Beton sırası balıkçı barınaklarına mı geldi?

Tarım Bakanlığı, balıkçı barınaklarıyla ilgili bir yönetmelik hazırlıyor. Geleneksel Balıkçılığı Yaşatma Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Kenan Gedikli'ye göre yönetmelik balıkçılık kooperatifleri ve balıkçı barınaklarının sonuna getirecek.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Tarım Gıda ve Hayvancılık Bakanlığı’nca hazırlanan yeni bir yönetmelik ile Türkiye’deki balıkçı barınaklarının Ulaştırma Bakanlığı ve büyük şehir belediyelerine devredilmesi planlanıyor. Geleneksel Balıkçılığı Yaşatma Derneği (GEBALDER) Yönetim Kurulu Üyesi Kenan Gedikli, hazırlanan yönetmeliğin balıkçı kooperatiflerinin sonunu getireceğini söyledi.

Kenan Gedikli, Tarım Gıda ve Hayvancılık Bakanlığı’nda hazırlanan yönetmelikle, özellikle İstanbul gibi büyük şehirlerdeki balıkçı barınaklarının küçük balıkçıların kullanımından çıkarak bir rant kapısı haline getirileceğini iddia etti.

'BELEDİYE İSTEDİĞİNE KİRALAYABİLİR'

Türkiye’de balıkçı barınakları 1996 yılında çıkartılan bir yönetmelikle pazarlık usulü ile balıkçı kooperatiflerinin işletmesine bırakılmıştı. Eski yönetmelikte balıkçı barınakları Ulaştırma Bakanlığı tarafından yaptırılıyor su ürünleri kooperatiflerinin olduğu yerlerde bu kooperatiflere kiraya veriliyordu. Ancak Tarım Gıda ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından hazırlanan yeni yönetmelikte bu durumun değiştirileceği öğrenildi.

kenan gedikli GEBALDER Yönetim Kurulu Üyesi Kenan Gedikli

Kenan Gedikli yeni hazırlanan yönetmelikle ilgili şu açıklamayı yaptı: “Yeni düzenlemede denetleme kiralama ve benzeri teknik konulardaki sorumluluk ulaştırmaya devrediliyor ve kooperatif önceliğine dair olan hüküm yönetmelikten çıkarılıyor. Bu madde nedeniyle bu işin arkasında belediyelerin olduğunu düşünüyoruz. Bir torba kanun içerisinde Su Ürünleri Kanunu'na ek bir hüküm getirerek, ‘büyükşehir belediyelerinin kurulu olduğu illerde balıkçı barınaklarını belediyeler işletir’ denilmiş. Barınakları kooperatiflerin elinden alarak tekne parklara dönüştürmek istiyorlar. Bu uygulama sadece balıkçıları değil bir teknesi olup herhangi bir marinaya bağlama gücü olmayan binlerce tekne sahibini de vuracak. Çünkü bağlama ücretleri iki üç kat artacak”

'BAKAN BAŞBAKANLA GÖRÜŞÜN DEDİ'

Yeni hazırlanan bu yönetmelikle ilgili Su Ürünleri Kooperatifleri Merkezi Birliği’nden bir heyetin Tarım Gıda ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik ile görüştüğünü söyleyen Kenan Gedikli “Bakan heyete bu konunun başbakanı ilgilendirdiğini söyleyerek başbakanla görüşmelerini istemiş” dedi.

balikson

Hazırlanan yönetmeliğin yürürlüğe girmesi durumunda küçük balıkçıları bir arada tutan balıkçı kooperatiflerinin yok olacağını söyleyen Kenan Gedikli şunları anlattı: “Kooperatiflerin şu an neredeyse barınak gelirinden başka geliri yok, kıyı balıkçılığı tahrip olmuş durumda. Çoğu yerde belediye balık satış yerine, yönetmelikte yazılı olduğu halde izin vermiyor.”

'RANT KAPISI OLACAK'

Türkiye’de 280 civarında balıkçı barınağı olduğunu söyleyen Gedikli, İstanbul’da bulunan bazı balıkçı barınaklarının yerlerinin önemli olduğunu belirtti. İstanbul’da Tuzla, Kartal’dan Avrupa yakasında Selimpaşa’ya kadar geniş bir alanda birçok balıkçı barınağı bulunuyor. Özellikle Kadıköy, Salacak, Zeytinburnu, Yeşilköy, Küçükçekmece gibi yerlerdeki balıkçı barınaklarının önemli olduğunu aktaran Gedikli, şöyle dedi:

“Bu balıkçı barınakları İstanbul balıkçılığı açısından tarihi yerler. Belediye bu barınakları alırsa bizi bir köşeye atar. Ya da barınaklardan çıkarırlar. Buralarda yapılaşmaya da gidilebilir. Rant kapısı olacak çeşitli işletmeler açılır.”

Kamuoyunun tehlikenin farkında olmadığına belirten Gedikli, “Balıkçı barınakları sadece balıkçıların teknelerini bağladıkları yerler değildir. Aynı zamanda balıkçının avladığı balıkları aracısız tüketiciye ulaştırabildiği, av araçlarının bakımlarının yapıldığı kıyı yapılarıdır. Balıkçı barınaklarının yok olması ile birlikte bir kültürde yok olacaktır.”