'Asbestli parçalar İzmit’e gelmesin'

'Ankara asbest tehdidi' tartışmaları İzmit'e sıçradı. Sökülen asbestli parçaların İzmit'e imha edilmesine tepki geldi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Ankara’da şehir merkezinde yer alan Maltepe'de bulunan ve 350 ton asbest barındıran Havagazı Fabrikası’nın yıkım işlemi durduruldu. Ancak sökülen asbestli parçaların İzmir'de imha edileceği haberi tepki topluyor. Gazete Duvar'ın gündeme getirdiği 'Ankara asbest tehdidi altında' haberinin ardından Mimarlar Odası ve Ankara Tabip Odası'nın başvurusunu değerlendiren Ankara 7'nci İdare Mahkemesi, yıkımın durdurulmasına karar vermişti.

Ankara Büyükşehir Belediyesi Başkanı Melih Gökçek'in, "Fabrikanın santral odasında olduğu bildirilen asbestli kısmı söküp, özel bir şekilde paketleyip yine özel araçlar eşliğinde İzmit’teki imha tesislerine götüreceğiz" açıklamasının ardından, EMEP Kocaeli İl Başkanı Arzu Erkan, asbestli kısmın İzmit'te imha edilmesine karşı açıklama yaptı.

Evrensel'de yer alan habere göre, Emek Partisi (EMEP) Kocaeli İl Başkanı Arzu Erkan, "Ankara’da ortaya çıkan risk, bugün kentimize taşınmak istenmektedir. Bu atıklar nasıl bertaraf edilecektir, bertaraf etme işleminin kentimize sonuçları ne olacaktır bunlar açıklanmalıdır. İnsan ve canlı yaşamının sanayiden kaynaklı kirlilik nedeniyle risk altında olduğu kentimizde bu kirliliği artıracak her türden uygulamadan vazgeçilmelidir” dedi.

Ankara asbest tehdidi altındaAnkara asbest tehdidi altında

Ankara'da asbeste karşı gecikmeli önlemAnkara'da asbeste karşı gecikmeli önlem

'KAYGILIYIZ'

Emek Partisi Kocaeli İl Başkanı Arzu Erkan’ın açıklamasından satır başları şöyle:

Böyle tehlikeli bir maddeye dair insan hayatını hiçe sayan skandallar ile dolu işlemlerin yapıldığını tüm Türkiye kaygı ile izledi. Ancak Kocaelililer için bu kaygı Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek’in fabrikadaki asbestli kısmın sökülüp, İzmit’teki imha tesislerine götürüleceğini belirtmesinden sonra birkaç kat artmış durumda.

'TEMENNİDEN ÖTEYE GEÇSİN' 

Kocaeli, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın değerlendirme raporları doğrultusunda hava kirliliğinin 1. öncelikli sorun olduğu İller arasındadır. İzmit ilçemizde bile havada bulunan toz miktarı Dünya Sağlık Örgütü sınır değerine göre olması gerekenden 2.9 kat daha yüksektir. Yapılan araştırmalar da göstermiştir ki ilimizde; kanser gelişimi riski hava kirliliğinin olmadığı çevrelere oranla 4.6 kat daha fazladır. Tüm bu bilinen gerçekler ve öncesinde yaşanan skandallar zinciri göz önünde bulundurulduğunda bertaraf işleminin gerçekleştirileceği söylenen İzaydaş’tan yapılan açıklama Kocaeli halkı için bir 'temenni' den öteye geçmemekte, içimizi rahatlatmamaktadır.

Bu süreçte yetkililerin asbest nakil ve bertaraf işlemlerinin her aşamasında tek tek halkı bilgilendirmesi sorumluluğudur ve gereklidir. Fakat bu bir teminat değildir. Bu süreçte görülmüştür ki; hiçbir önlem alınmamış, insan ve tüm canlı yaşamını merkezine alan bir şehircilik yaklaşımından uzak olan anlayış yine biz yaptık, oldu demiştir. Ankara’da ortaya çıkan risk, bugün kentimize taşınmak istenmektedir. Bu kabul edilebilir değildir. Bu atıklar nasıl bertaraf edilecektir, bertaraf etme işleminin kentimize sonuçları ne olacaktır bunlar açıklanmalıdır. İnsan ve canlı yaşamının sanayiden kaynaklı kirlilik nedeniyle risk altında olduğu kentimizde bu kirliliği artıracak her türden uygulamadan vazgeçilmelidir. Ankara’da ortaya çıkan bu skandalda sorumluluğu olan tüm yetkililer hakkında da derhal işlem başlatılmalıdır.”

Ankara'da asbest çevreye yayılmışAnkara'da asbest çevreye yayılmış