CHP’den akademide ihraç raporu

OHAL KHK’leri ile ihraç edilen akademisyenlerle ilgili rapor CHP lideri Kılıçdaroğlu’na sunuldu. Raporda “yargısız infaz” olarak nitelendirilen ihraçlarla üniversitelerin çölleştirildiği belirtildi.

Google Haberlere Abone ol

ANKARA - CHP, ihraç edilen akademisyenler için harekete geçti. Akademisyenlerle yapılan toplantılar sonrası hazırlanan ön rapor CHP lideri Kılıçdaroğlu’na sunuldu. Rapora göre öncelik akademisyenlerin görevlerine iadeleri için çalışma yürütülmesi olacak. Ancak bu çalışmalara paralel olarak akademisyenlerin mevcut durumdaki sorunlarının çözümüne dönük de bir yol haritası belirlenecek.

Genel Başkan Yardımcıları Doç. Dr. Selin Sayek Böke ve Zeynep Altıok Akatlı’nın “İhraç Edilen Akademisyenler, Çölleştirilen Üniversiteler” Raporuna göre OHAL rejimiyle üniversitelerde yaratılan baskı ortamı 12 Eylül’ü aştı. Kanun Hükmünde Kararname ile üniversitelerdeki rektörlük seçimlerinin de kaldırıldığının hatırlatıldığı raporda “rektör atamaları tamamen Saray’a bağlanmıştır” denildi.

Rapora göre AKP’nin 2002-2010 yıllarını kapsayan 10 yıllık döneminde YÖK Kanunu’nda 15, YÖK Personel Kanunu’nda 19 kez değişiklik yapıldı. Böylece son derece sınırlı olan akademik, idari ve mali özerklikler daha da daraltıldı.

Raporun en geniş bölümü OHAL döneminde çıkan Kanun Hükmünde Kararnameler oldu.  21 KHK ile 8 farklı dalga yaşandı. Yaşananlar şöyle özetlendi.

15 ÜNİVERSİTE KAPANDI

191 üniversitenin 15'i KHK ile kapatıldı. Bunların tamamı AKP iktidarında kurulan, kapsamı, müfredatı ve kapasitesi sınırlı kurumlardı. Kapatılan üniversitelerde 64 bin 533 öğrenci ve 2 bin 805 öğretim elemanı vardı. Kapatılan 15 üniversiteden yaklaşık ODTÜ’deki toplam akademik kadro kadar akademisyen ihraç edilmiş ve ODTÜ öğrenci sayısının yaklaşık iki katı kadar öğrenci mağdur olmuştur.

4 BİN 811 AKADEMİSYEN İHRAÇ EDİLDİ

Tüm KHK’lar ile 112 üniversiteden toplam 4 bin 811 akademisyen ihraç edildi. Bu akademisyenlerden 16'sı başka bir KHK ile göreve iade edildi. Üniversitelerdeki ihraç dalgasının en büyüklerinden biri 686 Sayılı KHK ile gerçekleşti.  184’ü imzacı olmak üzere toplam 330 akademisyen ihraç edildi.

312 BARIŞ İMZACISINA İHRAÇ

‘Bu suça ortak olmayacağız’ başlıklı bildiriye imza atan akademisyenlerden 312’si meslekten ihraç edildi. Bu akademisyenlerin üniversitelere dağılımı ise şöyle:

Ankara Üniversitesi 88

Anadolu Üniversitesi 27

Yıldız Teknik Üniversitesi 27

Marmara Üniversitesi 23

Kocaeli Üniversitesi 19

Munzur Üniversitesi 13

Ege Üniversitesi 11

Mardin Artuklu Üniversitesi 10

Akdeniz Üniversitesi 8

Eskişehir Osmangazi Üniversitesi 6

Ondokuz Mayıs Üniversitesi 6

Gaziantep Üniversitesi 5

İstanbul Üniversitesi 5

Adıyaman Üniversitesi 4

Niğde Üniversitesi 4

Adnan Menderes Üniversitesi 3

Gazi Üniversitesi 3

Bunların dışındaki pek çok üniversitede de bir veya iki akademisyen ihraç edildi.

