Cumhuriyet Gazetesi iddianamesi 156 gün sonra hazır

Cumhuriyet Gazetesi’nin tutuklu yazar ve yöneticileri hakkındaki iddianame 156 gün sonra tamamlandı. 'Cumhuriyet Gazetesi’ne 2013 yılından itibaren FETÖ/PDY tarafından el konulduğu' öne sürülen iddianamede gazeteciler hakkında 7.5 yıldan 43 yıla kadar hapis istendi. Ahmet Şık ve Kadri Gürsel 15 yılla yargılanacak.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Cumhuriyet gazetesi yönetici ve yazarları hakkında yürütülen soruşturma sonucunda, Can Dündar, Akın Atalay, Ahmet Şık, Bülent Utku, Kadri Gürsel ve Aydın Engin’in de aralarında bulunduğu 19 gazeteci hakkında iddianame hazırlandı. Gazetenin yöneticisi ve yazarı olan aralarında Can Dündar, Ahmet Şık, Kadri Gürsel ve Hikmet Çetinkaya’nın da aralarında olduğu 19 isim 'silahlı terör örgütüne üye olmamakla birlikte örgüte yardım etme' ve 'silahlı terör örgütüne üye olmak'la suçlandı.

İddianamede bazı isimlerin Bylock kullanıcılarıyla irtibata geçtiği iddiası da yer aldı.

1 NUMARALI SANIK CAN DÜNDAR

Başsavcı Vekili Mehmet Akif Ekinci ve Cumhuriyet Savcısı Yasemin Baba tarafından hazırlanan iddianamede, bir numaralı sanık olarak Can Dündar yer aldı. İddianamede, Can Dündar'ın 2013 yılında gazetenin başına geçmesi ile birlikte gazetenin kuruluş amaç ve hedeflerinin dışına çıkarak farklı bir yörüngeye oturduğu öne sürüldü.

'Cumhuriyet Gazetesi’ne 2013 yılından itibaren FETÖ/PDY tarafından adeta el koyulduğu' öne sürülen iddianamede, şöyle denildi: "Dosyamız şüphelilerinden Can Dündar'ın 08/02/2015 tarihinde Cumhuriyet gazetesinin genel yayın yönetmenliğine gelmesinden sonra, gazetenin yayın politikası radikal şekilde değişmiş, bu değişiklik basit editoryal tercihlerin ötesine geçerek, gazetenin FETÖ/PDY, PKK/KCK ve DHKP/C silahlı terör örgütlerinin amaçlarına hizmet eden, manipülatif haberleri yaygınlaştıran, MİT TIR'ları hadisesinde olduğu gibi Türkiye Cumhuriyeti Devleti ve Cumhurbaşkanı hakkında 'teröre destek veren devlet ve cumhurbaşkanı' imajını yaratan bir yayın organı haline gelmesine neden olmuştur. Öte yandan gazetenin yapmış olduğu yayınlarla terör örgütleri ve faaliyetlerini 'sevimli göstermeye', güvenlik güçlerinin meşru operasyonlarını etkisizleştirmeye çalıştığı, bu doğrultuda algı yaratmaya yönelik kapsamlı haberlere imza atıldığı saptanmıştır."

KİME NE KADAR CEZA İSTENİYOR?

İddianamede Can Dündar, Mehmet Murat Sabuncu, Mehmet Kadri Gürsel, Aydın Engin, Bülent Yener ve Günseli Özaltay'ın "silahlı terör örgütüne üye olmamakla birlikte örgüte yardım etme" iddiasıyla ayrı ayrı 7,5 yıl 15 yıla kadar hapis cezasına çarptırılması istendi.

Gazetenin İcra Kurulu Başkanı Akın Atalay, Mehmet Orhan Erinç ve Önder Çelik'in "silahlı terör örgütüne üye olmamakla birlikte örgüte yardım etme" ve "hizmet nedeniyle güveni kötüye kullanmak"tan ayrı ayrı 11,5 yıldan 43 yıla kadar hapis cezasına çarptırılması talep edildi.

Savcı, Bülent Utku, Musa Kart, Hakan Karasinir, Mustafa Kemal Güngör, Hikmet Aslan Çetinkaya'nın "silahlı terör örgütüne üye olmamakla birlikte örgüte yardım etme" ve "hizmet nedeniyle güveni kötüye kullanma" iddiasıyla ayrı ayrı 9,5 yıldan 29 yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılmasını talep etti.

Gazeteci Ahmet Şık'ın ayrıca "PKK ve DHKP/C” silahlı terör örgütüne üye olmamakla birlikte yardım etmek" suçundan 7,5 yıldan 15 yıla kadar hapis cezasıyla cezalandırılması istendi.

MAHKEMEYE GÖNDERİLDİ

Başsavcılıkça onaylanan iddianame, İstanbul 27. Ağır Ceza Mahkemesine gönderildi. Mahkeme heyetinin, 15 gün içerisinde iddianameyi inceleyerek, reddine veya kabulüne ilişkin bir karar vermesi bekleniyor.

TARTIŞILAN SAVCININ İMZASI İDDİANAMEDE YOK

İddianamede dikkat çeken başka bir detay iddianameyi hazırlayan savcı oldu. Soruşturmayı başlatan İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Basın Suçları Bürosu savcılarından Murat İnam’ın 54 hakim- savcı hakkında açılan FETÖ davasında sanık olduğu ortaya çıkmıştı. Kamuoyu tarafında büyük tepki çeken bu bilginin ardından İnam’ın dosyaya bakıp bakmayacağı konusunda bir açıklama yapılmamıştı. Ancak bugün hazırlanan iddianamede Savcı Murat İnam’ın değil, Basın Suçları Bürosu Başsavcıvekili Mehmet Akif Ekinci ve savcı Yasemin Baba’nın imzası olması dikkat çekti.

KİMLER VAR?

İddianamede, Cumhuriyet Vakfı İcra Kurulu Başkanı Akın Atalay, Cumhuriyet Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Orhan Erinç, Cumhuriyet Vakfı Yönetim Kurulu Üyesi Bülent Utku, Cumhuriyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Murat Sabuncu, Cumhuriyet Gazetesi Yayın Danışmanı Kadri Gürsel, Cumhuriyet Vakfı Yönetim Kurulu Üyesi Güray Öz, Cumhuriyet Vakfı Yönetim Kurulu Üyesi Önder Çelik, Cumhuriyet Vakfı Yönetim Kurulu Üyesi Turhan Günay, Cumhuriyet Vakfı Yönetim Kurulu Üyesi Musa Kart, Cumhuriyet Vakfı Yönetim Kurulu Üyesi Hakan Karasinir, Cumhuriyet Vakfı Yönetim Kurulu Üyesi Mustafa Kemal Güngör, Cumhuriyet Gazetesi Yazarı Aydın Engin, Cumhuriyet Vakfı Yönetim Kurulu Üyesi Hikmet Çetinkaya, Cumhuriyet Gazetesi Muhasebe Müdürü Günseli Özaltay, Cumhuriyet Gazetesi Muhabiri Ahmet Şık, Cumhuriyet Gazetesi eski Genel Yayın Yönetmeni Can Dündar, Cumhuriyet Vakfı Yönetim Kurul eski üyesi Bülent Yener ile birlikte gazeteci İlhan Tanır ve Twitter paylaşımları nedeniyle tutuklanan Ahmet Kemal Aydoğdu'nun adı geçiyor.

(HABER MERKEZİ/DHA)