'Rektör Hoşcoşkun'un işlemleri geri çekilsin'

Ege Üniversitesi Rektörü Mustafa Cüneyt Hoşcoşkun'un YÖK tarafından açığa alınması üzerine, haklarındaki soruşturmalar nedeniyle üniversiteden uzaklaştırılan öğrenciler, "Hoşcoşkun'un tüm işlemleri geri çekilsin" talebiyle eylem yaptı.

Google Haberlere Abone ol

Pınar İpek

DUVAR - Açığa alınan Ege Üniversitesi Rektörü Mustafa Cüneyt Hoşçoşkun döneminde üniversiteden uzaklaştırılan öğrenciler, okula geri dönmek için eylem yaptı. Eyleme katılan öğrenciler, Hoşcoşkun döneminde haklarında verilen kararların geri çekilmesini istediler.

Açığa alınan Rektör Mustafa Cüneyt Hoşçoşkun, geçen yıl rektörlük seçimlerinde 223 oyla 4’cü sırada yer almasına rağmen Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından rektör olarak atanmıştı. Hoşcoşkun, YÖK tarafından iki gün önce 'hakkında yürütülen soruşturmanın selameti açısından' açığa alındı.

IŞİD PROTESTOSU, ÇİMLERDE KİTAP OKUMAK UZAKLAŞTIRMA NEDENİ

Eyleme katılan öğrencilerden Sultan Eylem Keleş, 10 Ekim 2015’te IŞİD’in Ankara’da yaptığı bombalı eylemi protesto ettiği için hakkında soruşturma açıldığını ve okuldan uzaklaştırıldığını söyledi. Keleş, birçok arkadaşının basit nedenlerle okuldan uzaklaştırıldığını belirterek, şu bilgileri verdi: “Benimle birlikte uzaklaştırma cezası alan birçok öğrenci arkadaşlarım oldu. Tecavüz ve cinsel istismar davalarına karşı çıkan, üniversite girişindeki turnikeleri protesto eden, ihraç edilen Barış Akademisyenleri'nin yanında  olduklarını ifade eden arkadaşlarımız da uzaklaştırıldı okuldan."

Bazı arkadaşlarının okuldan uzaklaştırılma gereçlerinin çok garip olduğunu dile getiren Keleş, “Mesela balon asmak, kampus çimlerinde kitap okumak ya da konservatuar öğrencilerinin konservatuar önünde müzik yapması soruşturulma sebebi oldu. Ege Üniversitesi bu anlamıyla kara tarihine şimdi bizleri de dahil etti" diye konuştu.

‘OHAL ZATEN VARDI’

Ege Üniversitesi’nde baskıların Olağanüstü Hal (OHAL) ilan edilmeden önce başladığını belirten Keleş, “Türkiye’nin batısında OHAL’in ilk mikro deneme alanı olarak Ege Üniversitesi seçildi. Projenin başarıya ulaştığını görünce bunu kent geneline yaydılar” değerlendirmesinde bulundu.

Sultan Eylem Keleş, açığa alınan rektörle ilgili, düşüncelerini şöyle dile getirdi: "Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın atamasıyla göreve gelen Hoşçoşkun, hakkımızda açılan soruşturmaları da yürüten kişiydi. Ancak işçi ve emekçi çocuklarının emeklerini hiç etmesinin ahı tuttu ve FETÖ soruşturmasından açığa alındı. Yerine vekaleten atanan rektörden de umutlu değiliz. Çünkü kendisi de YÖK üyesi. Ama bizim soruşturmalarımızı yürüten de, soruşturmalarımızı sonuçlandıran da açığa alınan rektör Hoşçoşkun'un kendisidir. Bu sebeple kendisine geçmiş olsun diyemiyoruz, kusurumuza bakmasın.”

Hoşcoşkun’un görevden alınmasıyla meşruiyetinin kalmadığını savunan Keleş, haklarında verilmiş kararların da geri alınmasını talep etti. Keleş, “Gayrı meşru ilan edilip açığa alına rektör Cüneyt Hoşçoşkun’un imzası geçerli sayılabilir mi ve işleme soktuğu cezalar hala geçerli sayılabilir mi? Bizce açtığı soruşturmalar da gayrı meşru ilan edildi ve geçerliliğini, hükmünü yitirmiştir” dedi.

‘EYLEM DEVAM EDECEK’

37 öğrencinin 1 dönem ile 6 dönem (yaklaşık bir aydan 3 yıla) uzaklaştırma cezası aldığını belirten Keleş, bütün öğrenciler okula dönünceye kadar eylemlerinin devam edeceğini söyledi ve ekledi: "Biz bu haksız soruşturmalar iptal edilip hepimiz okula döndüğümüz gün eylemimize son vereceğiz. O güne kadar eylemimiz devam edecek."