Maden Mühendisleri Odası: Şirvan faciasında asıl sorumlular dışarıda

Maden Mühendisler Odası, Şirvan'da yaşanan maden faciasıyla ilgili kabul edilen iddianameye tepki gösterdi. Yapılan açıklamada asıl sorumluların üretim zorlaması kararını alanlar olduğu belirtildi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Maden Mühendisleri Odası (MMO), Şirvan'da 16 işçinin öldüğü maden faciası için kabul edilen iddianame hakkında açıklama yaptı. İddianamede asıl nedeninin yoğun yağış olarak gösterilmesinin kabul edilemez olduğunu belirtilen MMO açıklamasında, olay iş cinayeti olarak değerlendirildiği ifade edildi.

Şirvan’da Ciner Holding’e ait maden ocağında, 17 Kasım 2016’da şev kayması yaşandı. 16 işçinin hayatını kaybettiği olay hakkında hazırlanan iddianame Siirt 2'nci Ağır Ceza Mahkemesi tarafından kabul edildi. Maden Mühendisleri Odası, konuyla ilgili olarak yazılı açıklama yaptı.

'MÜHENDİSLER GÜNAH KEÇİSİ İLAN EDİLİYOR'

7 mühendis ve 4 alt işveren yetkilisi hakkında dava açıldığını aktarılan açıklamada, "Ülkemiz koşullarında maaşını işverenden alan, iş güvencesi ve mesleki bağımsızlığı olmayan 'daimi nezaretçilerin' ve 'iş güvenliği uzmanlarının' çalışmayı durdurma yetkileri bulunmamaktadır çünkü bu durum ülkemizde hayatın olağan akışına aykırıdır. Ancak yaşanan facialarda çalışma hayatının olağan koşullarını belirleyen gerçek sorumlular yerine mühendislerin günah keçisi ilan edilmeleri ise çalışma hayatının en belirgin ve olağan özelliğidir" denildi.

Facianın asıl nedeninin aşırı yağış olarak gösterilmesinin kabul edilemez olduğu belirtilen açıklamada, "Çünkü bu tip işletmeler projelendirilirken yağış miktarları mutlaka dikkate alınarak hazırlanır. Bununla birlikte maden işletmesinin faaliyete geçtiği tarihten itibaren gerçekleşen yağış miktarı incelendiğinde, yağışın şev kaymasını ve dolayısıyla facianın oluşmasında bir neden olmadığı görülebilecektir" ifadeleri kullanıldı.

Şirvan'da 16 işçinin ölümü 'taksir' sayıldıŞirvan'da 16 işçinin ölümü 'taksir' sayıldı

'ASIL SORUMLULAR KARARLARI ALANLAR VE UYGULAYANLARDIR'

Olayı iş cinayeti olarak değerlendirildiğinin altı çizilen açıklama şu şekilde sonlandı:

"Elbistan, Soma, Ermenek ve Şirvan'da yaşanan cinayetlerin üretim zorlaması ve daha fazla kar amacıyla taşeron marifetiyle projeye uygun olmayan üretim faaliyetleri nedeniyle meydana geldiğine tanık olmaktayız. Asıl sorumluların bu uygulamaları bile bile yaşama geçirenler, bu kararları bile bile alanlardır. Bu nedenlerle; Elbistan, Soma, Ermenek ve Şirvan'da yaşanan faciaları iş cinayetleri olarak değerlendiriyoruz. Ancak bu cinayetlerin sorumluları ekmek ve yaşam mücadelesi veren mühendisler değil bu kararları alıp uygulayanlardır."