Kıbrıs'ta gündem 'evet' manşetleri

Referandum için 'evet' kampanyası reklamlarının KKTC medyasında yer alması tartışma yarattı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - 16 Nisan referandumuna sayılı günler kala “evet” propaganda kampanyası Kıbrıs’ın kuzeyinde yoğunlaşıyor. Dün Kıbrıs’ta yayın yapan dört günlük gazete “evet” kampanyası haberlerinin yer aldığı aynı manşetler ve birinci sayfalarla okurlarla buluştu. Ön sayfalardaki “ilan” ibaresine rağmen bu gelişme Kıbrıs'ta tepki çekti.

Konu ile ilgili görüşlerini paylaşan Kıbrıs Türk Gazeteciler Birliği Başkanı Sami Özuslu, gazetelerin ön sayfalarındaki “evet” propaganda kampanyasının önümüzdeki dört gün boyunca süreceği bilgisini paylaştı. Konu kısa zaman zarfı içerisinde yeni boyutlar kazanıp Avrupa’nın da ilgisini çekti. Bu bağlamda KTGB’nin yurt dışındaki çevrelerle yazışması devam ediyor.

Kıbrıs Türk toplumunun dört gazetesinin ön sayfalarına taşınan “evet” kampanyası birçok Kıbrıslı Türk yurttaşın tepkisini çekti ve kısa zamanda sosyal medyadaki tartışmalarının ana konusuna dönüştü. Sosyal medyada tepki gösterenler, "16 Nisan referandumunun Türkiye’nin bir iç işi" olduğunu söyledi. Kıbrıs’ın dört büyük gazetesindeki reklamlar nedeniyle dün sabahtan itibaren gazete yönetimlerine ve gazetecilere yoğun mesaj geldi.

GAZETE YÖNETİCİLERİ: TEPKİ GEREKSİZ

Gazete yöneticileri ise durumu 'normal' olarak değerlendiriyor. Kıbrıs Türk gazetelerinin ön sayfalarında ilan verilmesi ve siparişle başlık atılması son dönemde alışılagelmiş olan bir uygulama. Bu noktanın altını çizen gazete yönetimleri bazı kesimlerin 'AK Parti karşıtlığı üzerinden prim yapmaya çalıştığını' belirtiyor.

Kıbrıs’taki AK Parti çevreleri de “hayır” cephesi Kıbrıs’ta benzer bir kampanya yürütse tepkilerin dozajının aynı düzeyde olmayacağını söylüyor. Tartışma güneyinde de yankı buluyor. Konuyu gündeme taşıyan Kathimerini gazetesi son gelişmenin Türkiye’deki muhalefetin tepkisini çektiğini yazdı.