'Palmiyelere çivi çakanlara hayır diyoruz'

Adana'da ağaçlara çivilerle evet afişi asılmasına tepki gösterildi. CHP Yüreğir İlçe Başkanı İsmet Yüksel, "Tüm ağaçlara, palmiyelere çivi çakmışlar. Bunları kınıyoruz. Bu ülkeyi bunları teslim etmeyeceğiz.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Adana'da "evet" afişlerinin ağaçlara çivilenmesine tepki gösterildi. TMMOB'a bağlı Ziraat Mühendisleri ve Peyzaj Mimarları Odası Adana şubeleri, yaptıkları ortak açıklama ile afişlerin ağaçları hastalık riski ile karşı karşıya bıraktığını belirtti. CHP Yüreğir İlçe Başkanı İsmet Yüksel ise, "Ağaçlara işkence edenlere sesleniyoruz. Derhal bu çivileri buradan çekin" dedi.

Ziraat Mühendisleri Odası Adana Şubesi ve Peyzaj Mimarları Odası Adana Şubesi referandum süreci hakkında ortak açıklama yaptı. Ziraat Mühendisleri Odası Adana Şube Başkanı Semih Karademir, kampanya sürecinde iktidarın yasaları ve anayasayı ihlal ettiğini ifade etti. Propaganda sürecinde doğaya zarar verildiğini belirten Karademir, şunları söyledi:

"Bu referandum sürecinde siyasal iktidarın propaganda faaliyetleri kapsamında çevreye ve doğaya zarar veren bir yaklaşımla hareket etmesini kınıyoruz. Bugünlerde ülkemizin hemen hemen her köşesinde parklarımız, bahçelerimiz, yol kenarlarındaki ve refüjlerdeki ağaçlarımız siyasal iktidarın reklam panolarına çevrilmiştir. Ülke genelinde sayısı milyonları geçen afiş ve pankartlar doğa varlıklarımızın üzerine çivilenmektedir. Bu işlemlerin ağaçlarımıza zarar vermesi, onları hastalık ve zararlılara karşı zayıflatması bir yana, bu anlayış, doğayı bir meta olarak gören kapitalist mantığın bir ürünüdür.”

'ÇOK TEHLİKELİ BİR YAKLAŞIM'

Karademir, yeşil alanların reklam panosu gibi ağaçların ise afiş asılabilecek birer direk gibi algılamanın çok tehlikeli bir yaklaşım olduğuna vurguladı.

2002'de bugüne kadar tarım alanlarının yüzde 7'sinin yok olduğunu aktaran Karademir, "Kendisini besleyen, üzerinde var olduğu doğaya bile yaşam hakkı tanımayan bu anlayışın, referandum sürecinde karşısındaki rakibine de yaşam hakkı tanımaması gayet normaldir" şeklinde konuştu.

'DERHAL BU ÇİVİLERİ ÇIKARIN'

Afişlerin çivi ile asılmasına CHP'liler de tepki gösterdi. CHP Yüreğir İlçe Başkanı İsmet Yüksel, bir grup partiliyle birlikte açıklama yaptı. Afişleri ağaçlara asılmasının yasak olduğu söyleyen Yüksel'in açıklaması şu şekilde:

"Şu çivilere bakın. Bu ülkenin geleceğini bunlara emanet edelim. Afişlerin buraya asılması yasak. Buna rağmen tüm ağaçlara, palmiyelere çivi çakmışlar. Bunları kınıyoruz. Bu ülkeyi bunları teslim etmeyeceğiz. Biraz önce ağaçlara çakılan çivilerin çıkarılmasını istiyoruz. Seçim kurulu, seçim kurulu hakimleri buna müdahale etmeli. Burası dağ başı değil. Sadece bunlara yazıklar olsun diyoruz. Ağaçlara işkence edenlere sesleniyoruz. Derhal bu çivileri buradan çekin." (HABER MERKEZİ)