Halk asbesti bilmiyor

Ankara'da asbest ile ilgili basın açıklaması yapıldı. Vatandaşların eksik bilgilendirildiği belirtildi.

Google Haberlere Abone ol

ANKARA- Ankara Büyükşehir Belediyesi Havagazı fabrikası alanındaki asbestli bölgenin yıkılması üzerine tartışmalar devam ediyor.Mimarlar Odası Ankara Şube Başkanı Tezcan Karakuş Candan ve Ankara Tabip Odası (ATO) Yönetim Kurulu Başkanı Vedat Bulut basın toplantısı düzenledi. ATO’da gerçekleştirilen açıklamada asbestli bölgeyle ilgili 2006 yılından bu yana hukuki sürecin devam ettiği, davaların sonuçlanmamasına rağmen belediyenin halkın sağlığına rağmen olumsuz tavrının devam ettiği belirtildi.

ANKARALILAR KAYGILI

25 Şubat 2017 tarihinde bir bölümünün yıkımına başlanan asbestli yapının gerekli tedbirlerin alınmadan ve halk sağlığını tehdit eder nitelikte yapıldığını belirten Vedat Bulut; Resmi gazete’de 25.01.2013 tarihli 28539 sayılı hükümde “Asbestle çalışmalarda Sağlık ve Güvenlik Önlemleri Hakkında Yönetmelik”in bağlayıcı hükümler içerdiğini belirtti. Bu maddeler uyarınca yıkımın usule uygun gerçekleştirilmesi gerektiğini belirten Bulut, bölgede yaşayan mahalle sakinleri ve okulların öğrencilerinin durumdan habersiz olduklarını ve önlemlerinin olmadığını belirtti.

Bulut idari sorumluların açıklama yapmasını ve kamuoyunun aydınlatılması gerektiğini söyleyerek şunları aktardı: “Sigara karşıtı kampanyaya özen gösteren hükumet yetkililerinin asbest ve asbeste bağlı sorunları da duyarlılıkla ele almalarını talep ediyoruz. Bölgede acil olarak asbest liflerinin yoğunluğu akredite olan laboratuvarlar tarafından ölçümlenmelidir, hafriyat döküm alanı da dahil olmak üzere toprak ve su bulaşmaları incelenmelidir.”

'KÜLTÜR BAKANLIĞI’NIN UYARILARI GÖRMEZDEN GELİNİYOR'

Havagazı fabrikasının daha önceki süreçte çıkar grupları tarafından rant alanı olmaması için mücadele verdiklerini belirten Mimarlar Odası Ankara Şube Başkanı Candan, yapının iki önemli konu açısından önemli olduğunu söyledi. Candan, “Birincisi bina sanayi arkeolojisi ve kültür varlığı olma noktasında önemli olduğu için dava açmıştık ve dava halen devam ediyor. Bu yüzden de Kültür Bakanlığı, belediyeye binanın yıkılması noktasında izin vermedi ve 'binayla ilgili yargı sürecini etkileme' dedi. İkinci olarak ise bina da 350 bin ton asbest var. Bu da işçilerin ve halkın sağlığını tehdit ediyor. Bina yıkılacaksa dahi önceden binadan asbestlerin temizlenmesi gerekiyor. Ancak belediye bu asbestleri temizlemeden binanın yıkıma başlamıştı” diye aktardı.Binanın yıkımı sırasında açtıkları dava neticesinde Ankara 7. İdare Mahkemesi yıkımı durdurma kararını hatırlatan Candan, Belediye’nin Kültür Bakanlığı’nın resmi uyarılarını görmezden gelerek hareket ettiğini belirtti.

MUHABİR GÖKÇEK’İN SORULARINI YÖNELTTİ

Asbestli bölgenin durumu ile ilgili düzenlenen toplantıya Beyaz Tv muhabirleri de katıldı. Muhabir Gençay Ünal “Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek'in twitter'dan sorduğu ve giden gazetecilerin iletmesini talep ettiği soruları soracağım” dedi. Ünal’ın Ankara Mimarlar Odası'nın bina çevresinde ölçüm yaptırdığı firmayla belediyenin davalık olduğu bilgisini vererek raporun doğruluğuna ilişkin sorusunu Candan cevap verdi. Candan “Sayın Gökçek 350 tonluk asbestli binayı neden yıktığını açıklasın diğer soruları da muhatabı olduğu firmaya sorsun. Bizi firmanın davalık olması ilgilendirmiyor” dedi.

Toraks Derneği'nden Ankara'ya uyarı: Asbest riski ciddiye alınmalıToraks Derneği'nden Ankara'ya uyarı: Asbest riski ciddiye alınmalı

'Binanın asbestli olmayan bölümü yok''Binanın asbestli olmayan bölümü yok'

Mimarlar Odası: Ankara halkı kanser soluyorMimarlar Odası: Ankara halkı kanser soluyor

Ankara asbest tehdidi altındaAnkara asbest tehdidi altında

Ankara'da asbest tartışılıyorAnkara'da asbest tartışılıyor