MHP'liler dertli: Evetçiler de hayırcılar da üzerimize geliyor

Güngören’de stant açan AK Parti, MHP ve CHP yan yana ‘Evet’ ve ‘Hayır’ kampanyası yürütüyor. MHP’liler evetçilerin de hayırcıların da kendilerini eleştirmesinden bıkmış. Ülkü Ocakları'ndan Ozan Kürşat Akkoyun, “Meral Akşener tayfası üzerimize geliyor. HDP’liler zafer işareti yapıp bizleri tahrik ediyorlar. Evet vereceğini söyleyenler de bizleri eleştiriyor” diye yakınıyor.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Anayasa referandumuna sayılı günler kaldı. Stantlardaki ‘Evet, Hayır’ çalışmalarını izlemek için İstanbul’un Güngören ilçesindeyiz. Metrobüs durağı çıkışındaki CHP, MHP ve AK Parti çadırlarının arasında 20 metre bulunuyor. Metrobüsten inip yolun karşısına geçenleri stant görevlileri ellerindeki sayfa dolusu dosyalarla karşılıyor. Girişte ilk sırada Cumhuriyet Halk Partisi’nin çadırı bulunuyor.

CHP çadırı önünde duran biri yoldan geçen ve standa uğrayan insanlara, yerlere yapıştırılmış 'Evet' etiketlerini göstererek, "Bu bile sizin Hayır demeniz için yeterli. Sizin paralarınızla bu etiketleri alıp yerlere yapıştırıyorlar" diyor.

'SOL GÖRÜŞLÜLER AMA BİZE YAKLAŞIMLARI İYİ'

İlk olarak MHP çadırına giriyoruz. Bizi burada MHP Ülkü Ocakları teşkilatından Ozan Kürşat Akkoyun karşılıyor. Akkoyun’a buradaki çalışmaların nasıl gittiğini kendilerine eleştirilerin gelip gelmediğini soruyorum:

“Bazen bireysel münakaşalar da oluyor. Şu ana kadar yüzde 90 tatminkar cevaplar aldım. Ama verdiğim cevabın ardından başka sorular da sormaya devam ediyorlar. Bu sefer başka bir yönden yüklenmeye çalışıyorlar. Bunun nedeni de, ‘Ben sağ görüşlüyüm, çevrem, akrabalarımız sağ görüşlü’ diye değil. Güngören daha çok sol görüşlü insanların ağırlıklı olduğu bir yer ama insanların bize yaklaşımı çok iyi. Biz de insanlara evet çıkması durumunda ülkedeki çift başlılığın ortadan kalkacağını söylüyoruz."

'AK PARTİ ÜZERİNDEN ELEŞTİRİ YAPIYORLAR'

Akkoyun, seçmenlerle aralarında geçen diyaloglara ilişkin şu bilgileri veriyor. "Burada CHP’li ya da sol görüşlü bir insan yanımıza geldiği zaman daha çok tek adamlık, diktatörlük gibi sorular soruyorlar. Ya da Cumhurbaşkanı daha önce siz MHP’lilere şöyle böyle şeyler söylemişti diyorlar. Bizlere daha çok AK Parti üzerinden eleştiriler yapıyorlar. Bir de Meral Akşener, Ümit Özdağlar'ın yanlarında bulunanlar bizlere, ‘Siz neden AK Parti’nin yanında yer alıyorsunuz’ şeklinde yükleniyorlar. Fiilen bizlere siz neden MHP yanında yer alıyorsunuz diyemiyorlar. Başka bir eleştiri de Evet oyu verecek olanlarla ya da evet propagandası yapanlarla da bazen problemler yaşıyoruz. Örneğin, referandumda evet verebilecek ya da kararsız evetçilere maddelerin gereğini anlatıyorum onlar da bazen karşı çıkıyor. Ama kararsızlara anlatmak daha kolay oluyor. “

‘ZAFER İŞARETİ VE ZILGITLAR ÇEKİYORLAR’

Akkoyun, en çok 'tahrik edilmekten' yakınıyor. Evet çadırından Hayır çadırındaki gözlemlerini söyleyen Akkoyun, en çok da HDP’lilerin zafer işareti yapmalarının kendilerini proveke ettiğini anlatıyor. Kendisine HDP’nin burada çadırını olmadığını hatırlatıyorum "Onlar akşamları çadır kuruyor" diyor ve devam ediyor:

“Hayır çadırına rağbet az. AK Parti, Cumhuriyet Halk Partisi, Milliyetçi Hareket Patisi ve HDP’nin burada olması buranın demokrasi havasına hakim olduğunu gösteriyor. Ama bizim burada sorun yaşadığımız noktalardan başka birisi de HDP’liler… En basitinden zafer işareti ve zılgıtlar çekiyorlar. Zılgıtta sorun yok ama zafer işareti yapıp bizleri proveke etmelerine müsaade etmiyoruz. 16 Nisan’dan sonra Evet çıktıktan sonra bu insanlar tarih sahnesine gömülecek. HDP’lilerden sonra bizleri tahrik etmeye çalışan Sinan Oğan tayfası da var. MHP’nin çadırlarını gördükleri zaman buraya gelip Devlet Bahçeli hakkında ileri geri konuşmaya başlıyorlar. Bizler Sinan Oğan’ın nereden geldiğini kime hizmet ettiğini iyi biliriz. Milliyetçi Hareket Partisi kapanacak cümlesini ağzına alan herkes düşmanımızdır.”

