Erdoğan: Münbiç'te koalisyonla işbirliği yapmak istiyoruz

Üst Düzey İşbirliği Konseyi toplantısına katılan Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ortak basın toplantısı düzenledi. Türkiye ve Rusya'nın Menbiç'te ABD'nin de yer aldığı koalisyonla işbirliği yapmak istediğini açıkladı. Erdoğan, "Bu işbirliğiyle beraber Münbiç halkının oraya yerleşmesini sağlayalım. Bundan sonra asıl hedef Rakka" dedi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Moskova'da bir araya geldi. İki ülke arasındaki imzalanan anlaşmaların ardından basın toplantısı gerçekleştirildi.

Toplantıda ilk konuşmayı Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin yaptı. Putin, "Geleceğe dönük hedefler, planlar belirledik. Türkiye en önemli partnerlerimizden bir tanesi. Kilit ikili mekanizmaların faaliyetleri yeniden başladı. Yeni ortak yatırım fonu kuruyoruz. 1 milyar dolarlık sermayesi olacak" dedi.

Putin, Akkuyu'daki nükleer santral ve Türk Akımı projelerinin çevre dostu olduğunu savunan Putin, şunları söyledi:

"Öncelikli hedeflerimizden bir tanesi sanayi ortaklıklarının kurulması. Özellikle ağır sanayi, oto sanayi alanında, kimya, inşaat ve ulaştırma alanında ortaklıkların kurulması planlanıyor. Kültüre alandaki işbirliğini de ele aldık. 2019 senesinde karşılıklı kültür ve turizm senesi olması planlanıyor. Rus turistlerin Türkiye'de güvenli şekilde tatil yapmasını sağlama konusunda görüşmeler yapıyoruz. Türkiye tekrar gözde ülke haline gelmeye başlıyor Rus turistler için."

Putin, "Milli para birimlerinde ticareti görüştük. Gelecek ÜDİK toplantısını İstanbul'da yapacağız. Davetleri için teşekkür ediyoruz" ifadelerini kullandı.

Putin, IŞİD'le mücadelede iki ülke arasındaki işbirliğinin devam edeceğini belirtti. Türkiye, Rusya ve İran sayesinde Suriye'de ateşkes sağlandığını kaydeden Putin, sözlerine şöyle devam etti:

"Türkiye Rusya'nın çabaları sayesinde somut, doğrudan ihtilafa katılan taraflar arasında Astana'da siyasi müzakereler başlatılabildi. Türkiye, Rusya ve İran sayesinde ateşkes muhafaza ediliyor. Şiddet büyük ölçüde azaltıldı. İstihbarat teşkilatları ve askerlerin yardımı ile bunu gerçekleştireceğiz. Bir kez daha Türk cumhurbaşkanına içerikli görüşmeler için teşekkür ediyorum."

'İLİŞKİLERİ GELİŞTİRMEKTE KARARLIYIZ'

Vladimir Putin'in ardından konuşan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Rusya ile ilişkileri geliştirmek kararlı olduklarını dile getirdi.

"Maalesef 2015 yılı sonunda bizler derinden yaralayan bir hadise sebebiyle çok zaman kaybettik" diyen Erdoğan, son toplantı ile "normalleşme" sürecinin sona erdiğini kullanılmayacağını belirtti.

Erdoğan, Rusya'dan ekonomik kısıtlamaların tamamen kaldırmasını beklediklerini açıklayan Erdoğan, "Ancak bu şekilde geçmişte açıkladığımız 100 milyar dolarlık ticaret hacmi hedefine ulaşmamız mümkün olacaktır. Zira bizler, iki ülke olarak 38 milyar dolar hedefini gerçekleştirmiştik fakat bu son olaylardan sonra 17 milyar dolara kadar düştük. Şimdi bunu tekrar telafi ederek inanıyorum ki bu kaybımızı önleyeceğiz. Özellikle turizm alanında bu yıl bir rekora imza atmak istiyoruz" dedi.

Ulusal para birimleri ile ticareti arttırmak istediklerini kaydeden Erdoğan, "Milli paralarla ticaretin arttırılmasını istiyoruz. Türk Akımı ve Akkuyu'da işbirliği emsal olacaktır. Ortak yatırım fonunun kurulması ciddi bir adımdır" şeklinde konuştu.

'HEM FİKİR OLMASAK DA İLETİŞİM KANALLARI AÇIK OLACAK'

Fırat Kalkanı harekatının IŞİD'e yönelik en büyük darbe olduğunu söyleyen Erdoğan, "Bir terör örgütüyle diğerinin bertaraf edilmeyeceği bilinmelidir. Başta DEAŞ olmak üzere, PYD, El Nusra gibi terör örgütleri her an karşımızda olan örgütlerdir. Suriye'nin milli birliğini ve toprak bütünlüğünü kimse tehlikeye atmamalıdır. Soruna hakkaniyet temelinde gayretlerimize devam edeceğiz. Bütün konularda hemfikir olmasak da iletişim kanallarını açık tutacağız" dedi.

Erdoğan; Suriye, Karadeniz Ekonomik İşbirliği ve Karabağ konularının da ele alındığını aktardı.

'İSTİHBARAT BİRİMLERİNİ TAKDİR EDİYORUZ'

Türkiye ile Rusya arasındaki istihbarat paylaşımıyla ilgili soruya yanıt veren Putin, Suriye'de ateşkesin bu sayede sağlandığı söyledi. Putin, "İstihbarat birimlerinin işbirliğini takdir ediyoruz" dedi.

Erdoğan ise iki ülke arasındaki askeri birliğinin yoğun şekilde sürdüğünü aktardı. Erdoğan, "Suriye'de askeri adımlarda her türlü askeri işbirliği var" diye konuştu.

'MÜNBİÇ'TEN SONRA HEDEF RAKKA'

Türkiye ve Rusya'nın, Menbiç'te koalisyon ülkeleri ile işbirliği yapmak istediğini vurgulayan Erdoğan, "Bu iş birliğiyle beraber Münbiç halkının oraya yerleşmesini sağlayalım. Yani terör örgütlerinin oraları işgali değil, kendi halkının oralara yerleşmesi en büyük arzumuzdur. Bundan sonra asıl hedef Rakka. Rakka biliyorsunuz DEAŞ'ın en büyük örgütlendiği yerdir ve elimizdeki rakamlara göre 3 bin civarında DEAŞ'lının oralarda olduğu, bize istihbaratın verdiği bilgilerdir" dedi.

İŞ VİZESİ KISITLAMASI KALDIRILACAK

Türkiye vatandaşlarına yönelik iş vizesi kısıtlamanın kaldırılması kararı alındığını açıklayan Putin, "Rusya'da inşaat alanında Türklerin çalışması için getirilen yasak yakın zamanda kaldırılacak" diye konuştu. (HABER MERKEZİ)