Yazaki ve Delphi işçileri baskıları mektupla anlatmış

Yazaki ve Delphi'de çalışan kadın işçileri taşıyan otobüsün devrilmesi sonucu 7 kişi hayatı kaybetti. İki fabrikada çalışan kadınlar yaşadıkları sorunları yazdıkları mektupla anlatmış.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü için Bursa'da Ankara'ya giden kadın işçilerin otobüsü kaza yaptı. Kazada 7 kadın işçi hayatını kaybederken, 35 kadın işçi de yaralandı. Hayatını kaybeden işçiler Bursa'da bulunan Yazaki ve Delphi fabrikalarında çalışıyordu. Kadın işçiler, Yazaki ve Delphi fabrikalarındaki kötü koşullarını anlatan bir mektup yazmıştı.

Evrensel gazetesinin Ekmek ve Gül ekinde, 3 Aralık 2016’da yayınlanan mektupta Kadın işçiler, OHAL gerekçesiyle baskı gördüklerini belirtiyor. Mektupta kadın işçilerin, bebeklerini sütten kesmelerini istenerek, Sakarya'ya gönderildikleri anlatılıyor. Kadın işçilerin mektubu şu şekilde:

'ÜLKEDE OHAL VAR HİÇBİR ŞEY YAPAMAZSINIZ'

"Üretim istenilen seviyede değil diye gerekçe gösteren Gemlik Yazaki, biz eski işçileri iki haftalığına Sakarya’daki fabrikasına gönderiyor. Fakat bu süre iki hafta değil, bir buçuk ayı geçiyor. Gönderilen arkadaşlarımız arasında çok küçük bebekleri olan, evinde hastası olan, eşinden boşanmış çocuklarına bakmak zorunda olan kadınlar da var. Bu göndermeleri bizim hiç haberimiz olmadan uygulayan Yazaki, gitmek istemeyen arkadaşlarımıza, ‘Gitmek istemiyorsan kapı orada, istifanı yaz, işi bırak’ diyorlar. Biz işçilere hiçbir seçenek bırakmıyorlar ve bin bir zorlukla bu durumu kabul etmek zorunda kalıyoruz. Nedeni mi? Çocuğunu okutan, kredi borcu olan, kirada oturan, geçim sıkıntısı yaşayan biz işçilerin gitmekten başka seçeneği yok. Sakarya’da ayarlanan bir otelde kalan işçiler bu duruma oldukça öfkeli. Fabrikada daha önceleri doğumdan dönen kadınlar çocuklarını emzirdikleri için bir sene vardiyalı çalıştırılmazdı. Fakat şimdi kadınlara, bebeklerine bir an önce anne sütünü bıraktırmaları için baskı yapılıyor. Fabrika yönetimi işçilere sürekli OHAL’i gerekçe göstererek ‘Ülkede sıkıntılar var, bu durumda hiçbir şey yapamazsınız’ diye baskı yapıyor.”

Bursa'da 7 kadın işçi trafik kazasında hayatını kaybettiBursa'da 7 kadın işçi trafik kazasında hayatını kaybetti