KHK mağdurları sosyal medyada örgütleniyor

15 Temmuz Darbe Girişimi ardından yayınlanan KHK'lar ile ihraç edilen kamu çalışanı sayısı 120 bine yaklaştı. KHK'dan etkilenenler sosyal medya hesapları ve oluşturulan gruplarda süreçle ilgili sorularına cevap arıyor. Mağdurlar hafta sonu Anıtkabir'de buluşacak.

Google Haberlere Abone ol

Serkan Alan

ANKARA- Kanun Hükmünde Kararnamelerin (KHK) ardından kamuda çalışan yaklaşık 120 bin kişi açığa alındı ya da ihraç edildi. Anayasa Mahkemesi'nin KHK'ların iptal edilmesi başvurusunu reddetmesinin ardından hukuk mücadelesinden vazgeçmeyen KHK'lılar sosyal medya üzerinden bir araya gelerek örgütleniyor. 'KHK' ön adlı onlarca sosyal medya hesabı ve sayıları on binleri bulan gruplarda tutuklu yargılananlar için hukuk soruları, işe geri dönmek için yapılabilecek bürokratik işlemler, iş arayanların ilanı gibi KHK'lıların soru ve talepleri dillendiriliyor.

BİRÇOK KİŞİSEL HESAP AÇILDI

Twitter üzerinden onlarca hesap ile ülkenin dört bir yanındaki KHK mağdurlarına erişilmesi amaçlanıyor. “Kayserili khkmagduru”, “khkgillerden”, “ DKAB Öğrtmniydi 4”, “ KHK MAGDURU GEMİCİ”, “KHK MAĞDURU MEMURLAR”, “KHK MAĞDURLARI” isimli hesaplardan yapılan paylaşımlarla işe dönme talepleri yineleniyor. Farklı illerde yaşayan 'KHK'lılar' sosyal medya aracılığıyla yaşadıkları sorunları görünür kılmayı amaçlıyor.

'TÜM KHK'LILAR TÜRKİYE'DİR'

Twitter üzerinde bir araya gelen kamu çalışanları kendilerini “KHK Mağduru” olarak nitelendiriyor. “Tüm KHK'lılar Türkiye'dir”, “KHK Mağdurları” gibi hashtaglar aracılığıyla örgütlenerek taleplerini yineliyor. Açılan başlıkla ilgili diğer hesaplardan desteğin istendiği kullanıcıların yorumları dikkat çekici. Destek isteyen bir hesabın şu paylaşımı, KHK mağdurlarının durumunu özetliyor:

“KHK'lılar Türkiye'dir Tag'ına destek verir misin kardeşim? Neredeyse her aileden birkaç mağdur oluştu.”

khk

KHK MAĞDURLARI MANİFESTOSU

Bir başka sosyal medya uygulaması olan Facebook'ta da KHK'dan etkilenenlerin oluşturduğu sayfalara rastlamak mümkün. Sayısı 10 binleri bulan üyeler burada da taleplerini yineleyerek merak edilen konularda fikir alışverişinde bulunuyor. Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne başvurmayı amaçlayan bir kamu çalışanı “ AİHM başvurusunu teslim etmeyen PTT'ye nasıl bir yaptırım uygulayabiliriz” sorusunun cevabını burada arıyor.

“KHK Mağduru Memurlar”, “KHK Mağduru Hukuki Paylaşımlar”, “KHK Mağdurları Platformu”, “KHK Emniyet Mensupları” isimli sayfaların belirli kuralları var. “KHK Mağdurları Manifestosu” adıyla duyurulan 15 maddelik kuralların ilki şu şekilde tanımlanmış: “Bu grubun amacı KHK mağduru memurların bir araya gelerek, mağduriyetlerini hukuk sınırları ve legal çerçevede dile getirebileceği fikir alışverişinde bulunabileceğiz bir ortam oluşturmaktır.”

KHK'LILAR ANITKABİR'DE BULUŞACAK

“Adalet, Demokrasi, Vicdan” sloganıyla sosyal medya üzerinden örgütlenen bir grup kamu çalışanı da 9 Nisan Pazar günü saat 14.00'te Anıtkabir'de bir araya gelecek. “Atatürk'ün huzurunda KHK'lar hükümsüzdür diyerek alınan haklarımızı geri ver diyeceğiz” sözleriyle tüm 'KHK Mağdurları'nı Anıtkabir'e davet ediyorlar.