HDP'li Sancar'dan Başbakan'a intihar eden akademisyenle ilgili 7 soru

HDP Sancar, Başbakan Yıldırım'a ihraç edildikten sonra yaşamına son veren akademisyen Traş'la ilgili 7 soru yöneltti. Sancar, “Hükümetin bu konudaki siyasi ve idari sorumluluğunu nasıl tazmin etmeyi düşünüyorsunuz?”

Google Haberlere Abone ol

ANKARA - HDP Mardin Milletvekili Mithat Sancar, Başbakan Binali Yıldırım'a Çukurova Üniversitesi'ndeki görevinden ihraç edildikten sonra yaşamına son veren akademisyen Mehmet Fatih Traş'ın yaşadıklarıyla ilgili sorular yöneltti.

Akademisyenlerin OHAL kararnameleriyle iraç edilmesinin yarattığı mağduriyetlere dikkat çeken Sancar, “Hükümetin bu konudaki siyasi ve idari sorumluluğunu nasıl tazmin etmeyi düşünüyorsunuz?” diye sordu.

Barış bildirisine imza atan akademisyenler arasında yer alan Çukurova Üniversitesi İktisadi İdari Bilimler Fakültesi Ekonometri Bölümü araştırma görevlisi Mehmet Fatih Traş, görevinden ihraç edilen yüzlerce akademisyenden biriydi. Doktorasını bitirmesinin ardından görev süresi uzatılmayan Traş'ın yaptığı başvuruları birçok üniversite geri çevirmişti.  Traş, 25 Şubat günü hayatına son verdi.

İntihar eden akademisyenin mektubu: Her yerden geri çevirdilerİntihar eden akademisyenin mektubu: Her yerden geri çevirdiler

'SADECE 58 AKADEMİSYEN GÖREVE İADE EDİLDİ'

HDP Milletvekili Sancar, Başbakan Yıldırım'ın yanıtlaması istemiyle TBMM başkanlığı'na verdiği soru önergesinde Traş’ın başvurularında yaşadıklarını anlattı. Sancar, darbe girişiminin ardından ilan edilen OHAL kapsamında çıkarılan Kanun Hükmünde Kararnameler (KHK) ile, 112 üniversiteden toplam 4811 akademisyenin ihraç edildiğini hatırlattı. İhraç edilenlerden 58'inin başka bir KHK ile görevlerine iade edildiğini belirten Sancar, ihraç edilen akademisyenlerden 312'sinin "Bu Suça Ortak Olmayacağız" bildirisinin imzacısı olduğunu belirtti.

'ÜNİVERSİTELERİN DARBE İLE NE İLGİSİ VAR?'

HDP Mardin milletvekili Sancar, Başbakan Yıldırım'a şu soruları yöneltti.

-15 Temmuz 2016'da gerçekleşen darbe girişimiyle üniversiteler arasında nasıl bir bağlantı var?

-15 Temmuz darbe girişimi sürecinin ardından özellikle kamuda girişilen 'temizlik' çalışmaları kapsamında, darbe girişimiyle hiçbir ilgisi olmayan, sendikal olarak örgütlü veya muhalif olarak bilinen akademisyenlerin de görevlerinden uzaklaştırılmaları, üniversitelerin özerkliğine ve ifade özgürlüğüne müdahale ve üniversitelerin iktidar lehine homojenleşmesi anlamına mı geliyor?

-Bakanlar Kurulu'na başkanlık eden kişi olarak, imzanızla yayınlanan KHK'lerde ihraç edilen kişilerle ilgili değerlendirmeyi hangi yöntemlerle yapıyorsunuz?

Barış İmzacısı akademisyen intihar ettiBarış İmzacısı akademisyen intihar etti

-Bu yöntemlerin herhangi bir idari veya yargısal denetiminin hala olmamasını hukuk güvenliği ilkesi çerçevesinde nasıl değerlendiriyorsunuz?

-Yalnızca "Bu Suça Ortak Olmayacağız" bildirisinin imzacısı olduğu gerekçesiyle adeta sivil ölüme terk edilen Ar. Gör. Mehmet Fatih Traş'ın intiharını nasıl değerlendiriyorsunuz?

-Barış bildirisine imza atan akademisyenlere Cumhurbaşkanı ve hükümet tarafından gösterilen aşırı tepki üniversite yönetimlerini de etkilemekte hatta bazı üniversiteler baskı gördüklerini açıkça dile getiriyorlar. Hükümetin bu yönde kurduğu baskılar üniversitelerin özerkliği ve ifade özgürlüğüyle bağdaşıyor mu?

-Bu baskı üniversitelerle sınırlı kalmamakta, imzacıların her başvurularında karşılarına bir engel olarak konulmakta, henüz ihraç edilmemiş olan imzacılar da ihraç edilenler gibi adeta sivil ölüme mahkûm edilmekte. Bu sıkışmışlık hissi maalesef Ar. Gör. Mehmet Fatih Traş'ın durumunda olduğu gibi intiharla sonuçlanabilmekte. Hükümetin bu konudaki siyasi ve idari sorumluluğunu nasıl tazmin etmeyi düşünüyorsunuz? (HABER MERKEZİ)

'FETÖ'den sorgulanan akademisyen intihar etti'FETÖ'den sorgulanan akademisyen intihar etti