RTÜK üyelerinden Kurul Başkanlığına çağrı

RTÜK üyeleri Kurul Başkanlığını göreve çağırdı: Yayınlar 'tarafsız' denetimden geçmeli.

Google Haberlere Abone ol

ANKARA - Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) üyeleri Süleyman Demirkan, İsmet Demirdöğen ve Ersin Öngel referandum sürecindeki yayınlarla ilgili ortak yazılı açıklama yaptı. RTÜK’ün son haftalarda işlevsiz hale getirildiği belirtilen açıklamada denetim yetkisinin kullanılmadığı belirtilerek şöyle denildi:

“Referandum dönemi yayınları tüm uyarılarımıza rağmen adalet, fırsat eşitliği ve tarafsızlık anlayışı ve ilkesine göre izlenmemiş ve denetlenmemiştir. YSK’nın belirlediği 135 televizyondan çok az bir kısmı izlenip raporlanmış ve bunlar da YSK’ya gönderilmiştir. Büyük çoğunluğu ise denetimsiz bırakılmıştır. Kamu yayıncısı olarak tarafsızlık ilkesine uyması gereken TRT, kendi yasasına uyup uymadığı bakımından denetlenebilir olmasına karşın, RTÜK tarafından denetimsiz ve yaptırımsız bırakılmıştır. Ayrıca RTÜK Yasasının 8. Maddesinin 1. Fıkrasının (k) bendi, yayınların, ‘Siyasi partiler ve demokratik gruplar ile ilgili tek yönlü veya taraf tutar nitelikte olamaz” hükmünü içermektedir. Yayınların bu ilkeye göre denetlenmesi mümkün iken bu yetki de kullandırılmamıştır.”

EVLİLİK PROGRAMLARI DENETLENMİYOR

RTÜK üyeleri, iktidar kanadından gelen eleştirilere karşın, evlilik programlarıyla ilgili söylemlerin lafta kaldığını son süreçte bu programlarla ilgili denetim raporunun da düzenlenmediğini savundu. Açıklamada, “Bu programların durdurulabilmesine olanak veren yasa hükmünün uygulanması yönündeki çabalarımız ve milyonların haklı şikâyetleri karşılıksız bırakılmıştır” denildi.

RTÜK BAŞKANLIĞINA ÇAĞRI

Ekranlardan taşan sinkaflı küfürler, ağır hakaretler, nefret söylemi içeren yayın ihlalleri ve tehditlerin de kurul gündemine gelmediği belirtilen açıklamada, “Kamuoyunun, Anayasal bir kurum olan RTÜK’ten beklentisi, demokratik denetim görevini eksiksiz ve zamanında yerine getirmesidir.” denilerek Kurul Başkanlığı göreve çağrıldı. (DUVAR)