Önlü: Kemal Kurkut'un patlatacağı söylenen çanta nerede?

Diyarbakır'da Newroz alanına girişinde polis tarafından vurularak öldürülen Kemal Kurkut'un cenazesine katılan HDP Tunceli Milletvekili Alican Önlü, "Kamuoyuna ilk yansıttıklarında sanki bir faciayı önlemişlerdi. Kemal'de olduğu söyledikleri o çanta nerede, çantanın içinde ne vardı söylesinler?" dedi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR – Diyarbakır Newroz alanına bıçakla girmeye çalıştığı iddia edilen ve polis kurşunuyla vurularak öldürülen Kemal Kurkut bugün yaşadığı Malatya'da defnedildi. Cenazeye katılan HDP Tunceli Milletvekili Alican Önlü, Kurkut ailesiyle görüştüklerini, Kurkut'un üniversite öğrencisi olduğunu ve öldürülmesinin partinin hukuk komisyonu tarafından takip edileceğini söyledi. Önlü Valiliğin konuyla ilgili dün yaptığı açıklama ile bugün ortaya çıkan durumun da birbiriyle tamamıyla çeliştiğini, kamuoyuna sanki bir 'facia' önlenmiş izlenimi verildiğini belirtti. Önlü, Kurkut'un valilik açıklamasında Kurkut var olduğu ve 'patlatacağını' söylediği iddia edilen çantanın nerede olduğunu, içinde ne bulunduğunu sordu.

'CENAZE YIKANIRKEN SU KESİLDİ'

Diyarbakır Valiliği’nin, " 'Çantamda bomba var hepinizi öldüreceğim' diyerek elindeki bıçakla alana koştuğu için canlı bomba olma ihtimali değerlendirildiğinden müdahale edilmiştir" dediği Kemal Kurkut'un cenazesi bugün Malatya'da defnedildi. Törene HDP Tunceli Milletvekili Alican Önlü ve HDP Adıyaman Milletvekili Behçet Yıldırım da katıldı. Önlü, Adli Tıp'tan aldıkları cenazeyi defnetmek için mezarlığa götürdüklerini, fakat önceden Battalgazi Belediyesi'nin izin verdiği yere belediyenin sonradan burasını 'SİT alanı' olduğu gerekçesiyle cenazeyi burada gömmelerine izin verilmediğini söyledi. Ayrıca Önlü, cenaze yıkanırken suyun bile kesildiğini belirterek şunları söyledi: “Cenazeyi mezarlığa götürdükten sonra cenaze aracını geri çevirdiler. Bunu kim yapar? Belediye bu konunun muhatabıdır. Eğer belediye yapmamışsa da belediyeye kim bu talimatı vermişse çıkar açıklar. Cenaze işleri ile muhatap olan Battalgazi Belediyesi'dir. Cenaze aracıyla birlikte tabut bile götürüldü. Yetmedi, bunun üzerine cenaze yıkanırken suyu bile kestiler. Belediye yine önceden taziye çadırları göndermişti. Fakat daha sonra çadırları geri aldılar. Bu ahlaksızlıktır...”

'ÇANTA NEREDE, İÇERİSİNDE NE VARDI?'

Aile ile görüşmeleri sonucunda Kemal Kurkut'un Malatya İnönü Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Müzik Bölümü öğrencisi olduğunu öğrendiklerini belirten Önlü, “Kemal Newroz kutlaması için Diyarbakır'a gitmiş. Valilik, Kemal'in yanında bir çanta taşıdığını ve bağırarak 'patlatacağını söylediği' şeklinde bir açıklama yaptı. O zaman bu çanta nerede, o çantanın içerisinde ne var? Buradan anlaşılacağı üzere Kemal'in resmen infaz edildiğini görüyoruz. Çocuğun üzerinde hiçbir şey yok. Kamuoyuna yansıtırken üzerinde çanta olduğunu söylüyorlardı, kitlenin üzerine koştuğu söyleniliyordu. Öyle bir açıklama yaptılar ki sanki Nevroz'da kitleye yönelik bir facia önlenmiş gibiydi. Yapılan açıklamalar ve basına yansıtılanlar gerçeklerle bağlantılı değil. Cenaze Malatya'ya getirilirken, nasıl getirilmiş, ne zaman getirilmiş bu bile bilinmiyor” şeklinde konuştu.

'KEMAL'İN KARDEŞİ DE ÖĞRETMENLİKTEN İHRAÇ EDİLMİŞ'

Kemal'in babasının olmadığını, kardeşleriyle konuştuğunu ifade eden Önlü; “Kemal'in kardeşleri bize, kendi halinde bir genç olduğunu söylediler. Kemal'in bir diğer bir kardeşi Batman'da öğretmenlik yaparken KHK ile ihraç edilmiş. Aileyle konuyu konuştuk. Partimizin hukuk komisyonu bu süreci takip edecek. Araştırmalar devam ediyor, aileden bir kişi muhatap olarak belirlendi konu derinlemesine araştırılacak” dedi.