Çelik sığınmacıları koz olarak öne sürdü

"Türkiye, AB'yle sığınmacı anlaşmasındaki karadan geçişler konusunu tekrar değerlendirmelidir."

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Avrupa Birliği Bakanı Ömer Çelik, Hollanda ile yaşanan krizi değerlendirirken, AB ile imzalanan sığınmacı anlaşmasını gündeme getirdi.  Çelik, 'Türkiye, AB'yle sığınmacı anlaşmasındaki karadan geçişler konusunu tekrar değerlendirmelidir' dedi.

Gazetelerin Ankara temsilcileriyle görüşen Ömer Çelik, Hollanda ile referandum propagandası yüzünden yaşanan krizle ilgili ise şunları söyledi : "Maslahatgüzarın tutuklanması, Bakanın sokulmaması açık bir biçimde suçtur. Bu AB ile paylaştığımız değerlerin de ihlalidir. Birlik hassas ve etkin bir politika yürütmeli. Bu geçiştirilir, göz yumulursa AB açısından siyasi birlik olmaktan bahsedilemez. Dünya açısından temel değerler birliği olması açısından cazibesini kaybeder. Ne zaman ekonomik bir sorun olsa aşırı sağ politikalar öne çıkıyor. Aşırı sağ üzerinden dillendirilen görüşler Avrupa’da sessiz kaldığı sürece ikinci dünya savaşı öncesi koşullara dönmektedir."

KILIÇDAROĞLU'NUN ÖNERİSİNE YANIT

Çelik, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun Hollanda ile ilişkilerin askıya alınması önerisine ilişkin şu değerlendirmeyi yaptı: "Türkiye niye bugüne kadar AB’ye yatırım yaptı, Türkiye’nin çıkarına olduğu için. Şunu görmek lazım. AK parti döneminde cumhuriyet dönemindeki reformları kapsayacak reformlar yapmıştır. Türkiye’nin milli gururunuzu onurunu inciten her yaklaşıma karşı gereken cevabı vereceğiz. Ama milli çıkarımızla ilgili de dengeyi gözeteceğiz. Bunun karşılığı verilecektir, bunun üzerine çalışılacaktır, zaten notalar verildi. Türkiye’nin bazı rakipleri var. Bu rakiplerin bazıları Türkiye’nin bu sorunlarını kopuşa çevirmeye çalışıyor. Biz sağcıların da bunu kopuşa çevirmeye çalıştıklarını biliyoruz. Avrupa’da olmayan bazı rakiplerimizin de bunu yapmaya çalıştığını biliyoruz. Hatta aşırı sağın teslim aldığı Avrupa’nın da kendileri açısından iyi olacaklarını düşünüyorlar. Aşırı sağ ve ırkçılar AB ile Türkiye’nin kopuş yaşanmasını istiyor." (HABER MERKEZİ)