Buldan'dan AYM'ye 'Haberal ve Balbay' çağrısı

HDP'li Pervin Buldan, AYM'ye tutuklu milletvekillerinin serbest bırakılması için çağrı yaptı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - HDP İstanbul Milletvekili Pervin Buldan, HDP eş genel başkanlarının da aralarında bulunduğu 13 milletvekilinin tutuklu olması nedeniyle referandum çalışması yapamadıklarını söyledi. Tutuklu milletvekillerinin serbest bırakılması için Anayasa Mahkemesi'ne (AYM) çağrı yapan Buldan, "Anayasa Mahkemesi'nin yapması gereken şey Balbay ve Haberal kararını emsal göstererek milletvekillerimizi tahliye etmekti. Ancak henüz dosyalar incelemeye bile alınmamış" dedi.

TBMM Başkanvekili ve HDP İstanbul Milletvekili Pervin Buldan, milletvekilleri Erol Dora, Kadri Yıldırım, Leyla Birlik ve eş genel başkan yardımcıları Fatma Kurtulan ile Sezai Temelli'den oluşan HDP heyetle birlikte Edirne'ye gitti. Buldan, HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş ve Hakkari Milletvekilleri Abdullah Zeydan'ın tutuklu olduğu Edirne F Tipi Cezaevi önünde basın açıklaması yaptı.

'MİLLETVEKİLLERİ REHİN ALINMIŞ DURUMDA'

HDP'nin 13 milletvekilinin tutuklanmasının "siyasi soykırım operasyonları" olarak nitelendiren Buldan, "Halkın temsilcisi olan 6 milyon oy almış bir partinin eş genel başkanları, grup başkanvekilleri ve milletvekilleri rehin alınmış durumdadır" şeklinde konuştu.

Bu "haksızlığın ve hukuksuzluğun" son bulması gerektiğini belirten Buldan, "Bir referandum sürecinde diğer genel başkanlar, bir partinin genel başkanı, başbakanı her gün Türkiye'nin çeşitli illerinde mitingler düzenlerken bizim arkadaşlarımız cezaevindeler. Sayın Kılıçdaroğlu yine farklı bir ilde referandum çalışması yürüttü. Sayın Bahçeli yakında mitinglere başlayacak. Ancak bizim her iki eş genel başkanımız ve milletvekillerimiz, bu referandum çalışmalarına katılamıyorlar ve cezaevindeler" ifadelerini kullandı.

'ANAYASA MAHKEMESİ ÜZERİNDE BASKI MI KURULUYOR?'

Anayasa Mahkemesi'nin bir an önce bu konuda karar vermesi gerektiğini vurgulayan Buldan, şunları söyledi:

"Anayasa Mahkemesi'nin yapması gereken şey Balbay ve Haberal kararını emsal göstererek milletvekillerimizi tahliye etmekti. Ancak henüz dosyalar incelemeye bile alınmamış, Anayasa Mahkemesi bu dilekçeleri gündemine koymamıştır. Buradan Anayasa Mahkemesi Başkanı'na çağrı yapmak istiyoruz. Kendi hukuksuzluğunuzu bizim milletvekillerimiz üzerinden mi denemeye çalışıyorsunuz. Hukuku ayaklar altına alan ve hukuku çiğneyen duruma nasıl tahammül ediyorsunuz? Üzerinizde bir baskı mı var? Milletvekillerimizin ve eş genel başkanlarımızın dosyalarını incelememeniz için acaba size siyasi irade tarafından bir baskı mı yapılıyor. Eğer baskı yoksa dosyaları neden gündeminize alıp incelemiyorsunuz."

HDP heyeti, açıklamanın ardından cezaevi önünden ayrılırdı.

Cezaevinden tutuklu olan Mehmet Haberal ve Mustafa Balbay, milletvekili seçildikten sonra tahliye edilmişti. (EDİRNE/DHA)