CHP’den Hollanda’ya iki yaptırım önerisi

TBMM-Hollanda Dostluk Grubu, Bakanlar Kurulu önerisiyle lağvediliyor. Dostluk Gruplarının “milletvekillerine turistik seyahat” dışında amacı olmadığını söyleyen CHP Milletvekili Gürsel Tekin, “daha gerçek” iki yaptırım önerisinde bulundu.

Google Haberlere Abone ol

ANKARA - TBMM’de “Ülkeler ve parlamentolar arası yakınlaşma ve işbirliğinin geliştirilmesi” amacıyla kurulmuş 131 dostluk grubu bulunuyor. ABD’den Çin’e, Cibuti’den Belarus’a, dünyanın dört bir yanındaki parlamentolarla işbirliği için oluşturulan gruplar, yaşanan krizlerin de ilk etkilediği yerler oluyor.

2008 yılında Gazze olaylarından sonra İsrail Dostluk Grubu, 2012’de soykırım yasa tasarısı üzerine Fransa Dostluk Grubu, 2015'te Rus savaş uçağının düşürülmesi sonrası Rusya Dostluk Grubu dağıldı ya da dağıtıldı. İsrail dışındaki diğer iki grup, normalleşme sonrası yeniden kuruldu. Şimdi de Hollanda’yla yaşanan krizin ardından Bakanlar Kurulu Meclis’e, Hollanda Dostluk Grubu’nun dağıtılmasını önerdi.

TBMM-Hollanda Dostluk Grubu Başkanı, AK Parti Milletvekili Ertuğrul Soysal, Bakanlar Kurulu kararını harfiyen yerine getireceklerini ve gerekli işlemleri tamamlayıp grubun hemen kapatılacağını açıkladı.

15 YILDA TEK FAALİYET

TBMM resmi internet sitesindeki bilgilere göre, Hollanda Dostluk Grubu’nun son 15 yıldaki tek faaliyeti Hollanda Temsilciler Meclisi Savunma Komisyonu Başkanı Nebahat Albayrak ve beraberindeki heyetin Türkiye Hollanda Dostluk Grubu’nu ziyareti oldu. İnternet sitesindeki faaliyet bölümüne bakıldığında grubun 8 Mayıs 2006 tarihinden bu yana başka bir etkinliği olmadı.

MİLLETVEKİLLERİ İÇİN TURİSTİK SEYAHAT

19 milletvekilinden oluşan TBMM-Hollanda Dostluk Grubu’nun üyelerinden CHP İstanbul Milletvekili Gürsel Tekin, bir “yaptırım” konusuna dönüşen Dostluk Grubu ile ilgili kapatma kararını tepkiyle karşıladı. “Yaptırım dedikleri buysa komik” diyen Tekin şunları söyledi:

“Aslında dostluk gruplarının ne olduğunu milletvekili arkadaşlarımız çok iyi bilirler. Milletvekillerine turistik seyahat dışında bir karşılığı yok. Ben Hollanda’ya gitmedim. Devlet parasıyla yarın da gitmem. Ama “onların siyasetçisi gelmeyecek, bizim dostluk grubumuz gitmeyecek” diye yaptırım mı olur. Bunlara “yaptırım” demek “komik”.”

TEKİN’DEN İKİ YAPTIRIM ÖNERİSİ

“Yaptırım uygulanacaksa bunun yolları basit” diyen Tekin’in iki yaptırım önerisi var. Bu öneriler de şöyle: “Birincisi kimlerin Hollanda’da şirketi varsa, bunlar tespit edilecek, o şirketler, o kişiler paralarını oradan çekecek. İkincisi, Avrupa ülkelerinde, Hollanda’da kimin gayrimenkulü varsa, onlar o gayrimenkulleri satıp oradan çıkacak.” İlk etapta bunların yapılmasını öneren Tekin, daha ağır yaptırımlar için de İncirlik’i işaret etti.