'Hayır' videoları dünya basınında

Reuters, referandum öncesi 'evet' ve 'hayır' kamplarının medyadaki temsilini masaya yatırdı. Taraflara eşit temsil hakkı verilmediğini yazan ajans, 'hayır'cıların baskı nedeniyle sosyal medyaya yöneldiğini aktardı, dünya çapındaki abonelerine 'hayır' videolarını anlattı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Cumhurbaşkanlığının yetkilerini genişletmek amacıyla 16 Nisan'da düzenlenecek anayasa referandumu dünya basınında geniş yer bulurken, Reuters ajansı 'hayır' cephesinin durumunu ele aldı. Ajans, 'hükümetin baskısı altında bulunduğunu' belirttiği hayır kampının, kendisini sosyal medya üzerinden videolarla ifade ettiğini yazdı.

Haberde, "Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın yetkilerini genişletip genişletmeme konusundaki oylama öncesi ana akım medya hükümet yanlısı kampanyaya boğulmuşken, değişikliklere karşı çıkanlar mesajlarını iletebilmek için alternatif yollar arıyor" denildi. 'Hayır' kampının tehdit ve yasaklardan şikâyet ettiğini aktaran ajans, televizyonda 'evet' kampanyasının 'hayır'dan 10 kat daha fazla yer bulduğuna dair bir raporu da dünyadaki aboneleriyle paylaştı.

'1 HAYIR YETER'

Ajans, baskıya karşılık alternatif yollar arayan 'hayır' kampından örnekler de verdi. İzmir'de öğretmen ve öğrencilerden oluşan Sokak Orkestrası'yla '1 Hayır Yeter' isimli şarkıya imza atan Kubilay Mutlu, "Vurgulamak istediğimiz şey şu: Karamsar tabloya rağmen, 'hayır' çok önemli bir seçenek. Karşı çıkma hakkımızı kullanalım" dedi.

'HA HA HA, HAYIR!'

Ajans, YouTube'da 400 bine yakın defa izlenen, 'kadınlardan 'hayır' şarkısı' olarak bilinen 'Ha Ha Ha Hayır' projesinden Dilara Yücetepe'yle de görüştü. Yücetepe, "Onların elinde medya, toplantı salonları, belediyeler ve kaynaklar var. Fakat biz de sosyal medya aracılığıyla inat ederek, sokaktaki insanlara ulaşmaya çalışıyoruz" dedi.

Ajans, bir diğer videoda da yüzbinlerce kişinin katıldığı Gezi Parkı protestolarından fotoğrafların kullanıldığını yazdı. (Dış Haberler)