Ahmet Şık: Adalet heykelinin bir kefesinde şerefsizlik var

Ahmet Şık'ın da yargılandığı Oda TV davasında karar günü. Gazeteciler 'adalet istiyoruz' diyor...

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Gazeteciler Ahmet Şık, Nedim Şener, Soner Yalçın ile Yalçın Küçük ve eski Emniyet Müdürü Hanefi Avcı'nın aralarında bulunduğu 13 sanıklı Oda TV Davası'nın karar duruşması başladı. Davaya birçok gazeteci katıldı.

İstanbul 18. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen duruşmaya 103 gündür Silivri Cezaevi'nde tutuklu bulunan Cumhuriyet muhabiri Ahmet Şık, gazeteciler Nedim Şener, Soner Yalçın, Barış Pehlivan, Barış Terkoğlu, Hanefi Avcı, Muhammet Sait Çakır, Yalçın Küçük ve Coşkun Musluk katıldı. CHP Milletvekilleri Barış Yarkadaş ve Sezgin Tanrıkulu, Sınır Tanımayan Gazeteciler Örgütü Türkiye Temsilcisi Erol Önderoğlu ve Şık'ın çok sayıda gazeteci arkadaşı da duruşmayı takip etti.

'BU ADLİYE ADALETİN MEZARI HALİNE GELDİ'

Cumhuriyet'te yer alan habere göre, duruşmada son sözü sorulan Ahmet Şık, söylenecek çok şey olduğunu belirterek şunları söyledi: “Aklımdan geçenleri söylersem yeni bir dava konusu olacak. Hakkımızdaki yeni iddianameyi yazan ve iktidar tetikçiliği yapan yargı personelini kastediyorum. Bu adliye adaletin mezarının simgesi haline geldi. Adaletin mezar kazıcılığını da bizzat bu savcılar ve hakimler yapıyor. Bu adliyenin girişinde iki tane Themis heykeli var ve terazi var elinde. Güya o terazi adaletin tesisisin simgesi ama şu bir gerçek ki bu mezarın içinde yargılananlar için herhangi bir adaleti tartmıyor bu terazi. Savcı ve hakimler için tartı işlemi görüyor bir kefesinde haysiyet ve şeref var, diğerinde de haysiyetsizlik ve şerefsizlik var. Bu hakim ve savcılar için hep o kötülük ağır basıyor.”

AHMET ŞIK'I ÖZGÜR BIRAKIN

ODA TV'nin karar duruşması için Çağlayan Adliyesi önüne gelen bir grup gazeteciye CHP İstanbul Milletvekilleri Barış Yarkadaş ile Sezgin Tanrıkulu da eşlik etti. CHP Medya Komisyonu Üyesi Barış Yarkadaş, gazetecilerin yaptığı açıklamanın ardından sosyal medyada paylaşımlarda bulundu. Yarkadaş "Ahmet Şık'ı dün FETÖ - AKP ittifakı tutuklamış ve kumpas kurmuştu. Bugün FETÖ yok AKP var. Ama Ahmet hala cezaevinde... Gazeteciler için hiçbir şey değişmiyor" dedi. Ahmet Şık'ın da yargılandığı ODA TV davasını ilk günden beri takip ettiğini belirten Yarkadaş, "Ahmet o gece tutuklandığında adliyenin önündeydim. Bugün yine adliyenin önündeyim. Gazeteciler haber merkezinde olması gerekirken cezaevindeler" ifadesini kullandı.

'DÜN OLDUĞUNU GİBİ YİNE ADALET İSTİYORUZ'

Duruşma öncesi Çağlayan'daki İstanbul Adalet Sarayı önünde toplanan gazeteciler basın açıklaması yaptı. Basın bildirisini okuyan Ertuğrul Mavioğlu, "Bugün davanın geldiği noktada aldanmadığımızı ve aldatmadığımızı gösteriyor. Muhtemelen bugün 6 yılı aşkın süredir devam eden Odatv davası beraat ile sonuçlanacak. Böylelikle bazı kitapların bombalardan daha tesirli olmadığı da mahkeme kararıyla tescilli hale gelecek. Ancak bu suçlamaya muhatap olan Ahmet Şık, Odatv davasından beraat etse de Cumhuriyet davasından halen tutuklu. Cumhuriyet iddianamesine bakıldığında suçlamalara konu deliller Ahmet Şık'ın yapmış olduğu haberler. Dünün savcıları Odatv'de Ergenekon'la bağ kurma çabasında iken bugünün savcıları, FETÖ, PKK; DHKP-C ile gazeteciler arasında örgüt ilişkisi arıyor. Unutulmamalı ki 150'ye yakın gazetecinin cezaevinde olduğu bir ülkenin ne denli demokratik bir ülke ne kadar hukuk devleti olduğu tartışmaya açıktır. Bir dün olduğu gibi bugün de adalet istiyoruz. Biz dün olduğu gibi basın ve ifade özgürlüğünün serbest olmasını istiyoruz. Biz dün olduğu gibi bugün de gazetecilerin serbest bırakılmasını istiyoruz" dedi.

İstanbul 18. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki duruşmaya, bu davanın tutuksuz sanığı ve Cumhuriyet Gazetesi'ne ilişkin açılan dava kapsamında tutuklu bulunan gazeteci Ahmet Şık getirildi. Duruşmada tutuksuz sanıklar Hanefi Avcı, Soner Yalçın, Yalçın Küçük, Barış Pehlivan, Barış Terkoğlu, Nedim Şener, Muhammet Sait Çakır ve Coşkun Musluk katıldı. Diğer sanıklar Şükrü Doğan Yurdakul, İlkim Kaleli, Mümtaz İdil ve Müesser Yıldız Uğur ise duruşmaya katılmadı. (DHA)