Numan Kurtulmuş: Ekonomik yaptırımlar gelebilir

Hükümet Sözcüsü Numan Kurutulmuş, Hollanda'ya karşı ekonomik yaptırımlar uygulanabileceğini açıkladı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Başbakan Yardımcısı Hükümet Sözcüsü Numan Kurtulmuş, Hollanda ile yaşanan kriz ve gündemdeki konularla ilgili açıklamalarda bulundu. Kurtulmuş, CNN Türk canlı yayınında Doğan TV Ankara Temsilcisi Hakan Çelik'in sorularını yanıtladı.

'RENCİDE OLDUK'

Hollanda ile yaşanan kriz hakkında konuşan Numan Kurtulmuş, "Bu krizi bilerek çıkaran da Türkiye değil, Hollanda tarafı. Son derece barbarca ve vahşice bir tutumdur. Biz Türkiye olarak üzüldük, rencide olduk, ama biz bu tepkiye bir tepki vereceğiz. Hollanda bu yaptıklarını telafi edene kadar baskılar sürecek. Siyasi yaptırımlardan başladık, ekonomik yaptırımlar da ileride gelebilir. Hollanda'nın telafi edeceğini ümit ediyoruz. Diğer alanlarda da gerekli yaptırımları yapma hazırlığını sürdürüyoruz." dedi.

Hollanda'da gerçekleşen polis müdahalesine değinen Kurtulmuş, "Vatandaşlarımız hukuki haklarını arayacak. Dışişleri Bakanlığımız sürecin takipçisi olacaktır" ifadelerini kullandı.

'NEOFAŞİZMİN AYAK SESLERİ YÜKSELİYOR' 

Hollanda'nın tavrını bekleyeceklerini kaydeden Kurtulmuş, Türkiye'nin Hollanda Büyükelçisi'nin geri çağrılmayacağını belirtti.

"Refleksle değil devlet aklıyla hareket ediyoruz" diyen Kurtulmuş, Avrupa'da ırkçı akımların yükseldiğinin söyledi.

Kurtulmuş, "Bugün Türkiye'ye bakanlara toplantı hakkı vermeyen ülkeler, bir müddet sonra bu ırkçı söylemler arttığı sürece kendi liderleri de toplantı yapamaz duruma gelir. Neofaşizmin ayak sesleri rap rap geliyor. Avrupa'nın göçmen yaklaşımı Nazizim değil mi? Siz göçmenleri kültürleri farklı diye Avrupa sokmayacaksınız, onlara sokakta para atarak adeta hayvan muamelesi yapacaksınız… Hatırlayın futbol taraftarlarının yaptıklarını. Nazizim tek sesli bir yapı ister. Müslümanları istemiyorlar. Aynısını Hitler, Yahudilere yaptı" şeklinde konuştu.

'İSLAM KARŞITILIĞI AÇIK VE ORGANİZE'

AB ve İslam ülkelerinin yaşananlara karşı tepki göstermesi gerektiğini savunan Numan Kurtulmuş, açıklamaları şu şekilde:

"Burada çok kuvvetleri destekler bekliyorduk. Hem Avrupa'dan hem de İslam ülkelerinden. AB'den ses çıkmamasından çok rahatsızız. İslam karşıtlığı açık ve organize. Beklediğimiz tepkileri göremedik, ama Türkiye'nin yanında insanların da olduğunu görüyoruz. Avrupa samimiyet ve demokrasi testini geçemedi. Viyana sözleşmesi ayaklar altında sürünüyor"

'HOLLANDA BAYRAĞI İÇERİDEN BİRİ TARAFINDAN İNDİRİLDİ'

"Bizim elimizdeki bilgiler, içeriden biri tarafından güvenlik gerekçesiyle yapıldığı yönünde ama teyit edilmiş değil. İstanbul Valiliği tarafından gerekli tedbirler alındı. Dışarından birinin girmesi söz konusu değil."

AVRUPA ADALET DİVANI'NIN BAŞÖRTÜSÜ KARARI

"Bu kabul edilemez bir karardır. Yüz karası bir karardır. Bunun kabul edilmesi mümkün değil. İslam karşıtlığının tezahüründen biridir. Avrupa değerlerinin köküne kibrit suyu döküyor bu kararla. Sırf başörtüsü taktığı için işten çıkarılabilir artık. İnşallah uygulanmaz, inşallah kuru bir karar olarak kalır. Türkiye'nin resmi olarak değil ama bireysel olarak başvurular olabilir."

MENBİÇ'TE ÖZERKLİK İLANI

"Otonomi ilanlarını geçersiz buluyoruz. Bunun bizim için değeri yoktur. Türkiye hem sahada hem masadadır. Suriye'nin kuzeyinde bir terör devleti olmasına izin vermeyiz. Menbiç'e yakın bir kaç köy alınmış durumda. Menbiç ile ilgili oldu bittiye Türkiye seyirci kalmaz." (HABER MERKEZİ)