Adil Gür'den referandum için Hollanda tahmini

Adil Gür'den Hollanda krizinin referanduma etkisi için tahmin geldi. Gür'e göre durum 'karşılıklı'...

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - A&G Araştırma sahibi ve Milliyet gazetesi yazarı Adil Gür, Hollanda ile yaşanan krizin 16 Nisan referandumuna nasıl etki edeceğini yorumladı. Gür, bugün yayınlanan köşe yazısında krizin Hollanda ve Almanya'daki seçimlere etki edeceği gibi Türkiye referandumunu da etkileyeceğini belirtiyor. Adil Gür'ün "Avrupa’nın kararı, vatandaşın kararını nasıl etkileyecek!" başlıklı yazısının ilgili bölümü şöyle:

Avrupa’da son dönemlerde yabancı düşmanlığı ve İslamofobi artıyor ve ülkelerdeki siyasetçiler maalesef bu konuyu iç politika malzemesi haline getiriyorlar. Seçimlerin olduğu ülkelerde siyasetçiler 1 puan oy uğruna akılsızca işler yapıyorlar. Almanya ve Hollanda’da son günlerde yaşananlar, bardağı taşıran uygulamalar oldu. Yapılan uygulamalar ne uluslararası hukuka, ne insan haklarına, ne de yıllara dayanan stratejik dostluklara sığar. Yapılan uygulama sıradan bir Türkiye Cumhuriyeti vatandaşına dahi yapılsa bile kabul etmek mümkün değil. Bu uygulamanın diplomatik dokunulmazlıkları olan siyasetçilere yapılması, olayı daha da çirkinleştirmektedir.

Son zamanlarda, Avrupa’da yaşanan bu olaylar sadece Avrupa’da yaşayan Türk vatandaşlarını değil, Türkiye’de yaşayan seçmenleri de etkileyecek, milliyetçi reflekslerin yükselmesine neden olacaktır. 15 Temmuz’dan itibaren Türkiye’de milliyetçi duygular zaten artmıştı, son bir haftada Avrupa’da yaşananlar ise bu milliyetçi dalgayı daha da güçlendirecektir. Zaten bir dış tehdit algısı hisseden kamuoyunda,dış tehdit algısı daha da güçlenecektir. Son yaşananların tepkisel olarak Avrupa’da sandığa katılımı artıracağı, özellikle Hollanda ve Almanya’da çok şaşırtıcı halkoylaması sonuçlarıyla karşılaşacağımızı düşünüyorum. Bu durum halkoylamasına giderken heyecanın ve motivasyonun düşük olduğu ülkemizde de motivasyonu artıracaktır. Avrupa’nın iç siyaset kararının bu ülkelerde kendi vatandaşları için ne kadar etkili olur bilinmez ama gerek Avrupa’da gerekse Türkiye’de yaşayan vatandaşlarımız üzerinde çok etkili olacağı aşikar!