Eski valinin toplantısına valilik yasağı!

Eski vali ve Isparta Milletvekili Nuri Okutan'ın Ankara’daki referandum programı valilik kararıyla engellendi. Kararın 2911 sayılı Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri' Kanunu'na aykırı olduğunu belirten Okutan, "Çünkü milletvekillerinin etkinlikleri söz konusu kanunda istisna olarak düzenleniyor" dedi.

Google Haberlere Abone ol

ANKARA - MHP’den ihraç edilen Isparta Milletvekili Nuri Okutan’ın Ankara’da düzenleyeceği etkinliğe Sinan Oğan’ın programına düzenlenen saldırı örnek gösterilerek izin verilmedi. Ankara Valiliği'nin “provokasyon yaşanabilir” gerekçesiyle verdiği yasak kararına milletvekili olmadan önce 15 yıl valilik görevi yapmış olan Okutan tepki gösterdi.

Valinin vatandaşın can ve mal güvenliğini sağlamakla görevli olduğunu hatırlatan Okutan bu kararda bir başka yanlışın olduğunu söyledi. 2911 sayılı Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu’nun 4'üncü maddesinde Cumhurbaşkanı, hükümet üyeleri ve milletvekillerinin yaptığı faaliyetlerin “istisna” olarak sayıldığı için kanun kapsamında değerlendirilemeyeceğini söyleyen Okutan, bir milletvekilinin programının bu şekilde engellenemeyeceğini söyledi.

'GERÇEK SİYASİ RAKİP OLARAK BİZİ GÖRÜYORLAR'

Valilik yazısında, YSK’nın (Yüksek Seçim kurulu) propaganda için saydığı 10 siyasi partinin çok sayıda etkinliği bulunduğu, bu etkinliklerin güvenliğinde zafiyet oluşmaması için de bu kararın verildiği söylendi. Türkiye Büyük Millet Meclisi üyesi bir milletvekili olduğunu hatırlatan Okutan, bir çok parti çalışırken referandum sürecinde en çok kendilerinin engellendiğine dikkat çekerek “Demek ki gerçek siyasi rakip olarak bizi görüyorlar. Biz de, gerçek muhalefet çizgisini yakaladığmıza bizden çekindiklerine inanıyoruz” dedi.

'HARAMİLER YOLLARI KESMİŞ'

Ankara Valisi ile görüşeceğini söyleyen Okutan, valilik kararlarının gayriciddi olduğunu belirterek şunları söyledi:

“Majestelerinin valileri, majestelerinin mahkemeleri devrede. Bu makamlara da güvenilemez hale geldi. Valiler kendilerine verilen talimatı yerine getiriyor. Bunu yaparken de tabii bir dizi absürd gerekçe oluşturuluyor. Bu haliyle referandum daha tartışmalı hale geliyor. Valiliklerin hakkıyla demokratik bir atmasforde bu çalışmaları yerine getirmesi görevidir. Ama neyazık ki devletle neredeyse millet arasında bir referandum ile karşı karşıyayız. Yollar haramilerce tutulmuş, halkla kucaklaşmamız engellenmeye çalışılıyor.”

2911 SAYILI KANUN NE DİYOR?

İstisnalar

Madde 4- Aşağıda belirtilen toplantı ve faaliyetler bu kanun hükümlerine tabi değildir.

a) Siyasi partilerin, kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşlarının, sendikaların, vakıfların, derneklerin, ticari ortaklıkların ve diğer tüzelkişilirin özel kanunlarına ve kendi tüzüklerine göre yapacakları kapalı yer toplantıları,

b) Kanunlara uymak, kendi kural ve sınırları içinde kalmak şartıyla kanun veya gelenek ve göreneklere göre yapılacak toplantı, tören, şenlik, karşılama ve uğurlamalar,

c) Spor faaliyetleri ile bilimsel, ticari ve ekonomik amaçlarla yapılan toplantılar,

d) Cumhurbaşkanı, Başbakan ve bakanların Devlet ve Hükümet işleri hakkındaki toplantı ve konuşmaları ile Türkiye Büyük Millet Meclisi üyelerinin halk ile yapacakları sohbet niteliğindeki görüşmeler.