‘HDP'LİLER NEYSE SİNAN OĞAN DA O’

Bu sözlerin ardından stanttaki başka bir partili araya giriyor: “Bunları yapanlar ilkesiz ve vatansızdır. Bunlar zaten bu vatana hizmet etmek isteselerdi bu partinin çatısı altında olurlardı. Bizler bugün Türkün, ülkenin ve gençlerin bekası için evet diyoruz. Bizler gençlerin ellerine kalem verdikçe bunlar gençlerin ellerine sopalar veriyorlar. Bunlar gençlerin ve vatanın iyi yerlere gelmelerini istemiyorlar. Bugün HDP’liler neyse Meral Akşener ve Sinan Oğan da odur.”

‘GÜNGÖREN YÜZDE 60’IN ÜZERİNDE EVET DİYECEK’

AKP

MHP çadırından ayrıldıktan sonra Ak Parti çadırına giriyorum. Ak Parti Gençlik Kolları Başkanı Emrah Demirci, referandum çalışmalarının ilk günlerine göre daha olumlu geri dönüşler aldığını ifade ediyor.

“İlk zamanlarda insanlarımızın yanımıza gelerek bizlere yöneltikleri sorular mantıklı sorular değildi” diyen Demirci, şöyle devam ediyor: “İnsanlar hazırlanan Anayasa taslağını okumadan diğer insanların kafalarını çok kolayca karıştırabilmişler. Biz de halkı aydınlatarak kendilerine doğru şeyleri anlatarak iyi bir mesafe kattetik. Referandumda Güngören yüzde 60’ın üzerinde Evet diyecek buna inanıyorum. Çünkü halka bu Anayasanın ülkemiz için ne getireceğini anlatıyoruz. Birçok insanımıza da çok rahatça ulaşabildik. Burada CHP, MHP, AK Parti stantları var. Diğer stantlarla da her şey yolunda gidiyor. Bu ortamın devam etmesi için biz de barış ve kardeşlik mesajları vermeye devam edeceğiz. Referandum da bu kardeşlik daha da pekişecektir.”

‘BURADA YÜZDE 80 HAYIR ÇIKACAK’

CHP

Demirci ile konuşmamızın ardından CHP çadırına giriyoruz. CHP Güngören İlçe Başkan Yardımcısı Füsun Nameci, Güngören’den yüzde 80 hayır çıkacağına inandığını söyleyerek, şöyle devam ediyor:

“Halk artık bilinçli. Ne zaman nerede karar vereceğini biliyor. Burada diğer partilerin de stantları var. Ilımlı davranıyoruz. Örneğin diğer stantlardakiler evet etiketlerini bizim stantların girişine yapıştırıyorlar. Biz de ertesi gün gelip bu etiketleri kaldırıyoruz. Ama bununla baş edemeyince bir şey yapmamaya karar verdik. Burada halkın yüzde 70’i CHP’li bu sayıyı artırarak çalışmalara devam ediyoruz. Referandumda buradan yüzde 80’nin üzerinde hayır çıkacağını söyleyebiliriz. İstanbul’dan da yüzde 68, 70 arası bir hayır bekliyoruz. Bizim hayır dememizin birinci sebebi parlementer sistemin devam etmesi. Biz de kamuoyuna ülkesine seven herkese referandumda hayır demeye çağırıyorum.”

‘SEN GAZETECİSİN BİLİRSİN’

Buradaki bütün parti çadırlarını gezdikten sonra Milliyetçi Hareket Partisi çadırından bir kişi yanımıza gelerek konuşmaya çalışıyor. Kendisiyle sohbetimizin arasında, "Sen gazetecisin Türkiye’de yüzde kaç evet, hayır çıkar" diyor. Hiçbir fikrim olmadığını söylemem üzerine, "Biliyor musun geçenlerde Ağrı’dan bir arkadaşla konuştum. Burada yüzde 60’ın üzerinde Evet çıkacak. Güneydoğu ve Doğu illerinde de Evet çok önde" diye anlatıyor. "16 Nisan’a az kaldı bekleyip hep birlikte göreceğiz" diyerek yanından ayrılıyorum.