'Size mi verecektik gökleri?'

70 Hava Harp Okulu öğrencisinin yargılandığı davanın üçüncü duruşması gerçekleşti. Duruşmada hâkim tutuklu Hava Harp Okulu öğrencisine "Sizlere mi emanet edecektik gökleri?" diye sordu.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - 15 Temmuz'daki darbe girişiminin ardından, Hava Harp Okulu'nun 70 öğrencisinin yargılandığı davanın üçüncü duruşmasına başlandı. Silivri Ceza İnfaz Kurumları karşısında oluşturulan binada yer alan salondaki duruşmaya, 72 tutuklu ve 3 tutuksuz sanık ile avukatları katıldı.

T24'te yer alan habere göre, davada Sanık öğrenci Osman Yıldız'ın, "Komutanınız, 'Uyuyun bir daha fırsatınız olmayabilir.' emrini verdi mi?" sorusuna "Hatırlamıyorum" cevabı vermesi üzerine Mahkeme hâkimi Hulusi Pur, "Bir cümlelik emri hatırlamıyorsun. Vay bizim göklerdeki hakimiyetimiz. Size mi emanet edecektik gökleri." diye karşılık verdi.

'PLANSIZ EĞİTİM DEDİLER' 

Tutuklu sanık Tuğrul Çağrı Turgut da olay akşamı Yalova'dan "plansız eğitim" adıyla çıktıklarını, her şeyin olağan olduğunu, Osmangazi Köprüsü'nü geçtikten sonra da 3 otobüsün peş peşe durduğunu belirterek, "Gazi Binbaşı bizim araca gelerek 'Ali Üsteğmen bu araçta mı?' diye sordu. Burhanettin Koyuncu'nun olmadığını belirtmesi üzerine, Gazi Binbaşı yanlış araca bindiğini ifade ederek indi." dedi.

Sanıkların çoğunun aynı savunmalar üzerinde yoğunlaşması üzerine de düşüncelerini dile getiren Pur, "Ben 17-18 yıllık hakimim. İlk kez böyle bir şeyle karşılaşıyorum ve anlamakta zorlanıyorum." ifadelerini kullandı.

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Terör ve Örgütlü Suçlar Bürosunca hazırlanan iddianamede, sanıkların "cebir ve şiddet kullanarak, Türkiye Cumhuriyeti Anayasası'nın öngördüğü düzeni ortadan kaldırmaya veya bu düzen yerine başka bir düzen getirmeye veya bu düzenin fiilen uygulanmasını önlemeye teşebbüs etmek'', ''cebir ve şiddet kullanarak TBMM'yi ortadan kaldırmaya veya TBMM'nin görevlerini kısmen veya tamamen yapmasını engellemeye teşebbüs etmek" ve "cebir ve şiddet kullanarak Türkiye Cumhuriyeti hükümetini ortadan kaldırmaya veya görevlerini yapmasını kısmen veya tamamen engellemeye teşebbüs etmek" suçlarından üçer kez ağırlaştırılmış müebbet hapisle cezalandırılması isteniyor. İddianamede ayrıca öğrenci ve rütbeli askerlerin "silahlı terör örgütüne üye olmak" suçundan 7,5 yıldan 15'er yıla, diğer 2 erin ise "örgüte üye olmadan örgüt adına suç işlemek" suçundan beşer yıldan onar yıla kadar hapis cezasına mahkum edilmesi talep ediliyor.