Ankara Barosu Başkanı Hakan Canduran: Kararımız kanunidir
Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi’ndeki görevinden ihraç edilen ‘barış imzacısı’ akademisyenin avukatlık stajı başvurusunu reddeden Ankara Barosu Başkanı Hakan Canduran kararı savundu.
Ankara Barosu Başkanı Hakan Canduran (Fotoğraf: Arşiv)
08 Mar 2017 (Son Güncelleme 09 Mar 2017 02:17)
Özlem Akarsu Çelik oakarsucelik@gazeteduvar.com.tr
ANKARA – Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi öğretim üyeliği görevinden OHAL kanun hükmünde kararnamesi (KHK) ile ihraç edilen ‘barış imzacısı’ akademisyen Cenk Yiğiter’in Ankara Barosu’na yaptığı staj başvurusu ‘KHK ile ihraç edildiği’ gerekçesiyle reddedildi.
Yiğiter, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımlarda, “İhraçlardan sonra ‘Üniversitelerden Elinizi Çekin’ diye bildiri yayınlayan Baro yönetimi, bir hukuk dışı OHAL aparatına dönüşmüş durumda. Kendilerini kutluyorum, size de tarihe bu şekilde geçmek nasip oldu, bravo! Sivil ölü haline getirilmemizin suç ortağısınız” sözleriyle Baro’ya tepki gösterdi.
Ankara Barosu Başkanı avukat Hakan Canduran, “Baro, bu konuda neden inisiyatif alıp Cenk Yiğiter Hoca’yı stajyer olarak kabul etmedi?” sorumuza verdiği yanıtta, Baro’nun OHAL KHK’sine uygun biçimde davrandığını, kararın kesin olmadığını, Cenk Yiğiter’in, Türkiye Barolar Birliği’ne itiraz edebileceğini söyledi.
Canduran, “Bunların hepsi zor şeyler. Gerekçesiz olarak insanların işten atılması, kamu görevinden mahrum edilmesi… Ancak içinde bulunduğumuz durumun da bir kanuniliği var” dedi.
YASAL AMA HUKUKİ VE MEŞRU MU?
“Bizim kararımız, kamu görevi yapamaz diye çıkarılan bir hocanın, staja uygun nitelikleri taşımadığı için kabul edilemeyeceği yönündedir” diye konuşan Baro Başkanı Canduran, “Yasal ama hukuki mi, meşru mu?” sorusuna ise şu yanıtı verdi:
“OHAL Kanunu gereğince çıkarılan KHK’yı kabul etmiyorum diyemezsiniz. Yasaldır ama hukuka uygun olup olmadığı tartışılabilir. Bunlar doğru, hukuka uygun şeyler değil. Her ne kadar OHAL, Anayasaya bir uygunluk teşkil etse de Anayasanın verdiği bu hak sadece OHAL’i ilgilendiren kararlar için geçerli. Hayatın genelini KHK ile düzenleyemezsiniz. Anayasa Mahkemesi, CHP’nin bu yöndeki başvurusunu biz KHK’lara dokunamayız diyerek reddetti. KHK ile kamu görevi yapmaktan men edilen kişiler, Avukatlık Kanunu gereğince memur olma hakkını yitirenler avukat olamayacağı için biz bu gerekçeyle onları KHK’nın geçerli olduğu OHAL süresince Baro’ya kabul etmiyoruz. Bunları yan yana koyduğunuzda evet, yaptığımız kanuna uygundur. Burada inisiyatif kullanmak gibi bir şey yok. Yasanın size verdiği yetki ve görev ne ise öyle hareket ediliyor.”
AVUKATLIK KANUNU NE DİYOR?
Madde 1(Avukatlığın mahiyeti) – Avukatlık, kamu hizmeti ve serbest bir meslektir.
Madde 5 (Avukatlığa kabulde engeller) – Aşağıda yazılı durumlardan birinin varlığı halinde, avukatlık mesleğine kabul istemi ret olunur :
a) (Değişik: 02.05.2001-4667/5 md.) Taksirli suçlar hariç kesinleşmiş bir kararla iki yıldan fazla hapis veya bir yıldan fazla ağır hapis cezasıyla veya basit ve nitelikli zimmet, irtikap, rüşvet, hırsızlık, dolandırıcılık, sahtecilik, inancı kötüye kullanmak ve dolanlı iflas gibi yüz kızartıcı suçlarla istimal ve istihlak kaçakçılığı hariç kaçakçılık, ihaleye fesat karıştırmak suçlarından biri ile hüküm giymiş olmak,
b)(Değişik: 22/1/1986 – 3256/2 md.) Kesinleşmiş bir disiplin kararı sonucunda hakim, memur veya avukat olma niteliğini kaybetmiş olmak,
…
Akademisyen Cenk Yiğiter, hakkındaki kesinleşmiş bir disiplin cezası sonucu memur olma niteliğini kaybetmedi, OHAL KHK’sı ile kamudan ihraç edildi.
