İstanbul'da Eczacıbaşı Holding'e ait helikopter düştü

İstanbul Beylikdüzü'nde Eczacıbaşı Grubu'na ait helikopter yoğun sis nedeniyle televizyon kulesine çarparak düştü. İBB Başkanı Kadir Topbaş, kazada 7 kişinin yaşamını yitirdiği açıkladı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - İstanbul Atatürk Havalimanı’ndan kalkıp Bilecik’e giden Eczacıbaşı Grubu’na ait helikopter, Beylikdüzü’nde televizyon kulesine çarparak düştü. Helikopterde 5 yolcu ve 2 mürettebat bulunurken, kaza saatlerinde bölgede yoğun sis olduğu öğrenildi. Kazanın ardından kapanan D-100 karayolu, enkazın kaldırılmasının ardından tekrar trafiğe açıldı. İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, kazada 7 kişinin hayatını kaybettiğini açıkladı.

İşletmesi Kuğu Havacılık tarafından yapılan TC-HEZ tescilli Sikorsky S-76C-2 tipi çift motorlu helikopter, saat 11.16’da İstanbul Atatürk Havalimanı Genel Havacılık Apronu’ndan kalktı. Kaptan Pilotlar Alaaddin Acar ve Ahmet Bulut yönetimindeki helikopterde, yolcu olarak Eczacıbaşı Yapı Ürünleri Grubu Rusya Ülke Direktörü Salim Özen, şirketin Rusya bölge satış yöneticileriden Aleksandr Vanin ile Igor Kochergin, Luidmina Churova ve Elena Badragan isimli 3 Rus müşterinin bulunduğu belirtildi.

Rus işadamlarının, Eczacıbaşı Grubu ile görüşmeler yapmak üzere Türkiye’ye geldiği öğrenildi. Helikopter, Bozüyük’teki Eczacıbaşı Fabrikası’na gidiyordu.

Düşen helikopter alev topuna döndü. Düşen helikopter alev topuna döndü.

Bozüyük'teki Eczacıbaşı Tesisleri yetkilileri ise, Rusya Genel Müdürü Salim Özen ile 4 Rus müşterinin saat 12.00'da yapılacak toplantıya gelmek için İstanbul'dan havalandıklarını, ancak kısa süre sonra kazayı öğrendiklerini söyledi.

Kazanın ardından Eczacıbaşı Holding Başkanı Bülent Eczacıbaşı Beylikdüzü'ne giderek, yetkililerden bilgi aldı. Eczacıbaşı olay yerinde yaptığı açıklamada, "Ayrıntılar hakkında şu anda hiçbir fikrimiz yok. Kaza nasıl oldu, neden ortaya çıktı bilmiyoruz. Bir yöneticimiz vardı, bir Rusya'daki tesislerimizin yöneticisi olan arkadaşlarımız vardı. Rus müşterilerimiz vardı. Fuar nedeniyle bir araya gelmişlerdi. Atatürk Havalimanı'ndan kalktı helikopter. Sanıyorum Bozhöyük'e gidiyordu" dedi.

Kalkıştan 5 dakika sonra saat 11.21’de helikopter, yoğun sisin olduğu Beylikdüzü tarafında uçarken televizyon kulesine çarparak düştü. Helikopterin parçaları, TÜYAP Fuar merkezi ile Büyükçekmece Mezarlığı’nın yakınlarına düştü. Bölgeye hemen ambulans ve itfaiye araçları sevk edildi. Kaza nedeniyle D-100 karayolu trafiğe kapandı. Enkazın kaldırılmasının ardından, yaklaşık 5 saat sonra yol trafiğe açıldı.

BAKANLIK: KULEYE ÇARPIP DÜŞMÜŞ

Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı, helikopterin Beylikdüzü'ndeki kuleye çarparak düştüğünü açıkladı. Açıklama şu şekilde: "Bugün saat 11.16'da Kuğu Havacılık ve Turizm AŞ' ye ait TÇHEZ tescilli helikopter, Atatürk Havalimanı'ndan görerek kalkış yapmış, saat 11.20'de bir TV kulesine çarparak E-5 karayoluna düşmüştür. Kalkış esnasında hava şartlarının normal olduğu bildirilirken, helikopterde 2 pilot, 4'ü yabancı uyruklu 5 yolcu olmak üzere 7 kişinin seyahat ettiği bildirilmiştir. Kazada ilk belirlemelere göre 5 kişi hayatını kaybetmiştir. Kaza Araştırma ve İnceleme Kurulu uzmanları, söz konusu kazaya ilişkin incelemelerde bulunmak üzere kaza yerine gönderilmiştir."

KULE YÜKSEKLİĞİ 257 METRE

Beylikdüzü’ndeki televizyon kulesinin beton şaftının yüksekliğinin 163, döner restoranın bulunduğu çelik bölümün 54 metre, anten yüksekliğinin ise 30 metre, toplamda da 257 metre olduğu öğrenildi.

kule

Eczacı Grubu’na ait olan ve işletmesi Kuğu Havacılık tarafından yapılan S-76 tipi helikopter 2008 modeldi. Toplam 8 koltuk kapasiteli helikopter VIP amaçlı kullanılıyordu. Saatte 287 kilometre hıza çıkabilen TC-HEZ tescilli helikopterin menzili ise 535 kilometreydi.

NEDEN BURADAN UÇTU?

Atatürk Havalimanı’ndan kalktıktan sonra yolcu uçaklarının iniş kalkış hattının dışına çıkmak için S-76 tipi helikopter bu bölgeye geldi. Helikopter oradan Yalova-Bilecik rotasını izleyerek Bozüyük’teki Eczacıbaşı fabrikasına uçacaktı. Uçuş haritalarında Beylikdüzü’ndeki kule 257 metre yüksekliği ile ‘mania’ olarak bildiriliyor. Bunun haritada yer almasına rağmen pilotların neden bu rotayı kullandığı ise bilinmiyor.

helikopter7

Havacılık uzmanları, helikopter veya görerek uçuş yapan uçakların pilotlarının bölgeyi çok sık kullandığını, kulenin nerede olduğunu çok iyi bildiklerini açıkladı.

Çift motorlu, yüksek performanslı helikopterin teknik arıza yaşayıp yaşamadığı ise Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü ekiplerinin yapacağı araştırma sonrasında ortaya çıkacak. (HABER MERKEZİ/DHA)