EN ÇOK İMZACI SOSYOLOJİ VE SİYASETTEN

İhraç edilen imzacı akademisyenlerin en çok mensup olduğu bölümler de 19 ile sosyoloji, 19 ile siyaset bilimi ve uluslararası ilişkiler dikkat çekiyor. Gazetecilik bölümünde 14, iktisat bölümünden 13, hukuk bölümünde 10, kamu yönetimi bölümünden 10 akademisyen ihraç edildi.

İHRAÇLARLA BÖLÜMLER KAPANMA NOKTASINA GELDİ

Çok sayıda bölüm ihraçlarla birlikte fiilen kapandı. AÜ DTCF Tiyatro, AÜ Eğitim Bilimleri Fakültesi, Ege Üniversitesi Felsefe ve AÜ İLEF’in tüm bölümleri en ağır kayıpları veren bölümler oldu.  AÜ, DTCF Tiyatro Bölümü’ndeki 11 hocanın 7’si ihraç edilince teknik olarak bölüm çalışmalarına devam edebilsin diye coğrafya dalından öğretim üyesi bölümde görevlendirildi. İLEF’te Öğretim Üyesi Yerleştirme Programı da dahil bulunan 108 öğretim üyesinden 25’i ihraç edildi. İhraç edilen hocaların seçmeli dersleri kapatıldı, zorunlu dersleri de başka hocalarca üstlenildi.

EMEKLİ HOCALARA DA DERS YOK

İhraçlar sonrası üniversitelerde bütçe yetersizliği gerekçe gösterilerek çok sayıda emekli öğretim üyesinin dışarıdan verdiği dersler iptal edildi. Marmara Üniversitesi’nden emekli profesörler Büşra Ersanlı ve Günay Göksu Özdoğan, Ankara Üniversitesi’nden emekli profesörler Bilsay Kuruç, Cevat Geray, Sina Akşin, Ruşen Keleş, Seyhan Erdoğdu, Gülay Toksöz ve Mesut Gülmez'in dışarıdan verdikleri yüksek lisans ve doktora dersleri iptal edildi. Aynı üniversitede Sosyal Bilimler Enstitüsü’nde ders veren Handan Çağlayan’ın dersleri de aynı gerekçe ile iptal edildi. Ayrıca Bahçeşehir Üniversitesi’nden Prof. Dr. Süheyl Batum’un da dersleri elinden alındı ve üniversite ile ilişiği kesildi.

İHRAÇLAR YARGISIZ İNFAZ

Raporda ihraçların hukuki boyutuna da dikkat çekilerek şöyle denildi:

“OHAL KHK’ları ile üniversiteler tam anlamıyla çölleştirilmektedir. Gerçekleştirilen ihraçların hiçbirinde herhangi bir soruşturma söz konusu değildir. İsimleri YÖK’e rektörlükler iletmiştir.  YÖK’ün de bu isimleri iktidara iletmesi yoluyla akademisyenler tamamen hukuk dışı bir yöntemle işlerinden ve okullarından olmuştur. Akademisyenlere savunma hakkı tanınmamış, ihracını gerektirecek en ufak bir delil önlerine konulmamış, yalnızca Barış İçin Akademisyenler Bildirisi’ne atılan imzalar gerekçe gösterilmiştir. İhraçlar tam anlamıyla yargısız infaz niteliğindedir.”

NE OLMUŞTU?

CHP lideri Kılıçdaroğlu, 1 Mart’ta Türk Sosyal Bilimler Derneği’nde Akademisyenler buluştu. Buluşmada KHK’larla ihraç edilen akademisyenler, imzacı akademisyenlerin yanı sıra görevde bulunan akademisyenlerden oluşan bir grup hazır bulundu. Buluşmanın ardından akademisyenlerle ilgili sürecin takibi için CHP Genel Başkan Yardımcıları Selin Sayek Böke ve Zeynep Altıok görevlendirildi. Hazırlanan rapor doğrultusunda akademisyenlerin talepleri doğrultusunda ortak bir çalışma yürütülecek, alınacak kararlar ve atılacak adımlar, akademisyenlerin söz konusu taleplerine uygun şekilde akademisyenlerle beraber belirlenecek.