Aladağ’da yurdu namahrem diye denetlememişler

TBMM Aladağ’daki Yurt Yangınını Araştırma Komisyonu’na sunum yapan uzmanların ifadeleri, yurdun denetimlerinin yapılmadığını ortaya koydu. Uzman Bekir Metin Demir, kız yurdunun “namahrem” olduğu için denetlenmediğini ifade etti.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - TBMM bünyesinde kurulan Aladağ Komisyonuna sunum yapan bilirkişilerin açıklamaları 11 çocuk ve 1 görevlinin yaşamını yitirdiği yurt yangınındaki ihmaller zincirini ortaya çıkardı. Yangına ilişkin bilirkişi raporunu hazırlayan yangın uzmanı yüksek mühendisler Bekir Metin Demir ile Turgut Cılgaoğlu TBMM Aladağ’daki Yurt Yangınını Araştırma Komisyonuna sunum yaptı.

Cumhuriyet’ten Selda Güneysu’nun haberine göre, uzman Bekir Metin Demir, kız yurdunun “namahrem” olduğu için denetlenmediğini ifade etti. Demir ve Cılgaoğlu’nun sunumlarına göre yurdu denetlemekle görevli kişiler yurdu neden denetlemedi sorusunu “Kız yurdu olduğu için pek girmiyoruz” sözleriyle yanıtlamış.

Uzmanlar sunumda şu ifadeleri kullandı:

“Denetimlerde küçük yerlerde dost ve ahbap ilişkileri önem taşıyor. Herhalde bu nedenle o şekilde uygun raporu düzenlemiş oldukları için biz de bunlara tali kusurlu olarak rapor verdik. (...) Burada çok enteresan bir şey daha var: Mesela biz yönetim kurulu üyeleriyle görüşüyoruz. Dedik ki: ‘Yani niye gidip yurdu denetlemiyorsunuz? Niye denetlemediniz yurdu?’ ‘Ya, işte, kız yurdu olduğu için buraya pek uğramıyoruz, girmiyoruz.’ Mesela yangın kapılarına perdeler koymuşlar içerisi görünmesin diye, tabii hepsi yanmış o perdelerin filan. Bütün bunlar yangını büyüten olaylar. Sunumda ayrıca dumandan etkilenen çocukların 6 kiloluk yangın tüpünü kaldıramayacağı, eğitimsiz etüt görevlilerinin çocukları, yangının yaşandığı 2. kattan aşağı indirmek yerine yukarı çıkardığı bilgileri yer aldı.