliyor: “Biz burada doğunun ve batının ayrılmaması için faaliyetlerimizi yürütüyoruz. Evetçiler de çadırımıza uğruyor. Evet çadırıyla birlikte 1 aydır buradayız. Metroya gelenler gidenler en çok hayır çadırına uğruyor. En fazla yoğunluk hayır çadırında.”

'HDP'LİLER DE BURADA OLABİLİRDİ'

Kılıç'a, evet oyu kullanacaklarla aralarında nasıl diyaloglar geçtiğini sorduğumuzda, şunları anlatıyor: “Sabahları çadırlarımıza gelirken ilk önce evet çadırındakilere uğrayıp hayırlı sabahlar diyoruz. Burada yarım saat evetçiler yarım saat bizim müziklerimiz dinletiliyor. MHP'liler de gelince onlar 1 saat müzik çalıyor. HDP'liler de burada olabilirdi. Bundan birkaç hafta önce HDP'liler de buraya geldi. Ama izin vermediler. Sonra emniyet geldi HDP'liler buradan ayrılmak zorunda kaldı. Herkes kardeştir HDP'de burada stant açabilir.”

'KORUMALAR BENİ ÇADIRIN DIŞINA ÇIKARDI'

Kılıç ile sohbetimizi dinleyen bir kişi "AK Partililer seçim çalışmalarına İmam Hatip Lisesi'nden öğrencileri getirip evet broşürü dağıttırıyorlar" diyor. Hayır çadırında gönüllü olarak çalıştığını söyleyen Zeynel Altaş da bizimle konuşmak istediğini söylüyor. Altaş, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın buraya geldiği zaman çadırda bulunduğunu, Cumhurbaşkanı'na soru sormak istediğini fakat Cumhurbaşkanı korumaları tarafından dışarı çıkarıldığını söylüyor:

“Ak Parti milletvekilleri ve bakanlar da bizim çadırımıza uğruyorlar. Soru sormadan Evetler olsun deyip gidiyorlar. Cumhurbaşkanı geçtiğimiz haftalarda bizim çadırımıza geldi ama korumaları bizi konuşturmadı. CHP'li kadınlar Cumhurbaşkanı'na soru sordu. Sorular ağır bastığı için morali bozuldu. Ben de soru soracaktım ama korumaları izin vermedi beni çadırın dışına çıkardılar. Her şey bir yana biz hayırın çok önde çıkacağını biliyoruz. Eskiden sağ-sol vardı. Sonra Alevi-Sünni dediler şimdi evet-hayır oldu. Hayırcıları terörist ilan edip bizi terörist olarak görüyorlar.”

evet .

'YÜZDE 63 EVET BEKLİYORUZ'

CHP çadırından ayrıldıktan sonra AK Parti çadırına giriyorum. AP Parti ilçe teşkilatından Mehmet Karabulut karşılıyor bizi. Karabulut, Sarıyer'den yüzde 63 Evet çıkacağını söyleyerek, Cumhurbaşkanı Errdoğan'ın çadırı ziyaret ettiği zamanki durumu da şöyle anlatıyor: “Cumhurbaşkanımızı karşılayanlardan birisi de bendim. Kendisi hayır çadırına gidip 'neden hayır diyorsunuz' diye soru sordu. Fakat hayırcılar herhangi bir şey söyleyemediler. Örneğin ben Kılıçdaroğlu'nun evet çadırını gezdiğini görmedim. Normalde bize gelip sorsalar biz gerekli cevabı verirdik. Standımıza CHP milletvekileri de geliyor. Ama sadece merhaba deyip hayır çadırına giriyorlar.”

'BAHÇELİ EVET DİYOR, KILIÇDAROĞLU DA EVET DESEYDİ...'

Karabulut'a buradaki referandum çalışmalarını nasıl gördüğünü sorarken  HDP'lilerin burada olmadığını hatırlatıyorum: “Burada CHP, AK Parti, MHP stant açıyor. Kimseyle herhangi bir sıkıntımız yok. Örneğin geçenlerde biri evet çadırımıza gelip, 'Sen bana küfür ettin' dedi. Buna benzeyen bizi tahrik edici şeylerin yanı sıra yarın seçim bittiğinde biz birbirimizleyiz  telkininde bulunanlar oluyor. Biz buraya kardeş olarak geldik. Kardeş olarak çıkacağız. Burada HDP'liler yok. Onların burada olmasını istemiyorum. Onlar buraya her geldiklerinde burası karışıyor. Bu kardeşlik ortamı varken kavga, kin boşuna. Çünkü bizim ideolojimiz büyük bir ülke olmak. Devlet Bahçeli evet diyor. Kılıçdaroğlu da evet deseydi bizleri seyretmelerine de gerek yoktu.”

'EVETÇİYİM AMA İDAMA KARŞIYIM'

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın, 'Bir referandum da idam için yaparız' sözlerini Karabulut'a sorduğumuzda, “Ben idam taraftarı değilim. Çünkü bazen yanlışlıkla insanların idamlara gitme ihtimali olabilir. Bizim reisimiz gerçekten yüzyılda bir gelebilecek bir insan. Mustafa Kemal Atatürk gibi 100 yılda bir gelen bir kişi olarak görüyoruz” diyor.