İhraç edilen akademisyen feminizmi anlattı

KHK ile ihraç edilen akademisyen Nisan Kuyucu, SBF’de “Nasıl Feminist Oldum?” başlığı ile açık ders verdi.

Google Haberlere Abone ol

ANKARA - Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Kadın Hakları bilim dalında akademik çalışmalar yürütürken, KHK ile ihraç edilen Nisan Kuyucu’nun dün açık ders verdi. “Nasıl Feminist Oldum” başlıklı derste Kuyucu, feminizmle tanışmasını ve deneyimlerini aktardı.

Nisan Kuyucu, 2005 yılında başladığı feminist mücadeleyle geçirdiği on iki yılı detaylı bir dersle sundu. Kuyucu, 18 yaşında genç bir kadınken tanıştığı feminist çevreyle ilgili deneyimlerinin yanı sıra, anti-militarist gruplar ve kampanyalar sırasında yaşadığı deneyimleri aktardı. Şiddet kültürü ve erkek egemen toplum arasındaki bağlantıları ele alan Kuyucu, kendisini feminist mücadeleye katılmaya teşvik eden faktörler üzerinde durdu.

Konuşmasına, Ankara Kadın Platformu’nun kuruluşu ve sonraki süreçleri hakkında bilgiler vererek devam eden Kuyucu’ya göre farklı düşünsel ve örgütsel yapılardan gelen kadınların bir araya gelmesi sanıldığı kadar kolay gerçekleşmemiş. Kuyucu, farklı siyasal temellerin etkisi nedeniyle sıkıntılı bir süreç yaşansa da her zaman bir çıkış yolu bulunduğunu belirtti.

Kuyucu, kuruluşu 2008-2009 yıllarına denk gelen "Feminist Biz" hareketi hakkında bilgiler verdi. "Feminist Biz"in içinden doğan ve faaliyetine devam etmekte olan "Feminist Kitap Kurtları" grubundan da bahseden Kuyucu, özellikle de kadınlar açısından farkındalığın artırılması hususuna vurgu yaptı.

Konuşmasının son kısmında "Feminist Biz" hareketinin son bulduğu dönemi de aktaran Kuyucu, dar bir çevre ile başlayan kadın hareketinin birlikte yol aldığı antimilitarist, antiemperyalist, LGBTİ ve diğer sosyal hareketlerle olan ilişkilerini irdeledi. Ardından önceki yıllarda hazırlanmış görsel ve yazılı ilanlar, afişler ve benzeri materyalleri katılımcılarla paylaştı. (DUVAR)