Engelli hakları savunucularından 'hayır' açıklaması

Bir grup engelli hakları savunucusu referandumda "hayır" oyu kullanacaklarını açıkladı. Engelli haklarının en çok devlet tarafından ihlal edildiğini belirten Turan Hançerli, yeni düzenlemenin yargı bağımsızlığını ortandan kaldıracağını söyledi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Engelli hakları savunucuları ve aktivistler, düzenledikleri basın toplantısı ile 16 Nisan referandumunda "hayır" kullanacaklarını açıkladı. Açıklamayı yapan avukat Turan Hançerli, "Haklarımızın anayasal güvenceye kavuşturulduğu, sivil, katılımcı, güçler ayrılığı prensibine uyulan iktidar odaklarını değil halkı koruyan bir anayasa istiyoruz" dedi.

Yüzü aşkın engelli hakları savunucusu ve aktivist, Mimarlar Odası Büyükkent Şubesi'nde basın toplantısı düzenledi. Basın açıklamasını CHP Parti Meclisi üyesi ve avukat Turan Hançerli yaptı.

Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin, sivil toplum örgütlerinin en önemli çalışma alanı olduğunu belirten Hançerli, "Bu örgütler, temsil ettikleri kitlenin gereksinim ve istemlerini, öncelikle mecliste gurubu bulunan partilere mal etmeye, onlar aracılığıyla hükümetleri etkilemeye çalışırlar" şeklinde konuştu.

'BAKANLAR HALKA KARŞI SORUMLU OLMAYACAK'

Anayasa değişikliğinin kabul edilmesi halinde Meclis ve Cumhurbaşkanlığı arasındaki bağların kopacağını savunan Hançerli, "Hükümet üyeleri TBMM dışından seçilmekte ve sadece Cumhurbaşkanı’na karşı sorumlu olmaktadır. TBMM’ye, yani halkın temsilcilerine karşı sorumlu olmayan ve bugün bile erişilmesi çok güç olan bakanlara erişmek hemen hemen olanaksız hale gelecektir" ifadelerini kullandı.

'ENGELLİ HAKLARINI EN ÇOK DEVLET İHLAL EDİYOR'

Engelli haklarının en çok devlet tarafından ihlal edildiğini belirten Turan Hançerli, şunları söyledi:

"Bu yüzden, haksız işlem ve düzenlemelere karşı, engelli aylığı, bakım hizmeti mağdurları gibi binlerce engelli yurttaşımız ve engelli örgütleri tarafından açılan davaların büyük bir çoğunluğu, yönetsel yargıda görülmektedir. Şimdi sunulan anayasa paketi ile bütünüyle işlevsiz kılınmaktadır. Zira savcı ve yargıçları atama yetkisiyle donatılmış Hakimler ve Savcılar Kurulu'nun ezici bir çoğunluğu, doğrudan veya dolaylı olarak Cumhurbaşkanı ve onun partisi tarafından seçilecektir. Devlete karşı açılacak davalarda savcı ve yargıçların devletin tarafında yer alacağı açıktır."

'TOPLUMSAL RENKLİLİK İÇİN TEHLİKE'

Hançerli, partili cumhurbaşkanı düzenlemesinin toplumsal renklilik karşısında büyük bir tehlike olduğunu öne sürdü.

Hançerli, "Her türlü yetkiyle donatılmış olan partili cumhurbaşkanı, toplumsal uyumluluğu sağlama adına, kendi partisinin yandaşı olmayan meslek kuruluşlarına, sendikalara ve engelli örgütlerine de müdahale hakkını kendisinde bulacaktır. Bu durum iktidardaki partizanlığın yaygınlaşmasına, totaliter ve otoriter bir rejimin yerleşmesine yol açacaktır" dedi.

Engellilerin haklarının anayasal ve yasal güvencelere kavuşması için mücadele ettiklerini kaydeden Turan Hançerli, "Bu nedenle kaderimizin ve geleceğimizin, insafına ve merhametine bağlı olduğu, iki dudağının arasına sıkıştığı başkan babalar istemiyoruz. Haklarımızın anayasal güvenceye kavuşturulduğu, sivil, katılımcı, güçler ayrılığı prensibine uyulan iktidar odaklarını değil halkı koruyan bir anayasa istiyoruz" diye konuştu.