Yunan komünistlerinden NATO sorusu

Yunan Komünist Partisi (KKE) iki halkın anlamsız bir maceraya sürüklendiğini söylüyor. KKE, Ege'nin bir NATO denizine dönüştüğünü savunuyor.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Ege’de Türk-Yunan ilişkilerinde son günlerde tırmanışa geçen gerginlik ve tansiyon Yunanistanlı komünistleri endişelendiriyor. Yunanistan Komünist Partisi (KKE) uluslararası sistemin ve iki ülkenin burjuvazisinin Ege ve Türkiye halklarını yeni serüvenlere sürüklediği uyarısında bulunuyor. Son günlerdeki gergin atmosfer karşısındaki uyarılarını yoğunlaştıran KKE, Türk-Yunan ilişkilerindeki gerginliğin sadece sermaye sahibi sınıfların ve NATO’nun çıkarlarına hizmet ettiğini savunuyor.

KKE’nin son gelişmeler karşısında sessiz kalmama ve Türkiye coğrafyasındaki yoldaşlarla etkileşimi yoğunlaştırma kararı aldığını gösteriyor. Parti organları aracılığı ile parti bu yöndeki kararını kamuoyu ile paylaşıyor. KKE son gelişmeleri ‘tehlikeli’ olarak nitelendirirken, son olaylardan ötürü Syriza-Bağımsız Helenler (ANEL) koalisyon hükümetini, AK Parti iktidarını ve emperyalist güçleri sorumlu tutuyor. Emekçi kesimlerin sömürü eksenli politikalar geliştiren etmenler karşısında sesini yükseltmesi gerektiğini vurgulayan KKE, Ege’de son günlerde olup bitenler için kendi alternatif yorumunu gündeme taşıyor.

NATO’NUN EGE'DEKİ KARANLIK ROLÜ

Anti-emperyalist çizgisine sadık bir şekilde, KKE Ege’deki son gelişmeleri NATO’nun mülteci meselesi çerçevesinde Yunanistan ile Türkiye’yi ayıran deniz hattında üstlenmiş olduğu rol ile açıklıyor.

KKE’nin yayın organı Rizospastis ve 902.gr, Ege’nin bir ‘NATO denizine’ dönüşmüş olmasının son derece tehlikeli bir gelişme olduğunu vurguluyor. KKE ayrıca SYRIZIA-ANEL Hükümeti’nin bu gelişmeden maksimum derecede faydalanmaya çalışmasını da kabul edilemez bir gelişme olarak görüyor.

KKE bu noktada Aleksis Çipras’a şu önemli suali yöneltiyor: ‘NATO’nun Ege’de aktif rol almış olması Türk-Yunan ilişkilerindeki yeni gerginliğin önüne geçebildi mi?’, ‘Burjuvaziler kendi istemlerini ve çıkarlarını halklara empoze etmek istediklerinde NATO bir işe yaramaz’ vurgusunda bulunan KKE Çipras’a yoğun eleştiriler yöneltiyor.

Ege ve Türkiye halklarının son süreçte son derece tehlikeli gelişmelerle karşı karşıya kalmış olduğunu vurgulayan KKE, emekçi kesimlerin seslerini yükseltmediği takdirde, Türk-Yunan ilişkilerinde her olasılığın ihtimal dahilinde olduğu mesajını gönderiyor.