Ankara Katliamı'nda polislere soruşturma açılabilir

Ankara Katliamı'nda ihmali olduğunu öne sürülen polisler için soruşturma açılmayan Ankara Valiliği, kararı mahkeme tarafından hukuki bulunmadı. Kararda, "Yeni iddiaları göz önüne alınarak, dosyanın işleme konulmaması yönündeki kararda hukuki isabet görülmemiştir” denildi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - 10 Ekim Ankara Katliamı'nda ihmali olan polislerin yargılanmasının önü açıldı. Ankara Valiliği'nin polislere yargılanma izni vermeyen kararına yapılan itiraz, Ankara Bölge İdare Mahkemesi tarafından kabul edildi. Kararı değerlendiren TMMOB avukatlarından Nurten Çağlar, “Mahkemenin kararıyla, polislerin yargılanması yolunda ilk adım atılmış oldu” dedi.

Evrensel gazetesinde Tamer Arda Erşin'in haberine göre, mülkiye müfettişlerinin katliamda ihmali olan polislerin soruşturulması yönündeki talebine, Ankara Valiliği “işleme koymama” kararı almıştı. TMMOB'un “işleme koymama” kararına ilişkin yaptığı itiraz, Ankara Bölge İdare Mahkemesi'nde tarafından kabul edildi.

'VALİLİK, ŞİMDİ SORUŞTURMA YAPMAK ZORUNDA'

Mahkemenin kararı TMMOB avukatlarından Nurten Çağlar'a 13 Mart'ta tebliğ edildi. Kararda, müfettişlerinin hazırladığı rapora da atıfta bulunularak, “Ankara 4. Ağır Ceza Mahkemesi’nde bombalı saldırının failleri yargılanıyor olması sebebiyle ceza yargılanmasındaki mağdurların ifadeleri ve somut olaydaki müştekilerin yeni iddiaları göz önüne alınarak, dosyanın işleme konulmaması yönündeki kararda hukuki isabet görülmemiştir” denildi.

Kararı değerlendiren avukat Nurten Çağlar, “Bu kararla valiliğe 'sen önce bir soruşturma yap, ondan sonra karar ver' denilmiş oldu. Şimdi valilik bu polisler hakkında bir soruşturma yapmak zorunda. Eğer valilik soruşturma sonunda yine polisler hakkında bir suç unsuru tespit edemedim derse bizim Danıştay ve Anayasa Mahkemesi'ne girme hakkımız var” şeklinde konuştu.

'VALİLİK İZİN VERMESE DE HUKUK YOLLARINI KULLANABİLECEĞİZ'

Çağlar, kararla birlikte katliamda ihmali polislerin yargılanması için ilk adımın atılmış olduğunu söyledi. Çağlar, “Valiliğin işlememe koymama kararına yaptığımız itiraz ret edilseydi olayın ötesine gidemeyecektik. Çünkü bu karar Danıştay ve Anayasa Mahkemesine götürülemiyor. Ama şimdi valilik polislerin yargılanmamasına karar verse dahi diğer hukuk yollarını kullanabileceğiz” dedi.

Katliamda ihmali olanların mutlaka yargılanacağını belirten Çağlar, "Canlı bomba ihbarı alınmıştı, miting öncesinde saat değişikliği yapılmıştı, polis yollarda hiçbir arama yapmamıştı. Tüm bunlar bir şeye işaret ediyor. Artık soruşturma konusu olacak” ifadelerini kullandı.

Ankara’da 10 Ekim 2015 tarihinde düzenlenen Emek, Barış, Demokrasi mitingine IŞİD tarafından canlı bomba saldırısı gerçekleştirildi. Saldırıda 101 kişi yaşamını yitirmiş, yüzlerce kişi de yaralanmıştı. Katliamla ilgili soruşturma başlatan mülkiye müfettişleri, katliamda ihmali olduğu iddia edilen Ankara Emniyet Müdürü'nün aralarında bulunduğu polisler hakkında ön inceleme raporu hazırlayarak Ankara Valiliği'nden polislerle ilgili soruşturma açmasını istemişti. Valilik ise polisler hakkında soruşturma açılması talebi hakkında “işleme koymama” kararı vermişti. Valiliğin bu kararını yargıya taşıyan TMMOB, Ankara Bölge İdare Mahkemesi'ne itiraz başvurusunda bulunmuştu. Mahkeme bu itiraz başvurusunu 8 Şubat 2017 tarihinde kabul etti.