YSK: Seçim torbalarında uygulamayı değiştirdi

YSK referandum için yeni bir uygulama başlattı: Seçim torbaları görevlilere 4 gün önce değil, oylama gününün sabahında teslim edilecek.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Yüksek Seçim kurulu (YSK), seçim torbalarına ilişkin uygulamayı değiştirdi. Kurul, anayasa değişikliğine ilişkin halk oylaması için 3'ten fazla sandık kurulan yerlerde oy pusulaları ve seçim malzemelerinin bulunduğu seçim torbalarının bina görevlilerince halk oylamasının yapılacağı 16 Nisan Pazar sabahı teslim alınmasına karar verdi.

Bina görevlileri bu torbaları alarak, seçim başlamadan önce sandık kurulu başkanlarına tutanakla teslim edecek.

Daha önceki uygulamada sandık kurulu başkanları seçim malzemelerinin bulunduğu torbaları, seçimden 4 gün önce alıyor ve evlerinde muhafaza ediyordu.

SANDIK BİRLEŞTİRME İTİRAZLARINA KISMİ KABUL

Yüksek Seçim Kurulu (YSK), CHP ve HDP’nin başvuruları üzerine bazı ilçelerde sandık birleştirme kararlarını kaldırdı.

YSK’dan edinilen bilgiye göre Şırnak Beytüşşebap İlçe Seçim Kurulu’nun sandık birleştirme kararına itiraz kabul edilerek birleştirme kararları kaldırıldı.

Mardin Midyat ilçesindeki sandık birleştirme kararına itiraz ise kısmi olarak kabul edildi. Kızıltepe’de 5 köy için sandıklar yine en yakın köyde toplanacak. Diyarbakır Kocaköy’deki birleştirme kararları kaldırılırken sadece Bitlis Tatvan'da 11, Mardin Kızıltepe’de 5 köy için sandıklar en yakın köyde toplanabilecek.

GÜNCELLENEN SANDIK VE SEÇMEN SAYISI

Referandum için geri sayım başlarken YSK sandık ve seçmen sayısını da askı süresinin ardından itirazlar sonrası güncelledi. Buna göre yurt içi seçmen sayısı 55.319.216, sandık sayısı 166.679. Yurt dışı seçmen sayısı 2.972.671, sandık sayısı 487. Yurt dışında 57 ülke,120 temsilcilikte, ayrıca 31 gümrük kapısında sandık kurulacak. (HABER MERKEZİ)