Baydemir: Kurkut'un öldürülmesi bir cinayettir

HDP, HDK, DTK, DBP ve TJA, Kemal Kurkut isimli gencin öldürülmesine ilişkin ortak bir açıklama yaptı. Toplantıda konuşan Osman Baydemir, Kurkut'un öldürülmesi olayını takip ettiklerini belirterek, failler hakkında işlem yapılmasını istedi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Diyarbakır'da 21 Mart'ta kutlanan Newroz kutlamaları değerlendirildi. Toplantıda konuşan HDP Sözcüsü ve Şanlıurfa milletvekili Osman Baydemir, Newroz'a katılan herkese teşekkür etti. Baydemir'in gündeminde Newroz'a girerken vurulan Kemal Kurkut vardı. Baydemir 'Olayın takipçisi olacaklarını' söyledi.

Validen Kurkut açıklaması: İstemezdikValiden Kurkut açıklaması: İstemezdik

‘BU BİR YARGISIZ İNFAZDIR’

Baydemir, Kemal Kurkut’un öldürülmesi olayıyla ilgili şu bilgileri paylaştı: “Newroz kutlamasına ortak olmak için Malatya’dan gelen Güzel Sanatlar Fakültesi öğrencisi Kemal Kurkut, Newroz alanına 300 metre kala katledildi. Bu olay Newroz alanındaki görevlilerin ve görgü tanıklarının gözü önünde gerçekleşti. Olayın vuku bulduğu saat 8-8.30’dan bu dakikaya kadar HDP olarak ve bileşenler olarak takipçisiyiz. Hakikatin açığa çıkarılmasının çabası içinde olduk. Saldırı bir yargısız infaz, bir cinayettir. Neredeyse bedeninin yarısı çıplak bir insanın derdest edilme şekli asla ölüm olamaz.”

'HER CİNAYET YENİLERİNİN HABERCİSİDİR'

Olayın gerçekleştiği ilk saatte Diyarbakır Valisi ile temasa geçtiklerini, kaygılarımızı ve öngörülerini paylaştıklarını aktaran Baydemir, dün Vali Hüseyin Aksoy ile bir kez daha görüştüklerini ve cinayetin faillerinin derhal görevden alınmasını tutuklanmalarını talep ettiklerini söyledi. Baydemir, “Karanlıkta bırakılan her cinayet yeni cinayetlerin habercisi, faşizmin hazırlayıcısıdır. Bu olayın takipçisi olacağız” dedi.

Önlü: Kemal Kurkut'un patlatacağı söylenen çanta nerede?Önlü: Kemal Kurkut'un patlatacağı söylenen çanta nerede?

BAYDEMİR, BAŞBAKAN’A SESLENDİ: BU CİNAYETİ GÖRMEDİNİZ

“Bu cinayetin, bu yargısız infazın esas amacı Newroz’u gerçekleştirmemeye yönelik bir provokasyon muydu?” diye soran Baydemir, şunları söyledi: “Sabah 8’den Newroz’un dağılacağı ana kadar bütün kitleye, alana, platforma, konuşmalara dair bütün o zorlamaların, tahrik etmelerin amacı Diyarbakır halkına Newroz’u yaşatmamak mıydı? Bu olayın aydınlığa kavuşması demek 2 yıldır bu topluma, bu coğrafyaya dayatılan hukuksuzluğun kökeninin de bulunması demektir. Söz konusu olan iddia edildiği gibi bir canlı bomba değil Newroz’a katılan bir kişiye olan kin ve öfkenin kurşunla kusulmasıdır. Başbakan’a sesleniyorum: Siz Newroz’a katılan yüz binleri görmediniz, çünkü bu halkı tanımıyorsunuz. Peki, bu cinayeti de görmeyecek misiniz? İçişleri Bakanı sizin bakanınızdır. Biz HDP olarak bu cinayetin peşini asla bırakmayacağız.”

‘NEWROZ MORAL OLDU’

Konuşmasının son bölümünde Newroz’a sahip çıkan Diyarbakır halkına ve Newroz’u Türkiye’nin dört bir yanında kutlayanlara teşekkür eden Baydemir, “Korku kefenini bu toplumu sarmaya çalışanlara karşı, korku kefenini yırtanlara tekrar teşekkür ediyoruz. Tüm halkımız engellemelere rağmen 2 yıllık yıkım politikalarına ‘Hayır’ dediler. Yıkım politikalarının çözüm olmayacağını haykırdılar. Newroz alanını dolduranlara, dünyada yaşayan 40 milyon Kürde moral ve motivasyon kaynağı oldukları için teşekkür ediyorum. 2017’nin açtığı yol barışın ve huzurun yolu olacaktır” dedi.

Newroz'a bıçakla girmek isteyen bir kişi vurulduNewroz'a bıçakla girmek isteyen bir kişi vuruldu

Diyarbakır'da yüz binler Newroz alanındaDiyarbakır'da yüz binler Newroz alanında

Demirtaş ve Yüksekdağ'dan Newroz mesajıDemirtaş ve Yüksekdağ'dan Newroz mesajı

HDP'den 'Nevruz'a gitmediler' yanıtı: Emin misiniz?HDP'den 'Nevruz'a gitmediler' yanıtı: Emin misiniz?