Meclis Başkanı İsmail Kahraman: Küpeli erkeklere kızardım...

Meclis Başkanı İsmail Kahraman, darbe gecesi tankların önüne geçen vatandaşları anlatırken, “Kulağında küpe olan, saçını toplayıp arkada topuz yapan erkeklere kızardım. Kulağı küpeli, saçı bilmem neli hepsi... Bu kökteki sağlamlık kendini gösterdi” dedi.

Google Haberlere Abone ol

ANKARA - AK Parti Adana Milletvekili Necdet Ünüvar, 15 Temmuz darbe girişiminin yaşandığı gece Meclis'te yaşananları “Gazi Meclis'te O Gece” adıyla kitap haline getirdi.

Darbe gecesi Meclis'in açılması, bombalanması sırasında yaşananların anlatıldığı kitapta Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanı İsmail Kahraman ile de uzun bir röportaja yer verildi. Adana Milletvekili Ünüvar'ın yaptığı röportajda Kahraman, Meclis'e gidiş sürecini şöyle anlattı:

“TBMM Başkanlık Konutu'ndaydım. Dokuz buçuğu geçiyordu. Bir ses, (F16 Hınn...) Müthiş bir ses. Sallandı böyle. Alttan uçuş. Hemen televizyonu açtım. Tank Boğaziçi Köprüsü'ne çıkıyor. Gittim abdestimi aldım, telefon geldi. Koruma müdürümüz Nurullah Bey, 'Efendim bizim Beylerbeyi Sarayı'ndaki gece nöbetçisi polisin tabancasını asker aldı ve köprünün üstüne çıktılar. Oradaki bir tabancayı da almışlar. Başlangıç daha, ben doğru Meclis'e geldim.'”

MECLİS OLAĞANÜSTÜ TOPLANACAK KARARI

Meclis'e gitme kararını tek başına aldığını, Cumhurbaşkanı ve Başbakana ulaşamadığını anlatan Kahraman, ertesi gün Meclis'i olağanüstü toplama kararı aldığını söyledi:

“Ben dedim ki, Çankaya'ya çıkacağım. Hükümetle konuşacağım. Onlara gereken takviyeyi yapacağım. Fakat şimdi hemen saat 14.00, yarın 16 Temmuz Cumartesi için parti Meclis grup başkanlarına hemen birer mektup yazıp, 'Yarın Meclis'i olağanüstü toplantıya çağırıyorum' dedim”

ÇANKAYA'DA TOPLANTI YAPILDI

Çankaya Köşkü'ne çıkmadan önce bunları söyleyen Kahraman ayrıca, “Işıkları yakın. Ses tertibatı kurulsun Meclis'i açacağım” talimatı vererek hükümet üyeleriyle görüşmek üzere Çankaya Köşkü'ne çıktı. Orada bakanlar Lütfü Elvan, İsmet Yılmaz, Fatma Betül Sayan, AK Parti Genel Sekreteri Abdülhamit Gül, AK Parti Grup Başkanvekili Mehmet Muş, Başbakanlık Müsteşarı ve MGK Genel Sekreteri ile kısa bir görüşme yapan Kahraman, daha sonra Meclis'e gelerek Genel Kurul'u açtı.

'BU MİLLETİN DNA'SI BAMBAŞKA'

Darbe gecesine dair değerlendirmelerde bulunan Kahraman, “darbenin önlenmesinin düğümü, ana noktası kesinlikle Recep Tayyip Erdoğan'ın halkı sokağa davet etmesidir” diyerek şunları söyledi:

“Onun daveti üzerinedir ki o kule Yeşilköy'de alındı, rahatlıkla Marmaris'ten gelen uçak indi. Onun davetiyledir ki millet tankın önüne çıktı. 'Ha, Türkiye ayağa kalkıyor' dendi. Milletin ruhundaki, yapısındaki necabet, neciplik ortaya konuldu. DNA diye bir hadise kesinlikle ortaya konuyor. Bu milletin DNA'sı bambaşka. Kulağında küpe olanlara kızardım, saçını toplayıp arkada topuz yapan erkeklere kızardım. Aa, hepsi kulağı küpeli, saçı bilmem neli hepsi... Bu kök var ya bu kök, bu kökteki o sağlamlık kendini gösterdi, çok hoş bir şey.”