DİB'ten basın toplantısı

DİB, basın toplantı düzenledi. DİB, temsilcileri 'hayır'a ilginin yüksek olduğunu belirtti.  

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - DİB, OHAL koşullarında gidilen başkanlık referandumuna ilişkin Taksim Hill Otel’de basın açıklaması yaptı.  Toplantıda hem DİB’in yaptığı çalışma raporları sunuldu hem de referanduma ilişkin açıklamalar yapıldı.

Evrensel'de yer alan habere göre, DİB kurucularından Rıza Türmen, OHAL koşullarında sandığa gidildiğine dikkat çekerek, KHK’lerle basın, ifade, gösteri, hak ve özgürlüklerinin tamamen kısıtlanmış olduğuna vurgu yaptı. Türmen, tüm baskılara rağmen, toplumda ‘hayır’a ilginin yüksek olduğunu aktardı. Rıza Türmen 18 maddelik anayasa için “Basit bir hükümet değişikliği değildir. Türkiye’nin geleceği oylanıyor. Onun için mutlaka doğru sonuç çıkarmamız gerekiyor” dedi.

Bunun için de demokrasi ve eşitliği hedef alan bir projenin gerekliliğine vurgu yapan Türmen, “Bu, referandumun ötesinde başka bir şeydir. Halk dinamiğini muhafaza etmek ve sürdürmek lazım” diye konuştu.  Bunun için de 16 Nisan sonrası bir demokrasi projesinin olması gerektiğini yineledi.

Türmen 16 Nisan’dan sonra çıkacak ‘hayır’la birlikte Türkiye’nin bütün farklılıklarını kucaklayacak bir anayanın gerekliliğine vurgu yaptı.  KHK ile Marmara Üniversitesinden ihraç edilen Anayasa Hukukçusu Prof. Dr. İbrahim Kaboğlu ise “Bu anayasanın hiçbir yerinde halkın olmadığını söyledi. Kaboğlu “Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları yok, esasında Türkiye yok” dedi. Kaboğlu, bunun nedenini de anayasanın halktan kaçırılarak ve halka sorulmadan yapılmak istenmesine bağladı. Bir anayasal hak olan ‘bilme hakkı’nın ihlal edildiğine dikkat çeken Kaboğlu, anayasa maddelerindeki çelişkileri halka anlatmanın yararlı olacağını söyledi.

Basın Konseyi Üyesi Pınar Türenç ise basına yönelik baskı ve tutuklamalara dair bir konuşma yaparak baskılara karşı mücadele edeceklerini söyledi.