Hollanda elçiliği: Bayrağı biz indirmedik

Hollanda’nın İstanbul Başkonsolosu Schuddeboom, Hollanda bayrağının bir gösterici tarafından indirildiğini söyleyerek, “Bu Hollanda’ya ait toprağa bir saldırıdır. Bayrağı yeniden ben çektim” diye konuştu. Dışişleri Bakanlığı yetkilileri, bayrağı konsolosluk görevlisinin indirdiğini öne sürmüştü.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Hollanda’nın İstanbul Başkonsolosu Robert Schuddeboom, Hollanda ile yaşanan kriz sonrası konsolosluktaki Hollanda bayrağının indirilip yerine Türkiye bayrağı çekilmesine ilişkin açıklamalarda bulundu. Başkonsolos Schuddeboom, "Bayrak indirildiğinde binadaydım. Kimin indirdiğini Türk medyasından gördüm. Bir büyükelçilik görevlisinin indirdiği iddiası tamamen saçmalık. Onlar suçlu. Araştırma devam ediyor. Biz de bununla ilgili şikâyetimizi Dışişleri’ne ilettik" dedi.

Cumhuriyet gazetesinden Duygu Güvenç'in haberine göre, kamera görüntülerinde bir kişinin çatıya tırmandığının ve Türk bayrağını astıktan sonra "Allahüekber" diye bağırdığının görüldüğünü belirten Başkonsolos, "Sonuç ne olursa olsun bunu yapmak bir suçtur" açıklamasında bulundu.

'TÜRKİYE'DEN AYRILMAYACAĞIM'

Başkonsolos Schuddeboom, 11 Mart Cumartesi günü sabah saat 04.30’a kadar gösteriler nedeniyle uyumadığını belirtirken, bayrağın kesinlikle bir gösterici tarafından indirildiğini söyledi. Schuddeboom "O gece geç saatlere kadar gösteriler devam etti. Ben yatağa 4-4.30 civarında girdim. Göstericilerin çok profesyonel ses sistemi vardı" diye konuştu.

Schuddeboom, daha önce Çin, Rusya, Irak ve İsrail gibi ülkelerde görev yaptığını belirtirken, yaşanan gerilimin kendisi için yeni bir durum olmadığını da söyledi. "Gösteriler sırasında korktunuz mu?" sorusuna ise "Bunu asla bilemezsiniz ama sanmam. Bazı bireylerin her zaman bir şeyler yapacağını düşünebilirsiniz. Facebook'ta sosyal medyada korkunç ifadeler görebilirsiniz. Ama bu ABD’de de, Almanya’da da, Avusturya’da da olur. Ama genel olarak bizim ilişkilerimiz çok iyi. Bu atmosferi sevmiyorum elbette, Nazi veya Hitler diye hitap edilmekten hoşlanmıyorum. Bu arada bahçemiz yumurtalar, portakallar ve taşlarla dolu. 20’den fazla taş, binayı ve arabaları hedef aldı. Elbette bundan memnun değilim” yanıtını verdi.

Başkonsolos, gösterilerin ardından da eşini Türkiye’den göndermeyeceğini belirtirken, "Biz buradayız. Elbette bu iyi bir durum değil ama biz Türkiye’nin bir parçasıyız. Dört yıldır buradayız; burada olmaktan çok memnunuz. Geçmişte olduğu gibi yine Türk insanı ile teröre karşı birlikte yürüyeceğiz. Ben de umarım ki Türk insanları Hollanda’ya gidecek ve Konsolosluk konusu aşılacak” dedi.