ABD, Suriye'yi füzeyle vurdu

ABD, Donald Trump'ın "Askeri hamle düşünülüyor" sözleri sonrası Suriye'de bir hava üssüne füzeli saldırı gerçekleştirdi. ABD, Doğu Akdeniz'deki iki savaş gemisinden Suriye hava üssüne füze attı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - ABD, Suriye'ye ait bir hava üssüne 50'den fazla Tomahawk füzesi fırlattı. Reuters, füzelerin Humus yakınlarında Al-Shayrat hava üsssünü hedef aldığını duyurdu. Pentagon da Suriye'ye ait Şayrat Hava Üssünü 59 Tomahawk füzesiyle vurduklarını açıkladı.

Reuters saldırıda en az 4 Suriye askerinin ve bir subayın öldüğünü açıkladı. Suriye İnsan Hakları Gözlemevi, üssün kullanılamaz hale geldiğini duyurdu. Gözlemevi aynı zamanda bir subay da dahil olmak üzere dört Suriye askerinin öldüğünü söyledi. 5 kişinin öldüğünü doğrulayan Humus Valisi 7 kişinin de yaralandığını söyledi. Vali aynı zamanda saldırıda sivillerinde öldüğünü iddia etti.

ABD Savunma Bakanlığı yetkilisi, Humus'a bağlı el Şeyrat üssünün Doğu Akdeniz'deki iki savaş gemisinden 59 Tomahawk seyir füzesinin ateşlenmesiyle hedef alındığını bildirdi. Al-Shayrat üssü IŞİD ile mücadele çerçevesinde Rusya'nın Palmira'ya yönelik operasyonları sırasında kullanılmıştı. Saldırının ardından Pentagon kısa bir video yayınladı. ABD'li yetkililer saldırı sonrası bir sonraki talimata kadar operasyonun bittiğini açıkladı.

TRUMP: EMRİ BEN VERDİM

Trump saldırı sonrası basına verdiği demeçte Uluslararası kimyasal silah anlaşmalarına aykırı hareket edildiği için bu saldırının düzenlendiğini söyledi. "Dünya üzerinde hiçbir çocuğun bu şekilde ölmesi kabul edilemez" diyen Trump, kimyasal silahların tüm dünya için tehlike olduğunu belirtti. Vurulan hava üssünde kimyasal silahların bulunduğunu iddia eden ABD Başkanı "vur" talimatını kendisinin verdiğini söyledi. Trump açıklamasını "Tanrı Amerika'yı korusun" sözleriyle bitirdi.

trump

TILLERSON: ORANTILI BİR YANIT VERDİK

ABD Dışişleri Bakanı Rex Tillerson, "Suriye'ye orantılı bir yanıt verdik. Füze saldırısı, ülkeler 'kırmızı çizgiyi' aştığında Trump'ın harekete geçmeye hazır olduğunu gösterdi" dedi. Tillerson ayrıca, Rusya'nın sorumluluklarını yerine getirmediğini savundu. Tillerson ayrıca "Ne saldırıdan önce ne de sonra Moskova'yla irtibat kurmadık" açıklamasını yaptı. Pentagon kaynakları ise ABD'nin füze saldırısı öncesinde Rusya'yı bilgilendirdiğini açıklamıştı.

HUMUS VALİSİ: SALDIRI IŞİD'İN YARARINA

Humus Valisi Talal el Barazi, hava üssüne yapılan saldırının IŞİD'in yararına olduğunu kaydetti ve "Üste kurtarma operasyonu sürüyor" dedi. Suriyeli kaynaklar, 'ABD saldırganlığı' olarak tanımladıkları ABD'nin füze saldırısı sonucu kayıplar yaşandığını duyurdu.

abd- uydu .

Öte yandan Rusya ve Birleşmiş Milletler (BM), Suriye'ye askeri müdahale konusunda ABD'yi uyardı. Rusya BM Daimi Temsilcisi Vladimir Safronkov, ABD'nin Suriye'ye askeri müdahalesinin olumsuz sonuçlar ortaya çıkarabileceğini söyledi. Safronkov, 'Olumsuz sonuçları düşünmek zorundayız, askeri harekatın yaratacağı sorumlulukları ve negatif durumları düşünmek zorundayız' dedi. Safronkov, 'olumsuz sonuçların neler olabileceği' sorusunu 'Irak'a bakın, Libya'ya bakın' karşılığını verdi.

SALDIRIYA İSRAİL VE ARABİSTAN'DAN DESTEK

ABD'nin Suriye'yi füzelerle vurmasına İsrail Başbakanı Netanyahu'dan ve Suudi Arabistan'dan destek geldi. İsrail Başbakanı Netanyahu, ABD Başkanı Donald Trump'ın Suriye'de rejime ait bir hava üssünü vurma kararına "tam destek" verdiklerini bildirdi. Netanyahu, yaptığı yazılı açıklamada, "Başkan Trump kimyasal silahların kullanılması ve yayılmasını tolere etmeyeceği yönünde hem söz hem eylem olarak güçlü ve net bir mesaj gönderdi. İsrail, Başkan Trump'ın bu kararına tam destek vermekte ve Esed rejiminin korkunç eylemlerine karşı verilen bu kararlılık mesajının sadece Şam'da değil, aynı zamanda Tahran'da, (Kuzey Kore'nin başkenti) Pyongyang'da ve diğer yerlerde de yankılanmasını ümit etmektedir." ifadelerini kullandı.

İngiltere'den yapılan açıklamada ise, 'ABD'nin operasyonuna tam destek veriyor" denildi.

İRAN KINADI

İran, ABD'nin Suriye rejimine ait üssü vurmasını kınadı.

IŞİD ÜS YAKINLARINDA SALDIRIYA GEÇTİ İDDİASI

Suriye yerel basını ABD'nin düzenlediği roket saldırısının ardından IŞİD'in Suriye'nin Şaryat Hava Üssü yakınlarında saldırıya geçtiğini duyurdu. (HABER MERKEZİ)