GÜNDEM
[9d] 5 yaşındaki Efe Tektekin... 4 yaşındaki Onur Özalp... 7 yaşındaki Muhammet ve 6 yaşındaki Furkan Yıldırım kardeşler... 10 yılda 36 kişi zırhlı araçların çarpması sonucu öldü. Sanık polisler ceza almadı. Muhafazakar camiaya yakınlıkları ile bilinen Mazlum-Der, İnsan Hakları ve Adalet Hareketi ile Hak İnsiyatifi Derneği, ölümlere dur demek için yetkilileri göreve çağırdı. 3 dernek de sanıkların cezasız kalmasının yeni kazalara davetiye çıkardığına dikkat çekti.
[7s 27d] İHD Eş Genel Başkanı Eren Keskin, ifade özgürlüğüne ilişkin muhalefetin taleplerinin doğru yükselmediğine dikkat çekti, “Kendine demokratım diyen kurumlar, sendikalar, dernekler, hiçbirinden gerçek demokrasi talebi yükselmiyor. Hepimiz egemenimize benziyoruz. Bize izin verdiği ölçüde konuşuyoruz” dedi. Gazeteci-yazar Hüseyin Aykol, yargı reformunun yetersizliğine dikkat çekerek, “Emekliliğimi cezaevinde geçireceğim gibi görünüyor” dedi.
[8s 24d] Cumhurbaşkanı Erdoğan, Rusya Devlet Başkanı Putin'le telefon görüşmesi yaptı. Görüşmede ikili ilişkiler ve bölgesel gelişmelerin değerlendirildiği açıklandı.
[8s 57d] Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş, 300 yeni otobüs almak için yurt dışından düşük faizli kredi bulduklarını, meclisin onay vermesi durumunda ulaşım sorununun büyük ölçüde çözüleceğini söyledi.
[10s 14d] Hacettepe Üniversitesi Adli Tıp Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Ali Rıza Tümer'e, Meclis araştırma komisyonunda, şüpheli şekilde ölen Rabia Naz Vatan'ın mezarının açılarak incelenme yapılmasının veri sunup sunmayacağı soruldu. Tümer, "Sonucunda hiçbir şey de çıkmayabilir. Ama Türkiye'nin gündemine oturmuş bu olayda yarın 'keşke yapılsaydı' dememek için açılabilir. Bu, küçücük bir soru işaretine bile cevap verecekse yapılabilir" dedi.
[11s 14d] Selahattin Demirtaş'ın kardeşi Şadiye Demirtaş, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, "Demirtaş'ın son zamanlarda kendi sağlık durumuyla ilgili yaptığı olumsuz açıklamaların çok ciddi bir sinyal olduğunu" söyledi.
[12s 5d] Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, eski AK Partili vekil Feyzullah Kıyıklık'ın aralarında olduğu bir grubun Ahmet Davutoğlu'nu ziyaret etmesiyle ilgili soru üzerine "Bu konuyla ilgili olarak Cumhurbaşkanımızın bir görevlendirmesi söz konusu olmamıştır. Biz de basından öğrendik. Kendi girişimleridir" dedi.
[12s 14d] Dersim Sanat İnisiyatifi, Dersimli sanatçılara yönelik baskı ve tutuklamaları protesto etti. Dersimli sanatçılar ile hak savunucularının katıldığı açıklamada, "Halk sanatçısının ve aydınının halkının haklarını savunması meşrudur" denildi.
[13s 58d] CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, Cumhurbaşkanı Erdoğan'a yakın eski siyasetçiler ve siyaset dışından isimlerden oluşan grubun, eski başbakan Ahmet Davutoğlu'nu ziyaret etmesini değerlendirdi. Özel, "Orada ne konuşurlar bilmiyoruz ama Recep Tayyip Erdoğan, aracılar yollayarak eski siyaset arkadaşlarına sulhnameler, adaylıktan çekilin, lütfen parti kurmayın yaklaşımında bulunuyor" dedi.
[14s 27d] Yargıtay 9'uncu Ceza Dairesi, eski Askeri Yargıtay üyesi Turgay Öztoprak'ı "FETÖ üyeliği" suçundan 12 yıl hapis cezasına çarptırdı. Öztoprak'ın tutukluluk halinin devamına hükmedildi.
[14s 30d] Görevden alınarak tutuklanan Kulp Belediyesi Eş Başkanları Mehmet Fatih Taş ve Fatma Ay ile tutuklu bulunan 3 kişi, ilk duruşmada tahliye edildi. Yeni Şafak gazetesi, eş başkanları "Saldırıyı HDP yaptı" manşetiyle hedef göstermişti.
[14s 51d] Ankara'da okul kantininden aldığı çikolatayı yerken fenalaşarak ölen 7 yaşındaki ilkokul öğrencisi Mert Yağız Köksal toprağa verildi. Köksal'ın ölümü sonrası okul yöneticileri açığa alınırken, kantin işletmesinin sözleşmesi de feshedildi.