İlnur Çevik: Kantonlar filan kuruyorlar ya, Kürt varlığı o işte

Cumhurbaşkanlığı Başdanışmanı İlnur Çevik, New York Times'ta yayınlanan röportajıyla ilgili konuştu: “Orada şehirler var mı? Var. Orada Kürt kasabaları var mı? Var. Hatta kendi kendilerine kantonlar filan kuruyorlar mı? Kuruyorlar. Kürt varlığı dediğin işte oradaki insanlar.”

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Cumhurbaşkanlığı Başdanışmanı İlnur Çevik, çok konuşulan New York Times röportajıyla ilgili açıklamalar yaptı. Yurt gazetesinden Ülkü Çoban'a konuşan Çevik, PYD'nin PKK'den 'kurtulması' gerektiğini söyledi. Irak Kürdistan yönetimi Başkanı Mesud Barzani'yi örnek gösterdiğini söyleyen Çevik'e yöneltilen ilgili sorular ve yanıtları şöyle:

New York Times röportajınızda, “Kürt Kantonu” tanımını kullandığınız belirtiliyordu. Gazetecinin yansıtmasında mı bir hata vardı?

Valla ne olduğunu biz de anlamadık. Çünkü elimde, gazetecinin bana gönderdiği kayıtlar var. Türkiye’nin politikasına dair “Türkiye PYD ile bu işi yapmaz” dedim. PYD’nin mutlaka PKK’dan kurtulması lazım. Yani PKK’dan kendini arındırmamış bir PYD, Türkiye ile muhatap bile olamaz.

Peki, Barzani gibi olursa… 

Ondan sonra da döndüm “Barzani gibi olsa, Barzani de eskiden Türkiye’ye karşıydı, sonradan kuzu sarması oldu Türkiye ile… Mükemmel ilişkilerimiz var, Barzani gibi niye olamıyorlar?” dedim. Ama sonra da niye olamadıklarını izah ettim: Çünkü PKK ile bağlarını koparmıyorlar. Bu şartlarda zaten mümkün değil. Sonra da ekledim: Bu demek değil ki Türkiye, Suriye’de Kürt varlığına karşı. Biz Türkiye’de Kürt insanıyla beraber yaşıyoruz, orada da, İran’da da, Irak’ta da karşı değiliz. Ama biz, PYD’nin PKK ile beraber hareket etmesine karşıyız.

Muhabir, “Efendim siz Kürt varlığı diyorsunuz, neden bahsediyorsunuz?” diye sordu. Ben de “Orada şehirler var mı? Var. Orada Kürt kasabaları var mı? Var. Hatta kendi kendilerine kantonlar filan kuruyorlar mı? Kuruyorlar. Kürt varlığı dediğin işte oradaki insanlar” dedim.

Gazete daha sonra “kanton” kelimesini Kürt varlığı olarak mı düzeltti peki?

Evet, Kürt varlığı olarak düzeltti. Bazı gazeteler Kürt yapısı dedi. Ama o da değil, Kürt varlığı esasında.

RÖPORTAJIN TAMAMI