Figen Yüksekdağ'a mahkemede 8 Mart kutlaması

HDP Eş Genel Başkanı Figen Yüksekdağ hakkında İzmir'de açılan dava dün görüldü. Duruşmayı izleyen HDP milletvekili Mizgin Irgat ve HDP'liler, Yüksekdağ'a "Kadınlar Günü'nü şimdiden kutluyoruz" diyerek el salladı. Yaşananlar üzerine hakim avukatlar dışında herkesi salondan çıkardı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - HDP Eş Genel Başkanı Figen Yüksekdağ, hakkında İzmir'de açılan davanın duruşması dün görüldü. Yüksekdağ, hakkındaki suçlamayı reddederken, savcı ceza verilmesi yönünde mütalaa verdi. Davayı izleyen HDP Bitlis Milletvekili Mizgin Irgat ve HDP'liler, Yüksekdağ'a "Dünya Kadınlar Günü'nü şimdiden kutluyoruz" diyerek el salladı. Bunun üzerine hakim, salondakileri dışarı çıkardı.

HDP Eş Genel Başkanı Figen Yüksekdağ hakkında, İzmir'de katıldığı bir panelde yaptığı konuşma nedeniyle, dava açıldı. "Terör örgütü propagandası" iddiasıyla açılan dava İzmir 2'nci Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülüyor.

Kocaeli 1 Nolu F Tipi Cezaevi'nde bulunan Yüksekdağ, duruşmaya Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) aracılığıyla katıldı. Duruşmayı HDP Bitlis Milletvekili Mizgin Irgat ile partililer de izledi.

'BENİM İŞİM KONUŞMAK, SİYASET YAPMAK'

Mahkeme Başkanı Hakim Halil İbrahim Kibar, Yüksekdağ'ın avukatlarının, müvekkillerinin İstanbul 22'nci Ağır Ceza Mahkemesi'nde yargılandığı dava dosyası ile bu davanın birleştirilmesini talep ettiklerini söyledi.

Figen Yüksekdağ, dava konusu suçlamayı kabul etmediğini belirtti. Yüksekdağ, "Benim işim konuşmak, siyaset yapmak. Yaşanan çatışma ve çok trajik olaylara panelde ışık tutmaya çalıştım. Konuşmamın içeriğini çarpıtan bir anlayış var, niyeti görülmemiş. Ben kendimi Van milletvekili olarak görüyorum. Beni seven Van halkı da böyle görüyor" dedi.

Yüksekdağ, milletvekilliğinin düşürülmesine neden olan davanın iddianamesini hazırlayan savcının "FETÖ" soruşturmasından tutuklandığını, mahkeme heyetinin de görevden alındığını hatırlattı.

'BARIŞ İÇİN CANIMI VERİRİM'

Yüksekdağ, "Bir siyasetçi olarak hakların kardeşliğini ve barışı savunmak zorundayım. Benim ödeyemeyeceğim bir bedel yoktur. Bu konuşmaları Meclis'te de yapıyorum zaten. Bir siyasete kurban gittim. Burada hapislerde yatmayı bir kayıp olarak görmüyorum. Can vermek gerekiyorsa veririm. Söylediklerimin arkasındayım" dedi.

Asıl suçlunun paneli kayıt altına alanlar olduğunu savunan Yüksekdağ, "Burada asıl suçu işleyen mülki erkandır. İzinsiz olarak paneli yası dışı kayıt altına alıp, fezleke hazırlamıştır. Polis kamerasının bu konuşmayı çekmesine gerek yoktu. Ben zaten bunları hep söylüyorum" şeklide konuştu.

'HALKIN TALEPLERİNİ DİLE GETİRDİM'

Konuşmasının parti propagandası çerçevesinde olduğunu dile getiren Yüksekdağ, "Konuşmamda terörü öven bir konuşma da yoktur. Ben orada halkın taleplerini dile getirdim. Suçlamayı reddediyorum. Beraatimi istiyorum" ifadelerini kullandı.

Mahkeme Başkanı Halil İbrahim Kibar, Yüksekdağ'a, ceza verilmesi durumunda, hükmün açıklanmasının geri bırakılmasını isteyip istemediğini sordu. Yüksekdağ da "Suçlu olduğuma inanmıyorum, beraat edeceğimi düşünüyorum. Hükmün açıklanmasının geri bırakılmasını istemiyorum" diye yanıt verdi.

MAHKEMEDE 8 MART KUTLAMASI

Yüksekdağ'ın ifadesinin bitmesinin ardından, salonda bulunan HDP Bitlis Milletvekili Mizgin Irgat ve bir grup partili, "Seni seviyoruz. 8 Mart Dünya Kadınlar Günü'nü şimdiden kutluyoruz" diyerek el salladı. Yüksekdağ da "Ben de sizleri seviyorum" diyerek karşılık verdi.

Mahkeme başkanı bu diyaloğun ardından, avukatlar dışında salonda bulunan herkesi dışarı çıkarttı.

SAVCI CEZA İSTEDİ

Davanın savcısı Sacit Savışcı, Figen Yüksekdağ'ın cezalandırılması yönünde mütalaa verdi.

Mahkeme heyeti, Yüksekdağ ve avukatlarına savunmalarını hazırlamaları için süre verilmesine, davanın İstanbul 22'nci Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki dosya ile birleştirilme talebiyle ilgili yazı yazılmasına karar verdi. Duruşma 9 Mayıs'a ertelendi. (İZMİR/DHA)