Ankara kulisi: 'Türkiye'den Suriye'den çıkma zamanı geldi'

Antalya'da Türkiye-Rusya-ABD genelkurmay başkanları arasında yapılan zirveye ilişkin iddia: Türkiye tarafları YPG'ye ilişkin tezlerine ikna edemedi. Hatta Rusya Genelkurmay Başkanı Gerasimov, Amerikalı mevkidaşı Dunford'un plana sıcak bakmadığı belli olunca, Akar'a eğilip "Türkiye’nin Suriye’den çıkma zamanı geldi" dedi...

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - ABD'nin Rakka operasyonunda Türkiye'den mi yoksa YPG'den mi destek alacağı hâlâ resmen açıklanmazken, Hürriyet gazetesi yazarı Murat Yetkin Türkiye-ABD-Rusya genelkurmay başkanları arasında bu konuda yapılan üçlü zirvenin ayrıntılarını yazdı. Yetkin'in kaynaklarına göre, Türkiye Genelkurmay Başkanı Hulusi Akar Amerikalı ve Rus mevkidaşlarını Ankara'nın tezlerine ikna etmekte başarısız oldu.

'AKAR'I KIRMAMAK İÇİN GELDİLER'

Zirvenin Türkiye'nin girişimiyle düzenlendiğini vurgulayan Yetkin, ABD ve Rusya'nın esasında bu düzeyde bir toplantıya taraftar olmadığını belirtti. Yetkin'in kaynaklarına göre, 'ABD Genelkurmay Başkanı Orgeneral Joseph Dunford, Akar ile özel arkadaşlığının da etkisiyle çağrıyı geri çevirmemişti'. Rusya Genelkurmay Başkanı Orgeneral Valery Gerasimov ise 'Akar’ı kırmamak dışında, Türkiye’nin Rakka planını resmen dinlemek' amacıyla iki NATO üyesiyle biraraya gelmeyi kabul etmek zorunda kalmıştı.

YPG Rakka için tarih verdiYPG Rakka için tarih verdi

Ancak Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın Menbic'i El Bab'dan sonra hedef gösterdiği ve ABD'nin yanı sıra Rus ve Suriye askerlerinin de kentte TSK'ye karşı YPG'ye 'kalkan' olacak şekilde konuşlandığı günlerde düzenlenen toplantıda, Türkiye tarafları ikna etmekte başarılı olmadı. Akar'ın, Menbic'in YPG'den boşaltılmasını, ABD'nin kendisinin kurduğu Suriye Demokratik Güçleri'nin dağıtılmasını ve ÖSO'nun Rakka'da ön plana çıkarılmasını içeren plan önerisi ABD ve Rusya nezdinde karşılık bulmadı.

'RUS KOMUTAN AKAR'A DOĞRU EĞİLİP...'

Yetkin, toplantının bu noktasında yaşanan bir anı şöyle aktardı: "Ankara diplomatik kulisinde bugünlerde kulaktan kulağa yayıldığına göre, Dunford’un bu plana sıcak bakmadığı belli olunca Gerasimov’un Akar’a doğru eğilip, yarı şaka, Türkiye’nin Suriye’den çıkma zamanının geldiğini söylediği iddiasını teyit etmek mümkün değil. Ama 10 Mart’ta, yani Antalya toplantısından iki gün sonra varlığını Rusya’nın desteğine borçlu olan Suriye’deki Beşar Esad rejimi Türkiye’yi Birleşmiş Milletlere şikâyet etti ve topraklarından çıkmasını istedi."

Antalya'da üçlü Suriye zirvesiAntalya'da üçlü Suriye zirvesi

'RESMİ YANIT HÂLÂ GELMEDİ'

Hürriyet yazarı, Suriye'nin şikâyetinin Erdoğan'ın 9-10 Mart’ta Rusya Cumhurbaşkanı Vladimir Putin'le Moskova’da bir dizi anlaşma imzaladığı sırada yapıldığına, ABD'nin de aynı gün iki açıklamayla YPG'ye destek verdiğine dikkat çekti. Yetkin, "Özetle, Antalya toplantısı ne ABD, ne de Rusya’yı Suriye’de IŞİD’e karşı savaşta YPG’yi bir kenara atıp, Türkiye ve Türkiye’nin desteklediği muhalif güçlerle devam etmeye ikna etmiş görünmüyor" diye yazdı.

'SENARYOLARDA TÜRKİYE'YE YER YOK'

Murat Yetkin'in yazısına göre, Antalya toplantısında Türkiye'nin dile getirdiği öneriye ABD ya da Rusya'dan yanıt da gelmedi. Hürriyet yazarının bir kaynağı, "Maalesef duruma olumlu bir etkisi olmadı... Bu koşullarda Rakka’ya gitme ihtimalimiz azalıyor" dedi. Yetkin, "Diplomatik çevrelerdeki bilgilere göre –henüz resmileşmese de- Ankara’nın hazırladığının dışındaki Rakka senaryolarında Türkiye’ye yer verilmiyor. Bu senaryolar daha çok ABD ve Rusya’nın birbirine karşı ve Esad rejimine göre konumlarına göre belirlenecek gibi duruyor" ifadelerini kullandı. (Haber Merkezi)

MURAT YETKİN'İN YAZISI

SDG, YPG, ENKS, KDP... Suriye-Irak sözlüğü!SDG, YPG, ENKS, KDP... Suriye-Irak sözlüğü!