İtalya'da 'Kadınsız Bir Gün' grevi

İtalya’da kadınlar 8 Mart’ı kutlamak için greve çıktı. Eyleme sendikalar destek verdi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Washington merkezli uluslararası 'Women's March' örgütünün, 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü nedeniyle başlattığı 'Kadınsız Bir Gün' grevi çağrısı birçok ülke gibi İtalya'da da karşılık buldu. Ülke genelinde birçok şehirde binlerce kadın meydanlara inerek cinsiyet eşitsizliğini, kadına şiddeti ve kadın cinayetlerini protesto etti.

Özel sektörde ve kamu kurumlarında çalışan çoğu kadın, çeşitli sendikaların da desteğiyle bir günlük iş bırakmaya giderek küresel greve katıldı. Başkent Roma'daki eylemi, adında kadın cinayetlerine atfı barındıran 'Non Una Di Meno (Bir Kadın Daha Eksik Değil)' hareketi organize etti. 'Bizim hayatımız değerli değilse, biz de grev yaparız' ve 'Her türlü ayrımcılığa karşıyız' yazılı dövizler taşıyan kadınlar, kentin sembollerinden olan Kolezyum'um önünden başlayan yürüyüşlerini Trastevere semtinde sonlandırdı. Yaklaşık 30 bin kişinin katıldığı kortejde çok sayıda erkek de yer aldı. Bazı erkekler, pembe başta olmak üzere renkli peruklar takarak kadınlara destek oldu.

Öte yandan İtalya'da son 10 yıl içinde yaklaşık 1800 kadın öldürüldü. Bunların yüzde 72'sini aile bireyleri ya da eski sevgilisi ile eşi tarafından öldürülen kadınlar oluşturuyor. (DHA)