Hayvan hakları için açlık grevi 12. gününde

Bartın’da 12 gündür açlık grevi yapan üç hayvan hakları savunucusunun durumu kötüleşiyor. Savunucular, hayvanlara kötü muameleye yönelik caydırıcı bir yasal düzenleme vaat edilene kadar açlık grevine devam etmekte kararlı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Üç hayvan hakları savunucusu Bartın’da 12 gündür açlık grevinde. Durumları kötüleşen ve konuşmakta güçlük çeken savunucuların çok net bir talebi var: Sokak hayvanlarına kötü muamele son bulsun, her türlü şiddet ve istismar cezalandırılsın!

Ayşe Köse (46), Uğurcan Saban (18) ve Sevim Arkan (44) Bartın İnkum Tepesi'nde bulunan şehir çöplüğünde bir araya geldi ve bölgede yaşayan sokak köpekleri için barınak yaptı. Kötü koşullarda yaşayan sokak hayvanlarını tedavi eden ve onların bakımlarıyla ilgilenen savunucular, aynı bölgede açlık grevine başladı. 12. gününü geride bırakan açlık grevinin temel talebi; hayvanlara kötü muamelenin son bulması ve verilen cezaların Kabahatler Kanunu’ndan çıkartılıp Türk Ceza Kanunu (TCK) kapsamına alınması.

'HAYVAN ÖLDÜRMEKLE SİGARA İÇMENİN CEZASI AYNI'

Yürürlükte olan 5199 sayılı Hayvanları Koruma Kanunu, hayvanlara şiddeti "kabahat" olarak nitelendiriyor. Savunucular düzenlemenin yetersizliğine dikkat çekerek, “Bir hayvanı öldürmekle kapalı alanda sigara içmek aynı şekilde cezalandırılıyor” diye konuşuyor. 2014 yılında Meclis Çevre Komisyonunca kabul edilen yasa tasarısı meclisten geçerse, hayvanlara kötü muamele, öldürme ve işkence ‘Kabahatler Kanunu’ndan çıkarılıp ‘Türk Ceza Kanunu’na alınacak. Sivil toplum örgütleri ve hak savunucuları, yasa tasarısının bu yönüyle büyük önem taşıdığında hem fikir; fakat söz konusu tasarıda sorunlu düzenlemeler de bulunuyor. Tasarının en çok eleştirilen maddelerinden biri de sokak köpeklerinin şehir dışındaki toplama merkezlerine gönderilmesi. Açlık grevine devam eden hayvan hakları savunucuları, yasa tasarısının bu şekilde kabul edilmesi halinde düzenlemenin, hayvanların sokaklardan alınıp ormanlara atılmasının önünü açacağını ifade ediyor ve yeni yasa tasarısının gözden geçirilerek katılımcı bir şekilde revize edilmesini istiyor.

ŞENPOLAT: YASA İÇİN HER ŞEY HAZIR

CNN Türk yayına katılan HAYTAP (Hayvan Hakları Federasyonu) Başkanı Avukat Ahmet Kemal Şenpolat, 19 Şubat'tan beri Bartın’da canını ortaya koyan üç kişi için acilen harekete geçilmesi gerektiğini belirtti. Şenpolat, hayvanlara yönelik kötü muamelenin Kabahatler Kanunu kapsamında cezalandırıldığı yasanın değiştirilmesi için yürütülen mücadeleyi şöyle anlattı: “Bu yasanın çıktığı tarih 2004 yılıydı. 2004’ten beri yasanın değişmesi için ciddi bir mücadelemiz var. Bu mücadele kapsamında kendi yasa teklifimizi sunduk. 4 farklı partinin temsilcileriyle ayrı ayrı mecliste görüştük. Dördü de Türkiye’de nadir olabilecek bir şekilde basın açıklaması yaparak bu yasanın geçmesi için destek verdiklerini söylediler. O dönem Başbakan olan Sayın Tayyip Erdoğan, bizi Dolmabahçe Sarayı’nda kabul etti ve bununla ilgili olarak iki saate yakın görüştük. Adalet Bakanlığı, İçişleri Bakanlığı, Orman ve Şehircilik Bakanlığı’nın olumlu görüşleri de alındı. Bütün aşamalardan geçildi. Üst komisyonlardan alt komisyonlardan da geçildi. Genel kurul aşamasındayız artık.”

'BİZİM HAYVANLARA BİR TÜRLÜ SIRA GELMİYOR'

Şenpolat, yaklaşık 12 yıldır bu konuda mücadele verdiklerini ve artık düzenlemenin yasalaşması için oylama yapılabilecek aşamaya gelindiğini belirtti ve şöyle dedi: “Cezaların artık hapis cezasına dönüştürülebilmesi, hayvanlara kötü muamelenin insanların sabıkalarına işlenebilmesi, petshopların kapatılması ve yunus parklarına kadar giden bu düzenleme genel kurul aşamasına kadar geldi. Yasanın değişmemesi için hiçbir neden yok, bütün teknik aşamalardan bütün hukuki aşamalardan geçildi. Sivil toplumun desteği de tam. Gönül ister ki sayın cumhurbaşkanımız ya da başbakan bir telefon açıp bu işi hızlandırsın. Yarın bile genel kurula götürebilirler. Çünkü aslında bu yasa tasarına muhalefet olacak bir siyasi parti de yok. Maalesef Türkiye’nin gündemi o kadar yoğun ki, bizim hayvanlara bir türlü sıra gelmiyor. İşte bunların gündeme gelmemesi sebebiyle bu arkadaşlarımızın Bartın’da yapmış olduğu takdire şayan eylemi desteklememek mümkün değil.”

'YOLUMUZDAN DÖNMEYECEĞİZ'

Hayvanların Yaşam Hakları Konfederasyonu (HAYKONFED) Başkanı Prof. Dr. Mirat Gürol, Bartın’a gelerek hayvan hakları savunucularını ziyaret etti ve açlık grevini sonlandırmalarını istedi. Hayvan hakları savunucuları, gerekli adımlar atılana kadar vazgeçmeyeceklerini söyledi. Ekipten Ayşe Kök, “İstediğimiz tek şey hayvanların korunmasına yönelik gerekli yasal düzenlemelerin yapılmasıdır. Sahipli sahipsiz hayvan ayrımının kaldırılmasını istiyoruz. İşin içindeki STK’larla ve hukukçularla bir araya gelip, yasanın değiştirilmesini istiyoruz. Ben bu mücadeleyi bırakmam. Bizi burada görsünler, biz yolumuzdan dönmeyeceğiz” diyor.

Üçü de açlık grevine başladıÜçü de açlık grevine başladı