Referandum KHK ile iptal edilir mi?

Referandum için geri sayım sürerken kulislerde iptal ihtimalleri de konuşuluyor. Hukukçu milletvekillerine göre, referandum savaş koşulunda o da Meclis kararıyla iptal edilebilir. Ama OHAL sürecinde KHK ile iptal olasılığına da kimse "imkansız" yanıtını vermiyor.

Google Haberlere Abone ol

ANKARA - 'Referandum iptal edilebilir!' Bu iddiayı ilk olarak MHP'nin muhalif isimlerinden Yusuf Halaçoğlu, ardından Meral Akşener dile getirdi. Her iki isim de 'bir bahane ile' referandumun iptal edilebileceği görüşünde.

Referandum çalışmaları devam ederken kulislerde daha yüksek sesle konuşulmaya başlanan bu iddianın gerçekleşmesi mümkün mü? HDP'nin hukukçu milletvekillerinden Mithat Sancar'a göre, bunun tek bir koşulu var o da, seçimlerin yapılmasını imkansızlaştıracak derecede ağır bir siyasi-toplumsal felaket, yani açık savaş hali. Anayasada seçimlerin ertelenmesini sağlayan hüküm bunu öngörüyor. Kararı da ancak Meclis alıyor.

Peki böyle bir karar alınabilir mi? Sancar her şeyden önce 'referandum iptal edilebilir' söylemini sorunlu buluyor. Bunun bu kadar çok dile getirilmesinin referandum çalışmalarına zarar vereceğini düşünen Sancar, iptal ihtimali için de şunları söylüyor: "Asla böyle bir durumun yaşanmasını istemem, bana göre de bunun ihtimali çok az. Ama şundan çekinirim. AKP sonucun istediği gibi olmadığını anladığında Suriye'deki maceracı politikalarını bir üst seviyeye çıkartıp savaş benzeri bir ortama taşıyabilir mi? Ancak bu ihtimal referandumun ertelenmesi gibi bir durum yaratabilir. Ben buna da girişebileceklerini sanmıyorum. Bu çok riskli, toplumun güvenliği ve geleceği açısından tehlikeli bir girişim olur."

REFERANDUM KHK İLE İPTAL EDİLEBİLİR!

CHP'nin hukukçu milletvekillerinden Muharrem Erkek de Meclis kararıyla ortaya çıkan referandumun yine Meclis kararıyla ve savaş durumunda ertelenebileceği görüşünde. Ama Muharrem Erkek'in bir başka endişesi daha var. Bunun Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile yapılması: "Türkiye artık bir hukuk devleti değil. Anayasa Mahkemesi de KHK'ları denetlemiyor. Bu durumda referandumdan 3-5 gün önce, Cumhurbaşkanı bir KHK ile 'referandumu erteledim' dese ne olacak? 'Hayır' çıkacağını görürlerse olabilir. Çünkü Anayasa Mahkemesi bunu denetlemeyecek, bunu Meclis'e de getirmeyecekler. Kim buna engel olacak? Bizim 'Hayır' dememizin ana nedenlerinden biri bu zaten. Eğer KHK ile bir erteleme olursa demokrasiyi de hukuku da katletmiş olurlar."

KHK ERTELEMESİ TOPLUMSAL BARIŞA DİNAMİTTİR

KHK ile referandum ertelemesi hukuken söz konusu değil ama, OHAL koşullarında bir çok şey gibi bunun için de "olabilir" endişesi dile getiriliyor. HDP'li Sancar da böyle bir ihtimal için uyarıyor:

"Eğer Cumhurbaşkanı bu konuda şartları çok zorlarsa Türkiye'nin toplumsal barışını dinamitler. KHK veya başka yöntemlerle referandumun yapılamayacağı gibi bir ortam yaratılırsa kesinlikle Türkiye'nin toplumsal barışına ve geleceğine saldırı yapılmış olur."